COP26
Læsetid: 8 min.

Aktivister klippede håret af i sorg over klimaforandringer. Nu bliver det til kunst 

I en halvcirkel foran Klimaministeriet forsøgte forfattere, studerende, en skuespiller og en gymnasielærer to dage før COP26-mødet at kræve markant handling af Dan Jørgensen og andre danske politikere gennem et sorgritual: I fællesskab klippede de håret af

Agnete Vienberg Hansen er en af de 15, der klippede sit hår af foran Klimaministeriet fredag.

Sigrid Nygaard/Arkivfoto

Kultur
30. oktober 2021

»Vi stiller os i en halvcirkel, og med store sakse klipper vi håret af, én for én, i sorg over ofrene – mennesker, dyr, planter – for det herskende økonomiske system.«

Sådan lyder ordene, der strømmer ud over de 60 tilhørere foran Klimaministeriet. Det er forfatter Ursula Andkjær Olsen, der læser op. På hendes bryst står der med blå maling: »Her er vores sorg, vores styrke.« Sekunder før har hun klippet sit karakteristiske lange, krøllede hår af. Indtil der ikke var mere end et par centimeter strittende krøller tilbage.

Det er fredag formiddag, og i baggrunden rumler tunge lastbiler forbi. Vi har netop bevæget os i procession fra Christiansborg Slotsplads til Klimaministeriet. I en halvcirkel foran ministeriets marmorfacade står 15 mennesker og udfører, hvad de selv beskriver som et sorgritual. På skift træder de frem og klipper håret af med en lang, glimtende saks, før det bliver stoppet ned i en sort læderkasse. Senere skal det flettes til et kunstværk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Østergaard

Tjah, hvis det virker har vi jo nok Anders Holch Povlsen og en række andre milliardærer stående på rådhuspladsen ved juletid for at intimbarbere sig for rullende kameraer i sorg over topskatten.

Kurt Nielsen, Vibeke Olsen, Lillian Larsen, Thomas Tanghus, Ejvind Larsen, Daniel Joelsen, Torben K L Jensen, Michael Waterstradt, jens christian jacobsen, Hans Larsen, erik pedersen, Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Uanset hvad man kan synes om aktionen, bør man nok se den som er skridt mod den radikalisering, Andreas Malm taler om i bogtillægget. I fremtiden vil det ikke være nok for alle at klippe håret af. Jeg kan ikke se, hvordan vi undgår modvold over for systemet, der opleves som voldeligt. Den dag mange unge virkelig indser, at deres fremtid er slået i stykker, får de også lyst til at slå noget andet i stykker. Det modsatte kan også ramme samfundet, depressionen. I vores tilfælde bliver det måske mere det. Man skal se aktionen som et advarselstegn.

Kurt Nielsen, Carsten Munk, John Jørgensen, David Zennaro, Tommy Rasmussen, Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek, nanna Brendstrup, jens christian jacobsen, Tenna Schwartzbach, erik pedersen, Gert Romme og Niels Johan Juhl-Nielsen anbefalede denne kommentar
Rune Kjær Rasmussen

Ja. På et tidspunkt bliver civil ulydighed fuldstændig det samme som sund fornuft, fordi det handler om at kæmpe for sit hjem. Ganske enkelt.

David Zennaro, Palle Bendsen, Steen Obel, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Dette er rene frustrationer og skuffede forventninger.

Men Dan Jørgensens, regeringens og hele folketingsflertallets agerende,- eller mangel på samme, omkring klima, miljø og diversitet handler i grund og bund om ansvarlighed.

Men ansvarlighed for hvem, kan man passende spørge. For som så meget andet er det i hvert fald ikke ansvarlighed for borgerne, og det er slet ikke ansvarlighed for generationen, der tager over efter os.

Vibeke Olsen, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen, erik pedersen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Som optakt til alle COP-møder har happenings som denne fundet sted.
Historien gentager sig. Nu hver gang som farcer...

Det man nu kan fastslå fra Klimamødet i Glasgow, er, at det hele kører ud i fremtidens tåger.

Der er faktisk kommer solide løfter fra nogle af verdens største co2-svine-nationer, men ikke noget man vil starte på nu.

- Nogle lande vil arbejde på at nå et netto-udslip i 2050, andre taler om klima-neutralitet i 2060.

- Nogle lande vil endda øge deres klimabelastning. Dog kun midlertidigt til ud i en fjern fremtid selvfølgelig.

- Men altså så kommer man til det sædvanlige. Ingen ved, hvordan de vil opfylde deres løfter, men håber altså på, at der udvikles nye metoder.

Dette møde er blevet beskrevet som den bedste mulighed, - og måske også den eneste, for virkelig at kunne gøre noget effektivt til gavn for klimaet.

Men kapitalen vandt over klima, miljø og diversitet. Det vil sige med andre ord sige, at verdens lande igen udskyder at gøre noget som helst til en ret fjern og usikker fremtid.

Carsten Munk, Vibeke Olsen, erik pedersen, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen, jens christian jacobsen, Lise Lotte Rahbek og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

En protest vil aldrig være en farce, med mindre medierne udstiller den som det. Men medierne kan også tage en farce og gøre den til en protest for at afspore denne. Der er mange instrumenter at spille på.

David Zennaro, Klaus Lundahl Engelholt og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Rune Kjær Rasmussen

Der er en form for flimren, flakken, imellem ironisk distance som en slags værn imod at blive for overvældet, og så en ærlighed, der handler om selv at føle sig under angreb som en del af naturen, fordi man som et sensitivt, altså ubedøvet, menneske ved, at vi lever i en tid, der kan betegnes som den sidste tid, inden noget nyt blomstrer op. Med eller uden mennesker.

Når nogen taler om at have en "velfungerende hverdag" eller lignende, så lyder det, uudgåeligt, som eskapisme i et alt for lille, umuligt, rum.

Vibeke Olsen, David Zennaro, Palle Bendsen, erik pedersen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Daniel Joelsen
Ja medierne manipulerer, og det gør de bl.a. ved at overdrive og overfokusere og derved give begivenheder en betydning, de ikke fortjener. At klippe sit hår i protest (?) mod klimaødelæggelser er latterligt. Det er det bl.a. fordi den slags happenings har fundet sted ved alle COP-begivenheder. Og selvfremstillinger redder ikke klimaet.
Skal vi alle klippe vores hår, før faren er drevet over?

Tusind tak, Greta Thunberg.

Som en anden Mohandas Gandhi, har du helt uden midler og rå magt, gjort langt mere for klimaet, end nogen anden har gjort.

Klimaet kan ikke vente. Men du har virkelig fået bragt klimaet helt op på hele verdens dagsorden, og fået den supervigtige vigtige opmærksomhed for klimaet til at rulle.. - From here to eternity, Greta Thunberg.

Kilde, Daily Mail:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-10147937/Greta-Thunberg-gets-ro...

Carsten Munk, John Jørgensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Corna et contaniner skib på tværs i sues. har sammen med den generelle status for økonomeien med peak oil som et nu reelt senarie vi alle lever midt i,

Gjort mere for klimaet end nok så mange tomme venstreorienterede intellektuelle, happenings

Faktum er vi er midt i en gigantisk stakflaktion og de forhøjede priser rammer os på et tidspunkt hvor bolig spekulatonen ikke historsk set har været større nogensinde. med ultra lave renter ja negative renter. som dagens uorden. og det vil helt enkelt føre til et økonomisk blodbad der vil ændre hele verden i et tempo verden ikke har set før.
Og demografien bliver nu hurtigt det alle vil snakke om i fremtiden.

NB forandringer sker i øvrigt altid hurtigt og ikke gradvist som mange neo klassiske økonomisk tænkende tror at de gør.

Vi vil se en verden gå væk fra globaliseringen hurtigere end vi nogensinde kunne tro at det ville ske. ja en verden omstiller sig i et tempo som vi ikke trode muligt. men det vil ske og det kommer til at ske. hvorfor, jo vi har ikke andre alternativer. verden har ikke energien til at kunne forsætte globaliseringen ja tankerne om at vi kan med en faktor 1:1 drive status q videre plus vækst, drevet med power to x, er fuldstændigt ja totalitært neo klassisk økonomisk vandvid. og derfor vil vi se en produktion der igen bliver lokaliseret og en produktion der bliver cirkulær da vi i vesten først vil se demografien. ramme os. med mange ældre der forbruger meget mindre end unge, som der er de få. hvilket betyder at vi vil få behov for mindre af ja ALT.

man forstår ikke økonomi når man tror, at afrika og indien er klar til at overtage vores plads i økonomien som forbrugere, som der er mange der tror. der vil ske over en nat. ja man forstår ikke demografien når man tror at kina vil forsætte sin vækst i et land med nu en overvægt af personer over 50, og snart er landet så gammelt at det vil hæmme væksten i kina totalt. kina blev gammelt før kina blev rigt, da kina ikke er voldsomt mere velhavende end mexiico. måt i bnp pr capita.

ja indien er som økonomi ikke større end UK og hele det afrikanske kontinet er på størelse med tyskland. dette er bare kolde klare økonomiske fakta, og ser man økonomien i et vækst perspektiv. ja så vil det med en 10% vækst pro ano, kræve 7 år for at indien fordobler sin økonomi, der pr capita, er på nivue med ghana, for hver inder betyder det en verden til forskel og gå, fra Ghana til Indonesien, i BNP pr capita. men i co2 udledning har det faktisk ikke den store forskel.

det er et økonomisk faktum, at målt i kroner pr, kw så er vind og sol idag den billigste energiform overhoved og denne inflasions sikre energi vil ja vinde frem i et senarie hvor den inflasions skabende energi, den forsile energi bliver stadigt dyre, og dyre, vi er nemlig i bunden med den nemme olie. og har nu kun den trælse olie tilbage. og hive op af undergrunden.

jeg tror ikke mange aktivister på venstrefløjen forstår hvor bøvlet fracking olie faktisk er. eller hvad tjæresand faktisk er, og hvor bøvlet og vandvidig den process faktisk er.

lad mig forklare,... fracking oile er når man bore 3-4 km ned i undergrunden og vandret ca det samme nu laver man små rifter i den bastante, skiffer sten der indeholder olien og med højt tryk skaber man med en kemikale suppe af "spændende" ting man ikke vil ha i sit drikkevand, et kunstigt jordsskælv i undergrunden. for at suge olien op efterfølgendel den olie er nu sammen med tjæresand der sker ved åbne miner, hvor man vakser omkring 10 kubikmeter sand indenholende olie, ved og bruge omkring. 10000 litter vand pr tønde olie ( omkring 160 litter)

ja ville man gøre dette hvis der var enorme mægter af den nemme olie tilbage..... næppe er og bliver det indlysende og logiske svar. og som de store olie kilder bliver trætte ja så krævers det at der er mere og mere af den nye bølvende olie i marked for at kunne forsætte status que. og det er ja UMULIGT.....

så af rene økonomiske agumenter, vil den grønne omstilling lokaliseringen af økononimien være det mest logiske, genbrug af resurser være det mest rentable. da der vil blive overskud af ja resuser der nemt kan genbruges som vores teknologi forbedres, og vi er kommet meget langt af den vej.

Humlen i det jeg siger er at kapitalismen er ved og blive bæredygtig. ikke fordi en flok kunstere klipper håret af i en woke kommunistisk maxistisk happening. men fordi at tøre økonomisk fakta gør det mere rentablet end og forsætte status que.

og derfor kommer den grønne omstilling ikke til at gå langsomt men lyn hurtigt. og vil samtidigt bestå af en markant genlokalisering af økonomien fordi det er ja mere relevvant og billigere end og få det produceret i et såkaldt billigt land, der så kun var billigt fordi fragtraterne var så latterligt og urealistisk lave.

Det at kippe håret af ændre ikke en skid på status que. politik flytter faktisk ufatteligt lidt i denne her debat. alle bilfrabikaner har læst skriften på vægen og omstiller sig til elbiler. fødevare producenter er ved og omstille sig. til at bruge færre resurser og hermed også mindre kød, og det sker HELT af sig selv......

om kort tid kommer der en enorm økonomisk krise,, som vil vælte, boligpriserne, i hele verden. og sende os ud i en finanskrise, der er større end den vi så sidst. der er ganske enekelt ikke mere vej vi kan sparke dåsen ned ad, med kunstigt lave renter og stimulering. af økonomien med QE. og med det vil omstillingen blive støttet massivt af regeringerne, da det vil være det eneste der kan løfte os ud af den krise.