Essay
Læsetid: 10 min.

Årets nobelpristager: »Da jeg begyndte at skrive, var det mit tabte liv, jeg skrev om, mit tabte sted«

Årets nobelpristager, Abdulrazak Gurnah, beskriver i dette essay sin vej ind i litteraturen efter sin flugt fra det voldskaos, som ramte Zanzibar efter afslutningen på kolonistyret – og hvordan erindringen om det tabte og erfaringen af eksilet kom til at forme hans forfatterskab

’At forlade sit hjem skaber afstand og perspektiv og en grad af rummelighed og frigørelse,’ skriver Abdulrazak Gurnah i dette essay.

Bloomsbury

Kultur
15. oktober 2021

Det var i de første år af mit liv i England, da jeg var 21 år eller deromkring, at jeg begyndte at skrive.

På en måde var det noget, jeg snublede ind i snarere end at jeg gennemførte en plan. Som skoledreng i Zanzibar skrev jeg også, men det blev mest til legesyge, useriøse øvelser for at more venner eller indslag i skolerevyer. Jeg skrev på pludselige indfald, for at udfylde ledige stunder eller for at vise mig. Men jeg så det aldrig som forberedelse til noget. Jeg så aldrig mig selv som en, der ville være forfatter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her