Prisvindertale
Læsetid: 22 min.

Svetlana Aleksijevitjs prisvindertale: Vi var tavse om Gulag. Og nu er den så vendt tilbage – sammen med Stalin

Mange af dem, som deltog i socialismens drama, er nu gået bort. De er passeret over i mørket, og med sig har de taget deres hemmeligheder og deres samtids overtro, som de ofrede livet for, men jeg glædes ved, at disse mennesker ikke er gået sporløst bort – i mine bøger er deres stemmer bevaret. Svetlana Aleksijevitjs tale da hun modtog Sonningprisen

Svetlana Aleksijevitj har modtaget Sonningprisen sine passionerede vandringer rundt i den sovjetiske civilisations blodige spor.

Ritzau/Scanpix

Kultur
1. oktober 2021

Kære venner

Jeg takker priskomiteen for den store anerkendelse af mine passionerede, endeløse vandringer rundt i den sovjetiske civilisations spor. Passionerede, fordi det handler om 40 år af mit liv. Jeg kan ikke sige, at jeg altid havde kræfterne til at gennemstå den rejse – ofte har mennesket fremkaldt følelser af begejstring og beundring hos mig, og ofte har det gjort mig bange. Og det både mennesket, og den idé, som gjorde mennesket til en slave. Det store bedrags magi.

Mange af dem, som deltog i socialismens drama er nu gået bort. De er passeret over i mørket, og med sig har de taget deres hemmeligheder og deres samtids overtro, som de ofrede livet for, men jeg glædes ved, at disse mennesker ikke er gået sporløst bort – i mine bøger er deres stemmer bevaret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jf. diverse kommentatorer (der stadig er på Informations kommentarspor), så har disse slået fast (uimodsagt og hyldet/liket af andre) i tidligere artikler om Gulag, at:
- Ingen eller næsten ingen døde i Gulag (brug af revisionisternes metode om tal - denne metode er ikke acceptabel vedr. koncentrationslejre, men helt ok omkring Gulag, når det er til forsvar for verdensrevolutionen)
- De få, der endelig døde, gjorde det af naturlige årsager
- Alle rædselshistorier om Gulag og alle (negative) kilder er CIA-fabrikerede
- Stalin var en "good guy", der befriede Europa (husker I ikke billederne af de russiske troppers indtog i og befrielse af Paris?)
- Personer, der kritiserer ovenstående 4 punkter, er enten klasseforrædere, lider af falsk klassebevidsthed eller er kapitalismens lakajer

Dermed er der ingen grund til at være bekymret over artiklens fake news budskab.

Arbejderne samles dagligt efter en hård, fysisk arbejdsdag og læser og analyserer Marx....

Sarkasme kan forekomme i det ovenstående....

@ Martin Sommer,

Tak for dit interessante bidrag.

Jeg er da slet ikke i tvivl om eksistensen af alle disse Gullac-lejre. Jeg kender baggrunden, jeg ved hvorfor de blev oprettet, jeg ved hvem de var tiltænkt, og jeg ved selvfølgelig en hel del om hvilke forskellige "aktiviteter" der foregik.

Og jeg læser regelmæssigt Information, som jeg har gjort det gennem mange år. Men jeg har faktisk aldrig mødt den opfattelse, som du her giver udtryk for, - at nogen roser disse faciliteter og ikke mener, at nogle døde der.

For mig er det, den interessante del af dit indlæg.

..for ikke at nævne de utallige bønder der måtte dø af sult under Stalin tiden i den virkeliggjorte socialisme.

Men Stalin var nok bare en enestående undtagelse?

@Niels Jakobs:

Den med bønderne er jo en del af den samlede CIA-propaganda.

Ja, det kan være lidt svært at overskue, men jeg bruger bare reglen, at hvis det er noget, som taler negativt om Stalin, så obstruerer det jo klassekampen - dermed må det være CIA! ;)

Tak til Information

Ete Forchhammer

læsetid 22 minutter; efterklangen er ikke døet ud endnu.
hvor er mennesker ufattelige, på alle måder, både forfærdelige og utrolige...