Det Danske Akademi
Læsetid: 9 min.

Med hån, spot og tilsvininger giver Suzanne Brøgger sin version af striden i Det Danske Akademi

Suzanne Brøgger bruger i sin nye bog, ’En forfatters dagbog 2010-2020’, sin ytringsfrihed til at latterliggøre og ’body shame’ modstandere som Marianne Stidsen, Søren Ulrik Thomsen og Frederik Stjernfelt

Suzanne Brøgger var medlem af Det Danske Akademi i årene 1997 - 2020.

Emilie Lærke Henriksen

Kultur
8. oktober 2021

I sin nye bog, En forfatters dagbog 2010-2020, der udkommer tirsdag, skriver Suzanne Brøgger om stort og småt, om hverdagslivet på landet, rejser og begivenheder og leverer længere refleksioner over den samfundsmæssige og politiske udvikling.

Men et af de emner, som Brøgger gang på gang vender tilbage til hen over det tiår, hun skriver om, er Det Danske Akademi, som hun blev medlem af i 1997. I 2020 forlod hun dog Akademiet sammen med Ida Jessen, Astrid Saalbach og Jens Smærup Sørensen efter en strid, der opstod omkring et andet akademimedlem, litteraturlektor Marianne Stidsen.

Vi har i offentligheden kendt til striden i Akademiet, men ikke til den historiske baggrund og de politiske fronter, som internt tegnede sig undervejs. Det får vi nu med Brøggers dagbog, hvor konflikten i sagens natur er skildret fra forfatterens synsvinkel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Meget morsomt og delvist opmuntrende referat af Suzanne Brøggers dagbog, der giver skadefryd en ekstra skrue ;-)

PS. Lige en udvidelse af begrebet 'schlemiel', der ikke alene hentyder til at sælge sin skygge til djævelen, men i tilgift betyder:

"Schlemiel (Yiddish: שלומיאל)‎, sometimes spelled shlemiel or shlumiel) is a Yiddish term meaning "incompetent person" or "fool".

It is a common archetype in Jewish humor, and so-called "schlemiel jokes" depict the schlemiel falling into unfortunate situations."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Schlemiel

På dansk kan schlemiel oversættes til 'narhoved'.

Josephine Kaldan, Pietro Cini, Anders Olesen, Erik Vindbjerg, Steen Obel, christen thomsen, Poul Genefke-Thye, Tina Peirano, David Zennaro, jens christian jacobsen, Jørgen Mathiasen, Dorte Sørensen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen og John Liebach anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

.... og meshugge er ligeledes yiddish. Min forlængst afdøde far brugte det tit og hævdede, at det betød 'idiot.'
Hvorfor bruger Brøgger yiddishe ord - som håneord?
Sørgeligt og pinagtigt at overvære Brøgger-mentalitetens rejekællingkultur gå under. Under råben og skrigen, eder og forbandelser over en tid, der forlængst har passeret Fruen til Løve herred.

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:

"Vi har i offentligheden kendt til striden i Akademiet, men ikke til den historiske baggrund og de politiske fronter, som internt tegnede sig undervejs".

Det er simpelt hen ikke korrekt. Hvis man ellers har fulgt med i medierne, omkring omtalen af konflikter og stridigheder i Akademiet, bidrager artiklen med meget lidt nyt, ud over selvfølgelig Suzanne Brøggers meget følelsesladede (og tilsvinende) fremstilling og perspektiv på det, der har fundet sted.

At gøre så meget ud af udtalelser om Akademiet i en ny bog og så at give det plads på forsiden af Information giver mig associationer til Ekstra Blads - journalistik.

Jeg har altid haft den holdning, at det med at "håne, spotte og latterliggøre", for nu at citere fra en verdenskendt og konfliktskabende artikel i Jyllands-Posten, såvel andre personer som religioner og kulturer, er en urimelig tilgang i en debat om bestemte forhold. Jyllands-Posten burde ikke have bragt den artikel.

På den anden side er det også svært, med en baggrundsviden om statsretlige forhold og det fundament, som vores samfund bygger på, at bestride Jyllands-Postens ret til at bringe den omtalte artikel.

Ligesom Suzanne Brøgger har ret til på skrift at "håne, spotte og latterliggøre" bestemte personer, men alligevel skal gøre det på en måde, hvor hun holder sig inden for lovens rammer. Man har trods alt ikke ret til at skrive hvad som helst om hvem som helst ifølge f.eks. injurielovgivningen.

https://denstoredanske.lex.dk/%C3%A6rekr%C3%A6nkelse

christen thomsen

Ligesom ovenstående indlæg undrer man sig over, at Peter Nielsen får lov til at rydde forsiden på Information for en omtale (anmeldelse?) af en Suzanne Brøggers offentliggjorte 'dagbog'. Det er åbenbart 'breaking news' for Information og Nielsen, at Suzanne Brøgger 'bodyshamer' (Nielsen er så chokeret, at han mundlam opgiver dansk) navngivne medlemmer af det Danske Akademi. Sagde-hun-virkelig-det? Kommenterede Søren Ulrik Thomsens udseende? Hvis der er noget vores mor lærte os, så er det, at 'man' kommenterer ikke andre folks udseende. - Peter Nielsen er jo litterat. Han må have hørt om litterære genrer som persiflage, satire, hån, osv. Hvis Brøggers bog skal anmeldes som debatbog skulle han overlade anmeldelsen til andre af Informations anmeldere med forstand på det.

Martin Kristensen

Suzanne Brøgger har - litterære kvaliteter til trods - altid været et stridbart og indimellem usympatisk bekendtskab. En spejling af Marianne Stidsen på nogle punkter.

Som også andre i tråden undrer det mig at dette betragtes som breaking news.

jens christian jacobsen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Bondegårdsintellektualisme, 4 længer.
Eller bare andedam?