Baggrund
Læsetid: 5 min.

Baldwins vådeskud sætter fokus på arbejdsforhold i den amerikanske og danske film- og tv-branche

En tragisk vådeskudsulykke på en filmoptagelse i USA kan ende med at sætte et endnu skarpere fokus på en igangværende kamp for bedre arbejdsforhold i den amerikanske underholdningsindustri – og i den danske film- og tv-branche
Et skilt efterspørger en sikker arbejdsplads ved en mindehøjtidelighed for filmfotograf Halyna Hutchins, som døde efter en vådeskudsulykke under optagelserne til filmen ’Rust’.

Et skilt efterspørger en sikker arbejdsplads ved en mindehøjtidelighed for filmfotograf Halyna Hutchins, som døde efter en vådeskudsulykke under optagelserne til filmen ’Rust’.

Kevin Mohatt/Reuters/Ritzau Scanpix

Kultur
29. oktober 2021

Det var over middag torsdag den 21. oktober, at det gik galt. Skuespiller Alec Baldwin sad på en bænk i en gammel, faldefærdig kirke i filmkulissebyen Bonanza Creek Ranch i nærheden af Santa Fe i New Mexico. Han var i færd med at øve sig på at trække den seksløber, han var blevet udstyret med til sin rolle i westernfilmen Rust. Der lød et højt bang, Baldwins våben affyrede et skud, og filmens instruktør, Joel Souza, der stod bag kameraet sammen med fotograf Halyna Hutchins, kunne mærke, at han blev ramt af et eller andet i skulderen.

Foran ham bukkede Hutchins sig sammen og klagede over smerter i maven. Hun blødte voldsomt, og filmproduktionens læger og sygeplejersker ilede til. Hjælp blev tilkaldt, og mens Souza blev kørt til et hospital i nærheden, blev Hutchins fløjet med helikopter til et andet, større hospital. Det var dog for sent. Hun overlevede ikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Slotsted

Tja. Man kan altid bruge en tragisk vådeskudsulykke til at spekulere over dette og hint og arbejdsforhold i filmbranchen. Måske var det bare et uheld. Måske var det ikke. Der ligger lige i slipstrømmen af utallige clickbaits en sand krimi, som kommer på Netflix næste sommer.

Gad vide, om sagen havde fået så megen omtale, hvis ikke offeret havde været så fotogent?

Og selvføgelig - så kan vi synkront juble over at fodboldlandsholdet deltager i en slutrunde, hvor det ikke var et uheld, at folk døde. Og forarges derover.

well, der er vel nok at tage fat på herhjemme, men vi næppe så ubeskriveligt stupide at vi ville bruge et "prop"-våben, der rent faktisk kan skyde.