Kommentar
Læsetid: 7 min.

Hvordan gik det med ikke at skrive om amerikansk kultur i en måned, spørger I?

Nemt. Kulturredaktøren samler op på de erfaringer, redaktionen har gjort sig under eksperimentet med ikke at skrive om amerikansk kultur i en måned – og lister alt det op, læserne ikke fik af os. Og hvad vi lært af udeladelserne
Den seneste måned har Information ikke omtalt eller anmeldt nyfortolkningen af Bergmans superklassiker Scener fra et ægteskab, nu kaldet Scenes from a Marriage, på HBO og med Oscar Isaak og Jessica Chastain i hovedrollerne.

Den seneste måned har Information ikke omtalt eller anmeldt nyfortolkningen af Bergmans superklassiker Scener fra et ægteskab, nu kaldet Scenes from a Marriage, på HBO og med Oscar Isaak og Jessica Chastain i hovedrollerne.

HBO Nordic

Kultur
16. oktober 2021

For en måned siden proklamerede chefredaktøren på forsiden af Dagbladet Information, at kulturredaktionen i en måned, som et eksperiment, ville tage en altomfattende pause fra at skrive om amerikansk kultur. Det skulle være et opgør med den magt, som USA ­– ikke mindst qua landets mere og mere dominerende streamingtjenester –­ har fået over os som forbrugere og i interesse for, hvad vi ville få øje på, hvis ikke vi brugte helt så meget energi på amerikanske debatter, sladder, plader og film. Så intet amerikansk har vi anmeldt, ingen amerikanske medier har vi refereret, intet nyt fra Nordamerika har vi bragt. Og nu er måneden gået.

Var det svært?

Helt ærligt? Det var nemt.

Altså, det var ikke nemt i vores brogede gruppe at blive enige om, hvordan vi skulle lade os motivere af projektet: Var vi antiimperialistiske aktivister med en mission om at omkalfatre verdens magtfordeling ved for en stund at ignorere nogle amerikanske album, store romaner, #MeToo-nyheder og nye sæsoner af store HBO- og Netflix-serier?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Hvor ville Europa have været kulturelt, om ikke Adolf havde fået skudt Europa i grus?
Ja, USA havde fortsat den isolationistiske kurs, europa ville ikke have haft behov for Marshall- hjælp med de "stringe-attached" det medførte, kollektiv skyldfølelse.i kulturlandet Tyskland, ja, Frankrig og Italien blev også inficeret. Istedet fik vi amerikansk kultur en masse, kold krig og fjendebilleder, forebyggende krige/ wage war globalt!
Håber EU finder sit eget ståsted.
Amerikansk kultur er ikke kultur, men simpel forbrugerisme!

David Zennaro, Per Larsen Andersen, Jan Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg ville snarere kalde nord-amerikansk kultur for en syg blanding af militarisme, megalomani, og selvsagt forbrugerisme i megaskala, 9X% af deres kultureksport er propaganda for våben.

Jan Fritsbøger

beklager postulatet 9X% der burde bare stå "en betydelig del", så er det nemlig ikke et postulat men en passende beskrivelse.

Jens-axel mysager

Som ung knægt stiftede jeg bekendskab med Walt Kelly`s "Pogo", som dengang optrådte i Information. På bagsiden selvfølgelig.
Samtlige striber fra dengang genudgives nu i flotte "billedbøger" qua (nu afdøde) datter. Man er nået til bind 7. Der er stadig meget at glæde sig til.
Som reverens til den amerikafri måned:
Skulle I ikke skrive en artikel om indvånerne i O`kefenokee Swamp?
På forhånd tak
Jens-Axel Mysager

Asiya Andersen

Amerikansk kultur er vel på mange måder lige så påvirket af europæisk kultur. For eksempel er "scener fra et ægteskab " jo oprindeligt europæisk, mange af de Disney film jeg er vokset op med er jo ligeledes inspireret af europæisk kulturhistorie. For at nævne nogen "Den lille havfrue ", "Løvernes konge" som er inspireret af Shakespeares "Hamlet".

Ib Christensen

Har lige set Blood red sky . https://www.themoviedb.org/movie/760883-blood-red-sky

En tysk film, men der tales lige så meget engelsk som tysk i filmen. Er man til den genre kan den anbefales.

...

Men det største problem ved amerikansk kultur er ikke Hollywood. Det er derimod vores egne politikere der søger at copy paste den amerikanske model ned over os.

Privat hospitaler, sundhedsforsikringer, minimalstat, donationer til politikere o.s.v. Og det er ikke bøger og film der får dem til det.

...

Og jeg finder artiklens overskrift mærkelig.
"Hvordan gik det med ikke at skrive om amerikansk kultur i en måned, spørger I?"

Spurgte vi virkelig?

Jeg synes, den måned er gået hurtigt. Og jeg kunne stadig godt ønske mig, at Information prøvede det i et helt år. Jeg ville i hvert fald læse det. Specielt hvis det ikke er på betalingstjenester, som jeg ikke har råd til.