Vi guider
Læsetid: 3 min.

Den mørke, den sobre og den vrede: Her er de tre bedste film om 11. september

Michael Moore går i kødet på George Bush, Paul Greengrass skildrer stringent og usentimentalt historien om United Airlines’ 93, og Kathryn Bigelow tager os med ind i det moralske mørke
Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty handler om amerikanernes jagt på al-Qaeda-lederen Osama bin-Laden.

Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty handler om amerikanernes jagt på al-Qaeda-lederen Osama bin-Laden.

Anna Purna Pictures / Ritzau Scanpix

Kultur
11. september 2021

Utallige amerikanske film og tv-serier handler om terrorangrebet på USA den 11. september 2001 og konsekvenserne af angrebet.

Her er en guide til tre af de mest markante, som også alle vakte stor opsigt, da de havde premiere.

Michael Moores anklager

Dokumentarist og aktivist Michael Moore fik i 2004 Guldpalmen i Cannes for dokumentarfilmen Fahrenheit 9/11, hvis titel refererer både til Ray Bradburys bog, Fahrenheit 451, der foregår i et totalitært fremtidssamfund, hvor man brænder bøger, og terrorangrebet på USA den 11. september 2001. Filmen havde premiere blot fire år efter 11. september, og Moore gik humoristisk og vredt i kødet på daværende præsident Bush og grundlaget for krigen i Irak.

Fahrenheit 9/11 vakte opsigt, ikke mindst fordi Moore anklagede Bush-familien for at have tætte økonomiske forbindelser til rige saudiarabiske familier, blandt andre Osama bin Ladens. Og krigen i Irak skulle således efter Moores opfattelse tjene som en afledningsmanøvre, så verden ikke fik øje på forbindelserne. Det lykkedes også Moore at vise, hvordan Bush-regeringen gennem krigen mod terror havde held med at skabe frygt i et amerikansk samfund, der villigt lod sig overbevise om, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben og derfor skulle fjernes.

’Fahrenheit 9/11’ kan købes/lejes/ses via iTunes, Blockbuster, Filmstriben, Viaplay Rent & Buy, SF Anytime, Google Play, Rakuten TV

Paul Greengrass’ mådehold

Paul Greengrass lavede med United 93 i 2006 en sober, dramadokumentarisk film om det fly, der den 11. september styrtede ned på en mark og dræbte alle om bord, fordi passagererne havde held med at overmande flykaprere, som ville have fløjet det ind i parlamentsbygningen i Washington, The Capitol.

United 93 er en stringent, usentimentalt fortalt film, hvor Greengrass, der ikke mindst er kendt for sine hurtigt klippede, adrenalinpumpede Bourne-film, lægger bånd på sig selv. Det er på mange måder en stærk og modig tilgang, og så peger den frem mod to andre af hans virkelighedsbaserede film: Captain Phillips (2013) om somaliske piraters kapring af et Mærsk-skib og 22 July (2018) om terrorangrebet på Oslo og Utøya den 22. juli 2011.

I sin anmeldelse af United 93 skrev Morten Piil her i avisen: »Som ultrarealistisk skildring af en terrorhandlings forløb sekund for sekund har United 93 en nervesitrende overbevisningskraft (...) en nøgternt fremstillet fortælling om hverdagsmod, der lyser op i den ellers så rædselsvækkende mørke fortælling. Og samtidig en smuk, usentimental fremstilling af det dødstruede passagerkollektiv i livets sidste minutter, hvor det ikke er hysteriet, der råder, men de rene kærlighedsfølelser.«

’United 93’ kan købes/lejes/ses via iTunes, Blockbuster, Viaplay Rent & Buy, SF Anytime, Google Play, Rakuten TV

Kathryn Bigelows moralske mørke

Kathryn Bigelow har instrueret den effektive, anfægtende spændingsfilm Zero Dark Thirty (2013), der handler om amerikanernes jagt på al-Qaeda-lederen Osama bin-Laden i tiden efter 11. september 2001 og frem til maj 2011, hvor han bliver fundet i Pakistan og slået ihjel af amerikanske elitesoldater. Jessica Chastain spiller CIA-agenten Maya – der er en blanding af flere virkelige personer – hvis menneskelige og moralske grænser rykker sig en del i løbet af den ti år lange eftersøgning af terroristen over dem alle.

Til at begynde med har hun svært ved at goutere den tortur, hun ser kolleger benytte sig af, men i løbet af filmen vænner hun sig til det – selv om hun dog ikke selv begynder at torturere andre mennesker. Maya er dog så besat af at opspore Osama bin Laden, at hun vil gå langt og ofre alt, og da han endelig bliver fanget og dræbt, bryder hun sammen. Hun har ikke længere noget at leve for og står tilbage med en erkendelse af, at hun har sat sin egen menneskelighed over styr.

På den måde bliver Maya et sindbillede på USA, der for en tid lagde sin humanisme og moral på hylden for at kunne gøre det, man fandt nødvendigt for at fange terroristerne.

Zero Dark Thirty kan købes/lejes/ses via SF Anytime, iTunes, Rakuten TV, Netflix, Blockbuster, Amazon Prime

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her