Nekrolog
Læsetid: 5 min.

I en sky af marihuana, skidt og støv lagde Lee ’Scratch’ Perry grundstenene for moderne musik

Med den jamaicanske verdensbygger og dubpioner Lee ’Scratch’ Perry har verden mistet en af sine store skabere af de afgørende fundamenter for moderne musik. Uden ham ingen Massive Attack, Tricky, remixkultur, dancehall og drum'n'bass. En ægte gal/genial ener, der forvandlede studiet til instrument – og havde det med at blæse marihuana ind i sin spolebåndoptager
Lee ’Scratch’ Perry døde d. 29. august. Han blev 85 år gammel.

Lee ’Scratch’ Perry døde d. 29. august. Han blev 85 år gammel.

Michelle Highway

Kultur
6. september 2021

Det er et stort kreativt buldrende kosmos, som Lee ’Scratch’ Perry efterlader os med ved sin død som 85-årig. Det var et kosmos med jamaicansk musiktraditions vildtvoksende rodnet som næringsbund.

Han har som producer for Bob Marley & The Wailers været medskaber af klassikere som »Waiting in Vain«, »Exodus«, »One Love« og »Punky Reggae Party«. De er alle populærkulturelle reggae-milepæle.

Han tryllede ufattelige produktioner, kropsoprivende rytmikker, fortryllende harmonier frem inden for de jamaicanske genrer ska, rocksteady, reggae, dub.

Og han samarbejdede med briter som The Clash, Adrian Sherwood, Mad Professor og Paul & Linda McCartney samt amerikanske Beastie Boys.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her