Interview
Læsetid: 13 min.

I forstår det ikke. Men Orbán er den mest intelligente leder i Europa

Overgangen fra kommunisme til kapitalisme i Østereuropa er en langt, langt sværere opgave, end nogen havde forestillet sig for 30 år siden. Den kroatiske forfatter og journalist Slavenka Drakulic fortæller i denne samtale om Østeuropas tragiske dilemma, Orbáns intelligens og et nyt politisk håb

Jesse Jacob

Kultur
22. oktober 2021

Da de allerførste rigtige supermarkeder med nydelsesprodukter importeret fra det fortryllende mekka af vidunderlige fornøjelser i Vesten åbnede i Bukarest i starten af 1990’erne, gik kunderne rundt som gæster på et museum og beundrede skønheden på hylderne. Coca-Cola, Nescafé, Milka-chokolader. Man havde længtes efter dem under kommunismen, og man kunne nu endelig, endelig også købe dem selv.

Det erindrer den kroatiske forfatter og journalist Slavenka Drakulic i sin nye bog, Café Europa Revisited. Man havde dog allerede dengang en ærgerlig fornemmelse af, at det måske ikke var helt de samme varer som dem i Vesten. At man var blevet snydt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Altså, det er jo en passivitet, der hersker! Der er jo ikke noget i de vestlige mærkevarer, som østlandene ikke selv, endog måske i højere kvalitet, selv ville kunne fremstille - Nutella er bare den kommercielle udgave af en klassisk hasselnøddecreme, eksempelvis. Hvorfor dog falde for alle disse massefremstillede ringe produkter - noget, jeg iøvrigt tænker på hver gang, jeg er i England og møder det berømmede engelske morgenbord, der jo i et og alt blot afspejler massekonsum, medmindre man er heldig at ende et sted, hvor en cooked breakfast virkelig er noget, der ikke stammer fra konserves eller frost.
Og det er jo den vej, vi kommer til at gå igen: lokal fremstilling af fødevarer, men dog udveksling af metoder til at frembringe dem i høj kvalitet. Ligeså med så meget andet, formodentlig i første omgang fordeling af manufaktur og trikotage fra de enorme, bugnende lagre, der år for år har hobet sig op, selvom meget jo simpelthen også bare er blevet brændt af for at holde priserne kunstigt oppe.

Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Jørgen Falck, Gert Romme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Gunner Boye Olesen

Slavenka overser at Orban kun har vundet valget ved at dele landet op i enkeltmandskredse, hvor en splittet opposition tabte, samt give statsborgerskab til rumænere, ukrainere m.m.. Over halvdelen af ungarerne stemte faktisk på partier, der ikke støtter Orban.
Iøvrigt bør vi, og EU, satse meget mere på de mange kommuner, der som Budapest har valgt andre politikere end Orbans, og som virkelig ønsker en demokratisk udvikling samt mindre korruption.

Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Søren Fosberg, Steffen Gliese, Lisbeth Glud, Poul Søren Kjærsgaard, Gert Romme, Finn Jakobsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg skal ikke kommentere Slavenka Drakulić, der faktisk ikke er ungarere, men er en kroatisk journalist og forfatter fra havnebyen, Rijeka.

Til gengæld er dette med at Victor Orban samler stemmeberettigede "statsborgere" i nabolandene lidt interessant. Og det gør han faktisk i Slovakiet, Tjekkiet, Østrig. Slovenien, Kroatien, Serbien. og Rumænien. Især kommer han meget langt omkring i Rumænien, men også i Kroatien helt ned til havnebyen, Rijeka. Og de fleste lande har jo utilfredse eller dårligt tilpassede borgere, der ser Victor Orban og Ungarn som en slags pressionsmiddel.

Men det mest interessante er vel, - altså ud over alle de nye og loyale vælgere i andre lande, at Victor Orban nu vil opkøbe jord i nabolandene, formentlig for på denne måde at komme nærmere målet med et Stor-Ungarn.

Således er landbrugsministeren i juni blevet bemyndiget/beordret til at opkøbe landbrugsjord op mod grænserne til Slovakiet og derefter opkøbe jord i Slovakiet og til Ungarns grænser.

Ud over provokationen i dette initiativ, er det ligeledes interessant, at under Victor Orban er alle dyrkningsbare jordarealer solgt m-e-g-e-t billigt til især virksomheder i Tyskland, Frankrig og Italien. Og dette kan ses langs landevejene, hvor ejervirksomhederne (de fleste er faktisk ikke landbrug i gængs forstand) har opsat skilte med deres navn med et par hundrede meters afstand.

På denne måde har Orban gjort den lavt-uddannede ungarske befolkning til fattige landarbejdere for de udenlandske ejere. Og jeg kender personligt tilfælde, hvor en tysk ejer har hentet arbejdskraft i Italien til sin vingård i Ungarn. samt et andet, hvor en italiensk ejer henter arbejdskraft i Italien og Albanien.

Men nu vil Victor Orban altså udvide Ungarn med nye jordarealer i nabolandene. Og tilsyneladende er det ikke ulovligt.

Men hvor skal pengene komme fra? Jo, den tyske politolog, Jan-Werner Müller, har flere tidligere gjort opmærksom på, at EU-penge i Victor Orbáns Ungarn fungerer som olien gør i Golfstaterne. - Altså en gratis ressource, der kan bruges til at købe nødvendig politisk støtte, og til at holde det korrupte system kørende.

Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Søren Fosberg, Lars Jørgensen, Jørgen Rink, Steffen Gliese og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

@Gert Romme - jeg ved ikke hvorfor du skriver som du gør? Du ved udmærket godt, at industrien og bankerneblev blev solgt til udlandet længe før Orban kom til magten. Jeg kender en del ungarere, der i dag arbejder i udlandet, fordi lønnen og fremtidsudsigterne dermed gik i vasken for den enkelte.
Jeg kender ikke til jordopkøbene (rejser ikke så meget i Østeuropa som før i tiden), men der er meget mere kapitalbevægelse i den anden retning med fortsatte opkøb overalt i Østeuropa.

@ Daniel Joelsen,

Tak for din kommentar. Det er altid interessant, når nogen kommenterer det man skriver.

Men jeg ved til gengæld heller ikke, hvorfor du skriver det, du gør. For jeg har faktisk ikke skrevet om salg af industri og banker, der jo mest til Østrig.

Også jeg kender ganske godt til Ungarn. Vi bor faktisk lige ved siden af, og vi kommer til Budapest så ofte som muligt og på alle årstider. Desuden kender vi en del mennesker både i Budapest samt i en række vestlige og sydlige byer, som vi besøger, ligesom de besøger os - dog mest om sommeren.

Søren Fosberg

Noget tyder på at der i danske medier, Information inklusive, er en alt for ringe dækning af den politiske situation i det gamle Østeuropa.

Alvin Jensen, Kim Folke Knudsen, Torben Arendal og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Viktor Orban

Spændende og meget interessante iagtagelser fra Gert Romme om ejendomskøbene i nabolandene til Ungarn.

Trianon traktaten fra den 4 Juni 1920 var de allieredes opløsning og sønderdeling af det Østrig Ungarske multinationale monarki. Grænserne blev trukket således, at Frankrigs allierede blev tilgodeset Rumænien, Tjekkoslovakiet, og den nykonstruerede Jugoslaviske stat. Store etniske mindretal ikke mindst ungarer havnede under fremmed herredømme Transylvanien, Banatet det nordlige Jugoslavien, Slovakiet og havde absolut ikke mulighed som i Sønderjylland for at stemme sig hjem til den miniudgave af Ungarn der blev tilbage efter de allierede kolonimagter havde trukket grænserne hen over hovedet på alle regionale interesser.

En grænsedragning lige så katastrofal og præget af stormagtspolitiske interesser som de samme kolonimagters England og Frankrigs opdeling af Mellemøsten efter den 1 Verdenskrigs afslutning. Igen England og Frankrig delte byttet i porten og grænserne blev trukket så visse nationer fra starten af var dysfunktionelle og ikke homogene.

I Tjekkoslovakiet og Polen førte Versailles Traktaten til at tysksprogede mindretal blev efterladt under fremmed herredømme efter den samme recept styrk Frankrigs allierede, split Tyskland ad i atomer og opbyg en bufferzone af østeuropæiske stater, som på den ene side kunne udgøre et bolværk mod Sovjetunionen og på den anden side kunne indcirkle Tyskland, som den franske opinion efter 1 Verdenskrigs rædsler og ødelæggelser helst så reduceret til en række småstater, der dernæst kunne styres af kontinentets egentlige kolonimagt Frankrig.

I Versailles traktaten og herunder i Trianon traktaten lå grundlaget gemt til fortsættelsen af den 1. Verdenskrig den 2. Verdenskrig og til hele grundlaget for NSDAP og Adolf Hitlers politiske succes på udenrigsfronten i Tyskland. Tyskerne følte sig ligesom ungarerne og østrigerne ydmyget ud over alle grænser af traktaten og raseriet mod disse traktater kogte lige under overfladen.

I det lys skal indmarchen 12 marts 1938 i Østrig forstås hvorfor de jublende masser som tog imod den tyske Fører Adolf Hitlers besættelse af Østrig og opløsningen af en selvstændig nation ? Adolf Hitler var jo til og med født i Østrig Braunau am Inn. Hvorfor denne jubel jo blandt andet resultatet af Versailles Traktaten og den absolutte forarmelse og elendighed i 1920´ernes selvstændige Østrig. Den ene katastrofe blev erstattet af en endnu værre katastrofe med Østrigs opløsning som selvstændig nation og inddragelse i Nazi imperiet.

Måske har disse konflikter overlevet den kommunistiske todeling af Europa i Øst og Vesteuropa.

Viktor Orban har indset at det er andre strategier end grænserevisioner, som for tiden ikke vil kunne lade sig gøre. og det er i det lys, at vi skal se interessen for # De stemmeberettigede borgere i nabolandene # . Der er historisk stærke bånd mellem Tyskland og Ungarn. Derfor ville det også i den nuværende situation være på sin plads at tyskerne intensiverer dialogen med Viktor Orban og får trukket Ungarn tilbage væk fra det autoritære spor, som landet nu bevæger sig ud af uden folkelig medindflydelse.

Historien viser at overnationale koalitioner ikke kan få alle historiske stridspunkter til at gå i opløsning. Jugoslavien blev ikke den fælles stat for sydslaverne, men endte i en hæslig og ødelæggende borgerkrig. En opløsning af EU i forskellige magtcentrer vil ligeså kunne genopvække gamle nationale konflikter i Europa. Derfor er det europæiske samarbejde en meget vigtig fredsfaktor, hvis betydning i sikkerhedspolitikken glemmes i den fredfyldte europæiske hverdag. Men det bliver en opgave for EU ikke at skubbe Polen og Ungarn ud men at bidrage til at vende skuden i de samme nationer, som er en del af det europæiske hus vi alle skal bygge vores fremtid indenfor. Artiklen her giver rigtig mange gode pointer til, hvorledes en europæisk strategi kunne arbejde med at knytte Østeuropa mere sammen med den rige storesøster Vesteuropa.

VH
KFK