Ugens anbefalinger: Paul McCartney i hopla, tilpas tør Adam Holm og gode historier fra sportens verden

P1’s ’Kampen om historien’ er et glimrende supplement til nyhedsstrømmen, og Netflix’ nye dokumentarserie ’Untold’ kan overbevise selv den største idrætsskeptiker om, at sport tossefuld af gode historier
McCartney 3-2-1 er et tre timer langt argument for, at Paul McCartney var den vigtigste beatle. Her er han i 1965 sammen med John Lennon under optagelserne til ’HELP!’.

McCartney 3-2-1 er et tre timer langt argument for, at Paul McCartney var den vigtigste beatle. Her er han i 1965 sammen med John Lennon under optagelserne til ’HELP!’.

George Konig/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kultur
3. september 2021

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Historisk public service

Podcast: ’Kampen om historien’. Foreløbig fire afsnit af en times varighed. Kan findes i DR Lyd-appen og på dr.dk

Hvis man er på jagt efter nyheder, er der rigeligt med podcast at tage af. Til gengæld er det straks sværere at finde et vellykket radioprogram, der kan knytte nyhedsstrømmens højdepunkter til historiens lange linjer.

P1 har skabt et lytteværdigt program med Kampen om historien, hvor du indtil videre kan høre, hvorfor Afghanistan har fået tilnavnet »imperiernes kirkegård«, og lære, hvorfor man i Italien stadig dyrker Mussolini, mens det er strafbart at hylde Hitler i Tyskland.

Kampen om historien analyserer historiske begivenheder, personer, ideologier og epoker fra begyndelsen, og bestræber sig på at skildre historiens forskellige, til tider modstridende, vinkler og konflikter.

Hvert program er af en times varighed, og selv om afsnittene tager udgangspunkt i et aktuelt tema, er det ikke et aktualitetsprogram. Programmet dyrker snarere en erkendelse af, at der er brug for et supplement til nyhedsstrømmen, der tillader at fortælle og genfortælle den lange historie om de aktuelle konflikters historiske forankring, helt uden indforståethed, men med stor tiltro til lytteren.

Adam Holm er saglig, behagelig og tilpas tør, og hans kyndige gæster er altid velvalgte og intellektuelt stimulerende. Med andre ord er Kampen om historien vanvittig vellykket historieformidling, der både rummer historiens mange nuancer og formår at skabe en helstøbt fortælling i hvert afsnit.

Rebekka Bundgaard
 

Paul McCartney i sort-hvid hopla

Musikdokumentar: ’McCartney 3-2-1’. seks afsnit a 30 minutter. Kan ses på Disney Plus

Vi er mange, der stadig er i tvivl om, hvorvidt Paul eller John (eller George) var vigtigst. McCartney 3-2-1 er et tre timer langt argument for førstnævnte. Det er en alenlang samtale mellem producer Rick Rubin og sir Paul McCartney, som er klippet ned til seks appetitlige afsnit a 30 minutter i sort-hvid, hvor han veloplagt fortæller anekdoterne om, hvordan »pass me the salt and pepper« blev til »Sgt. Pepper«, og om dengang han drømte »Yesterday« og var sikker på, at det var en andens melodi, fordi den var så genial.

Dokumentaren må være perfekt indføring i arvesølvet, for hvem der måtte sidde derude uden noget særligt forhold til The Beatles, men der er også nyt til os andre (som af vores forældre blev velment tvangsfodret fra en tidlig alder). Meget er nørdet og teknisk, men fordi interviewet finder sted i et indspilningsstudie, hvor McCartney intuitivt kaster sig over det ene instrument efter det andet, bliver det aldrig tungt. Han er nysgerrig og i hopla – og virker som alt andet end 79 år.

 

Den vigtigste beatle til venstre – hvis man skal tro Disney Plus-serien ’McCartney 3-2-1’.

Den vigtigste beatle til venstre – hvis man skal tro Disney Plus-serien ’McCartney 3-2-1’.

David Magnus/Shutterstock/Ritzau Scanpix

 

Efter sidste afsnit skammer man sig næsten over, at man nogensinde har været i tvivl om, hvem den fedeste beatle var – indtil man ser, at McCartney selv er coproducer på dokumentaren. Så sætter man Lennons »Across the Universe« på og bliver igen i tvivl. 

Rasmus Elmelund
 

Sportsdokumentar for folk, der er ligeglade med sport

Sportdokumentar: ’Untold’. Fem afsnit. Kan ses på Netflix

Måske forstår du ikke skønheden i boksning eller reglerne i basketball, men Netflix’ nye dokumentarserie Untold kan overbevise selv den største idrætsskeptiker om, at sport er tossefuld af gode historier. For bag ekstreme præstationer uden egentligt formål må gemme sig ekstreme folk.

Untold består af fem af hinanden uafhængige episoder, hvoraf tre er tilgængelige nu: »Malice in the Palace« om et masseslagsmål i NBA i 2004, »Deal with the Devil« om Christy Martin, den kvindelige mesterbokser, der var tæt på at miste sit liv til hustruvold, og senest »Caitlyn Jenner«, historien om Jenner, der i 1976 vandt olympisk guld i tikamp under navnet Bruce, og i dag fortæller historien som den 70-årige kvinde Caitlyn Jenner (og ja, så blev Bruce gift ind i Kardashian-klanen, men det er heldigvis bare en sidebemærkning). Dokumentaren fokuserer dels på selve bedriften ved OL i Montreal og dels på, hvad der drev atleten: Ifølge Caitlyn Jenner var det en stor flugt fra hendes indre kampe omkring sin kønsidentitet.

 

Bruce Jenner i Montreal 1976.

Bruce Jenner i Montreal 1976.

AP Photo

 

At den fungerer så godt som dokumentar skyldes til dels det enorme arkivmateriale og til dels, at det er kommet i hænderne på den fremragende instruktør Crystal Moselle, der blandt andet har lavet en af verdens bedste dokumentarfilm The Wolfpack (2015).

Se Untold, fordi tikamp er en vild sport, og fordi Jenner er et usædvanligt menneske, der efter et helt liv i splittelse, viser den ultimative selvomsorg med dette citat: »Folk siger tit til mig, i allerbedste mening, at det var Caitlyn, der vandt guldet,« fortæller hun.

»Det var det ikke. Det var Bruce. Den ære skal han have.«

Anna von Sperling

 

Med tåspidssko som våben

Ballet: ’Tchaikovsky Pas de Deux’ og ’In the Middle, Somewhat Elevated’. Kan denne weekend opleves på festivalen København danser på Østre Gasværk.

En af de skønneste pardanse inden for ballettens verden er Tchaikovsky Pas de Deux. Denne otte minutters balletperle fra 1960 er et højdepunkt af elegance og yndefuldhed skabt af George Balanchine fra New York City Ballet. En kvinde og en mand løber ind på scenen fra hver sin side. De mødes og tager en fælles indånding bagud – og så kaster de sig forlæns ind i Tjajkovskijs omfavnende musik – hun med trippende tåspidssko, han med galante arme. Ubekymret. Legende. Forelsket.

En anden uomgængelig pas de deux er det voldsomme danseværk In the Middle, Somewhat Elevated, skabt af William Forsythe i 1987. Her kaster kvinden sine ben ud i de vildeste og mest aggressive spark, når hun udfordrer manden til en styrkekamp på muskler og smidighed. Manden griber fødderne i luften og holder hendes arme, så hun kan nå ud i ekstreme positioner. Men kvinden sparker tilbage. Lynhurtigt. Og tåspidsskoene er slagkraftige som våben til Thom Willems’ maskinlydsmusik.

Det er sjældent, at man får lov til at se disse to vidt forskellige værker danset live – og sjældent, at de danses samtidig. Men det sker her i weekenden, når San Francisco Ballet danser på festivalen København Danser på Østre Gasværk. For balletfreaks er det tid til tåspidssko.

Anne Middelboe Christensen

Vi er vilde med ...

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her