Interview
Læsetid: 13 min.

Stjernefotografs falske billeder skulle sætte fokus på fake news. Men ingen opdagede det

Oprigtig bekymring for fotografiets fremtid fik den norske Magnum-fotograf Jonas Bendiksen til at tage drastiske virkemidler i brug under udarbejdelsen af sin seneste bog, ’Book of Veles’, der handler om falsk information

Jonas Bendiksen fotobog ’Book of Veles’ er ikke den dokumentariske fotobog, den gav sig ud for at være. Billederne er skabt i et 3D-animationsprogram og befolket af avatarer, som Jonas Bendiksen selv har købt, formet, klædt på og placeret.

Jonas Bendiksen / Magnum Photos

Kultur
1. oktober 2021

Verdens største festival for fotojournalistik hedder Visa Pour l’Image og foregår i den sydfranske by Perpignan i september. Her havde den norske fotograf Jonas Bendiksen i år æren af at vise billeder fra sin seneste fotobog, Book of Veles, der skildrer den nordmakedonske by Veles, som kom i hele verdens søgelys i 2016.

Byen udgjorde for en tid et epicenter for produktionen af falske nyheder, der spillede en stor rolle i den amerikanske præsidentvalgkamp det år. Som så mange andre havde Jonas Bendiksen undret sig over Donald Trumps sejr og det skred, der var sket i mediebilledet. Den undren havde fået ham til at lave en hel bog med grynede billeder af gråvejr, betonkonstruktioner og mennesker i hverdagstøj i den afblomstrede industriby, hvor engelskkyndige nordmakedonere havde siddet og fabrikeret vildledende nyhedshistorier rettet mod den amerikanske offentlighed. Book of Veles udkom i april, og Jonas Bendiksen, der har vundet adskillige store fotopriser og er medlem af den prestigiøse fotografsammenslutning Magnum, havde allerede fået meget ros for den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Forrygende historie om et spejlkabinet af løgne.

Artiklen er i høj grad anbefalet.

Gitte Loeyche, ole christiansen, Martin Bryld, Anne-sophie Hjort, erik pedersen, Christian Mondrup, Steen Voigt, Athanasios Makris, Jes Kiil og Anne Søgaard anbefalede denne kommentar
Michael Slotsted

Ingen opdagede det? Hvordan er ovenstående så blevet til?

Åh, okay. Det blev opdaget.

Jonas Bendiksen blev nødt til selv at afsløre det.
Ellers var det måske aldrig blevet opdaget.

Bo Jensen, Anders Lund og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar