Kommentar
Læsetid: 2 min.

Vermeer var en dårligere maler, end vi troede. Men hvorfor ødelægge kunst for at vise det?

Der gemte sig et billede af en tyk romersk kærlighedsgud under en ellers mystisk, hvid væg på et ikonisk maleri af den nederlandske kunstmaler Johannes Vermeer. Måske skulle konservatorerne hellere have ladet kunsten være?
Angela Merkel ser på Vermeers ’Pige læser et brev ved åbent vindue’ (1657-1659).

Angela Merkel ser på Vermeers ’Pige læser et brev ved åbent vindue’ (1657-1659).

Matthias Rietschel

Kultur
24. september 2021

Den tyske kansler Angela Merkel fandt for nylig tid til et museumsbesøg. Hun skulle nemlig åbne en imødeset særudstilling med den nederlandske mester Johannes Vermeer (1632-1675) på Dresdens Gemäldegalerie Alte Meister.

Særligt ét maleri påkaldte sig kanslerens opmærksomhed. Det var Vermeers Pige læser et brev ved åbent vindue (1657-59), der ikke længere ligner sig selv. Eller, vil nogle mene, som først nu ligner sig selv:

I over fyrre år har man nemlig vidst, at der gemte sig et skjult motiv under det, der ellers ligner en hvid væg bag pigen i vinduesåbningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Tiden er også en del af musikværket: Johann Sebastian Bach skrev sin musik ind i en kontekst præget af oplysning og pietistisk religiøsitet (to sider af samme sag). Han var på den ene side underlagt uundgåelige magtforhold såsom bystyret i Leipzig. Men i hans musik kommer også en dybt facetteret individualitet til udtryk, ikke mindst i kantaterne. Det oplever vi i dag på århundreders afstand. Men vi er jo ikke inde i hovederne på komponisten og hans tilhørere. Hvordan oplevede de mon værkerne?

På linje med rekonstruktionen af Vermeers værk giver vi os også af med at rekonstruere Bachs musik opført på "historiske instrumenter". Det kan der nogle gange komme stor kunst ud af. Men vi kan være nogenlunde sikre på, at vi ikke oplever det samme værk, som mennesker i 1600-1700 tallet oplevede hos Vermeer og hos Bach.