Den storsælgende japanske forfatter Haruki Murakami kritiserer Japans coronahåndtering

Murakami, der i mange år levede et temmelig tilbagetrukket skrivende liv, ’udgav’ i øvrigt tidligere på året en kollektion af T-shirts i samarbejde med det japanske firma Uniqlo
Haruki Murakami kritiserer Japans premierminister, Yoshihide Suga, for sin håndtering af COVID-19.

Haruki Murakami kritiserer Japans premierminister, Yoshihide Suga, for sin håndtering af COVID-19.

Kultur
17. september 2021

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

En ikke så tilbagetrukket Murakami

I 2018 fik den storsælgende japanske forfatter Haruki Murakami sit eget radioprogram på Tokyo FM. For nylig, og ikke for første gang, brugte han sendetiden på at kritisere en japansk politiker. Denne gang stod Japans premierminister, Yoshihide Suga, for skud. Siden De Olympiske Lege begyndte i Japan, er tilfældene af COVID-19 steget drastisk. Sugas insisteren på, at landet »nu endelig kan se lys for enden af tunnelen«, fik Murakami til at konstatere, at Suga af en 72-årig at være havde virkelig gode øjne og melde sig ind i koret af kritikere af Suga-regeringens håndtering af pandemien.

Murakami, der i mange år levede et temmelig tilbagetrukket skrivende liv, ’udgav’ i øvrigt tidligere på året en kollektion af T-shirts i samarbejde med det japanske firma Uniqlo, der vist efterhånden har filialer i alle verdens større byer. T-shirtene bærer print af Murakamis yndlingsting her i livet: fugle, katte, plader (hovedsageligt jazz) og bøger samt af hans fiktive karakterer. Som det var tilfældet med det i sidste uge omtalte samarbejde mellem Amanda Gorman og kosmetikfirmaet Estée Lauder, er det ikke til at opdrive et svar på det, man virkelig gerne vil vide: Hvad tjener de samarbejdspartnere egentlig på at slå navn og produkter sammen?

Revolutionen tager sig en snack

Den nicaraguanske forfatter Sergio Ramírez har haft både fingre og pen godt nede i Latinamerikas moderne historie. Han er født i 1942, debuterede som forfatter i 1963, var medlem af den intellektuelle del af den sandinistiske modstand mod Somozas diktatur i Nicaragua, hænger på billeder fra 80’erne ud i ulasteligt smart kaki ved siden af Fidel Castro og var fra 1985-1990 Nicaraguas vicepræsident under Daniel Ortega.

I 1996 trak han sig ud af politik for helt at hellige sig litteratur. Han modtog den store spansksprogede Cervantes-pris i 2017 og er endda oversat til dansk. Men revolutioner har det som bekendt med at æde deres børn. Den nicaraguanske statsanklager udstedte i sidste uge en arrestordre på Ramírez og flere andre prominente kritikere af Ortegas styre. Anklagen er den gode gamle lamme ’alt og ingenting at have det i’ – altså at de har konspireret og opildnet til had med det formål at destabilisere landet. Ramírez er nu i landflygtighed i Madrid.

Revolutionen får sin snack galt i halsen

Mens Ramírez er i sikkerhed blandt fans og venner i Madrid, er hans trykte, men endnu ikke udgivne næste roman, Tongolele no sabía bailar (Tongolele kunne ikke danse), til gengæld tilbageholdt i tolden i Nicaragua. Romanens antihelt er en hemmelig agent fra den sandinistiske revolution, der henimod 2020’erne har udviklet sig (eller nærmere er degenereret) til at være lejesoldat og forbindelsesled mellem den kriminelle verden og et nyt diktaturs elite. Ortegas styre har lovet Ramírez’ spanske forlag Alfaguara, »at man arbejder på at få bøgerne gennem tolden« – totalt b…shit, selvfølgelig, og det bliver kun mere morsomt af, at romanen ikke kunne få bedre reklame end at blive ’taget til fange’, mens forfatteren selv er fløjet – og at den selvfølgelig allerede florerer hemmeligt på nettet.

Forrygende bogsalg

Godt litterært selskab skal Ramírez i hvert fald nok finde i Madrid, hvis det er det, han vil. Netop nu afholdes byens store bogfestival, Feria del Libro, endelig igen. Den trækker altid mange forfattere til, og i år endnu flere gæster end sædvanligt. Så mange, at festivalen ikke rigtig kan følge med, mange gæster ender med at bruge en god del af tiden i lange køer, og man taler om at bryde en årelang tradition og flytte festivalen fra byens fine, gamle centrale Retiro Park til den langt større Casa de Campo, hvor blandt andet zoologisk have ligger og den alt andet end finkulturelle og lovlige handel foregår – omend mest om natten.

Måske kunne arrangørerne have forudset problemet, for hvor det i nogle europæiske lande post coronanedlukning er gået glimrende med bogsalget, er det i Spanien gået ligefrem forrygende. Markedet er i første halvår af 2021 steget med hele 44 procent, hvilket endog er en stigning på 17 procent i forhold til regnskabet i semesteret før nedlukning. Også salget på nettet er steget. De spanske boghandlere har kort sagt ikke haft det bedre i ti år.

Godt nyt fra utopia (Psst, det er fiktion)

Historien er fuld af eksempler på politiske kunstnere og kunstnerisk anlagte politikere. Borneo Afternoon Post har netop afsløret et hemmeligt netværk til udveksling af digte blandt mennesker, der virkelig har noget at miste på den politiske imagekonto. Netværket har eksisteret siden 1957. Før internettet foregik udveksling per diplomatpost. Nu findes det på The Dark Web. Digtene handler om, tja, det sædvanlige vel; månen, døden, sværd og dugdråber og måden, hvorpå mælken laver mønstre i teen. Digtergalleriet er naturligvis skiftet lidt med tiden. Vi kan lige nå at nævne nogle af de mest kendte: Imelda Marcos, Idi Amin Dada, Augusto Pinochet, Nicolae og Elena Ceaușescu, Tito, Chiang Kai-shek, Kim Il-Sung, Sjakalen Carlos, Viktor Orbán, Vladimir Putin og Henry Kissinger.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her