Streaming
Læsetid: 5 min.

Sådan kan du streame ikkeamerikanske film og serier (og hacke Netflix)

Hvor går danskere hen, når de vil se andet end de store streamingtjenesters overvejende amerikanske film- og serieudbud? Her er en guide til tre mindre kendte tjenester – og et tip til, hvordan man kan ’hacke’ den mest magtfulde af dem alle: Netflix
Den tyske filminstruktør Wim Wenders smukke, poetiske undersøgelse af ensomhed, kærlighed og Berlins omtumlede historie, ’Himlen over Berlin’ (1987), kan ses på filmstriben.dk.

Den tyske filminstruktør Wim Wenders smukke, poetiske undersøgelse af ensomhed, kærlighed og Berlins omtumlede historie, ’Himlen over Berlin’ (1987), kan ses på filmstriben.dk.

Everett Collection/Shutterstoc

Kultur
21. september 2021

Som et eksperiment holder Information fire ugers pause fra at skrive om amerikansk kultur. Læs mere her eller i bunden af artiklen.

Det skorter ikke på streamingtjenester, der falbyder amerikanske film og serier til danske seere. Anderledes fattigt forholder det sig med tjenester, der har et andet og kulturelt mere mangfoldigt indhold. Boede man i Storbritannien, kunne man forlyste sig med British Film Institutes egen tjeneste, og amerikanerne har fornøjelsen af The Criterion Channel. Begge er fulde af verdensfilm, men desværre utilgængelige i Danmark – med mindre man har teknisk snilde nok til at omgå den geografiske blokering. Der er dog trods alt enkelte gode muligheder i Danmark, og her følger fire af dem.

Gratis og mangfoldigt: Filmstriben

Det foregår via folkebibliotekerne, det er gratis, og udvalget er både stort og mangfoldigt. Der er mange grunde til at elske den danske streamingtjeneste Filmstriben. Stort set alle danske kommuner giver via de lokale biblioteker adgang til at se film på Filmstriben, og så har man hver måned et antal point – afhængigt af kommunen – at se film for, og de enkelte film har så forskellig pointværdi. Når man logger ind, bliver man præsenteret for forskellige muligheder for at vælge eller sortere i det ganske store udvalg. Man kan gå på opdagelse i de nyeste film og forskellige genrer eller temaer – forfattere, mobning, adoption etc. – eller man kan kaste sig over det mest aktuelle, som lige nu er ’Tyske film’ i anledning af det forestående valg, og som for ganske nylig var ’Afghanistan’ og ’Mennesker på flugt’.

Der sidder simpelthen dygtige mennesker på Filmstriben og sørger for at kuratere indholdet og gøre det mere tilgængeligt og nemmere at hitte rundt i, hvilket kan være nødvendigt, da kun få af filmene på Filmstriben kommer fra USA. Og klikker man for eksempel på ’Tyske film’, ja, så åbenbarer der sig et overflødighedshorn af spændende, seværdige titler fra de seneste mange års tyske filmproduktion: Holocaust-spændingsfilmen Forfalskerne, Günther Grass-filmatiseringen Bliktrommen, periodedramaet Buddenbrooks og Wim Wenders smukke, poetiske undersøgelse af ensomhed, kærlighed og Berlins omtumlede historie, Himlen over Berlin.

www.filmstriben.dk

Stramt kurateret: MUBI

Den europæisk baserede streamingtjeneste MUBI har efterhånden eksisteret i en del år og er et glimrende alternativ til de store streamingtjenester, der i vid udstrækning fokuserer på mainstream. Der er amerikanske film at finde på MUBI – som i øvrigt også producerer og biografdistribuerer film – men fokus er på verdensfilmen i bred forstand, og der er rig mulighed for at blive overrasket og få udvidet sin horisont. Ligesom Filmstriben bliver også MUBI kurateret. Hver dag føjes en ny film til tjenesten, mens en anden forsvinder, således at man på en måned kan nå at se 30-31 nye film, hvis man altså følger med i den daglige programlægning.

MUBI zoomer indimellem også ind på en bestemt instruktør eller et land eller en genre, og så har den et slags magasin, Notebook, hvor dygtige skribenter leverer filmkritik, relevante interview, reportager fra filmfestivaler og nyheder fra filmens verden. Det er et godt sted at blive klogere på de film, som kan ses på MUBI, men også på verdensfilm generelt. MUBI koster 249 kroner for tre måneder eller 579 kroner for et helt år – det er billigere end de fleste større streamingtjenester – og for tiden kan man blandt andet se film af så forskellige instruktører og kunstneriske temperamenter som finske Aki Kaurismäki, franske Claude Chabrol, japanske Kiyoshi Kurosawa og congolesiske Dieudo Hamadi.

www.mubi.com

Film fra hele verden: Grand Hjemmebio

Det er ikke en streamingtjeneste, men en virtuel videoudlejnings- og -salgsbutik, hvor fokus er på den slags film, som Grand Teatret selv viser og dens distributionsafdeling, Camera Film, sender ud i biograferne herhjemme. Det betyder også, at muligheden for at stifte bekendtskab med film og instruktører fra hele verden er stor. Priserne varierer fra 19 kroner for de billigste lejefilm til 139 kroner for de dyreste købefilm, udvalget er betydeligt, og der kommer hele tiden nye film til. For eksempel kunne Grand Hjemmebio for ikke så længe siden tilføje ikke færre end 14 af Pedro Almodóvars 23 spillefilm, hvorfor man nu har muligheden for at grine, græde og gyse sig vej igennem den spanske mesters underholdende, dramatiske og temmelig kulørte værk.

Grand Hjemmebio inddeler også sine film i forskellige temaer, og under ’En verden i sort-hvid’ finder man for eksempel alt fra Nils Malmros’ film om sin far, At kende sandheden, og Lars von Triers Epidemic til François Ozons poetiske Frantz og det finske boksedrama Den bedste dag i Olli Mäkis liv. Og ’Krigens ansigter’ byder på så forskellige film som det rystende Holocaust-drama Sauls søn, Lone Scherfigs britiskproducerede og noget mere lette Their Finest Hour og den russiske mester Andrej Tarkovskijs på én gang lyriske og frygtelige Ivans barndom. Der er en del sammenfald mellem Grand Hjemmebio og Filmstribens udbud, men Grand Hjemmebio har nyere titler og når dybere, når det gælder for eksempel et instruktørfokus som det på Almodóvar.

www.grandhjemmebio.dk

Sådan ’hacker’ man giganten: Netflix

Ja, jeg ved godt, at Netflix ikke ligefrem mangler omtale og bedst er kendt for alt sit amerikanske indhold. Men kratter man lidt i overfladen, vil man opdage, at Netflix faktisk rummer en lang række film og serier produceret i mange af de lande – andre end Amerika – hvor tjenesten er tilgængelig. Det kan dog være svært at finde dette mere eksotiske indhold på Netflix, fordi tjenesten helst promoverer de store produktioner, og dens algoritmer hovedsageligt anbefaler én indhold, der minder om det, man i forvejen ser. Så ser man mange amerikanske film og serier på Netflix, ja, så er det primært det, man får anbefalet.

Personligt tjekker jeg hjemmesiden flixfilm.dk hver uge. Siden har ikke noget med Netflix at gøre, men lister uge for uge alt det nye indhold, som kommer på Netflix, og så opdager man pludselig, at der også er masser af sydamerikanske, polske, italienske og sydkoreanske film og serier på tjenesten. Og ser man noget af alt dette indhold, kan man så at sige opdrage Netflix’ algoritmer til at anbefale én andre ting end blot alt det amerikanske. Men det kræver, at man tør kaste sig ud på dybt vand. Et andet trick er at vælge ’international’ under genre, når man er i filmdelen af Netflix, eller ’verden rundt’, når man er i seriedelen. Så bliver man præsenteret for den franske thriller Mord pr. båndoptager, der har Alain Delon i hovedrollen, hollandske Paul Verhoevens usædvanlige voldtægtsdrama Elle, den spanske spændingsserie Papirhuset og den svenske serie Snabba Cash – og alt muligt andet, som man med garanti ikke kender i forvejen. Netflix koster fra 79 til 129 kroner om måneden.

www.netflix.dk

Serie

En måned frigjort fra USA’s kulturmagt

Information elsker amerikansk kultur. Det gør rigtig mange danskere også. Men USA’s massive dominans på streamingplatforme og sociale medier har også udviklet en magt til at definere vores forestillingsunivers, ideer og debatter, som ingen andre stormagter i historien har været i nærheden af. I fire uger kaster kulturredaktionen sig derfor over et eksperiment: Vi skriver intet om amerikansk kultur, men fordyber os i og guider til kultur fra resten af verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Amerika = USA.

jens christian jacobsen

Det er nu ret nemt at se andre film på Netflix end amerikanske. Jeg ser p.t. en glimrende tyrkisk krimi og spændende nye rumænske film. Bare skrive 'rumænske film' osv i søgefeltet, Monggård. Det er ik så svært.

Kim Ravn-Jensen

justwatch.com er forbløffende god til at fortælle, hvilke streamingtjenester, der tilbyder en filmtitel, som man indtaster. De har blandt andet styr på Filmstribens udvalg.