Feature
Læsetid: 12 min.

Israelske tv-seriers succes handler både om, hvor israelske og hvor amerikanske de er

Serier som ’Fauda’ og ’Shtisel’ fører an i et boom af israelske dramaserier på globale streamingtjenester. Israelske producenter og manuskriptforfattere peger på israelernes dramatiske liv, originale manuskripter og billige produktionsmetoder som forklaring på eksportsuccesen, mens vestlige kritikere spørger, om seriernes sejrgang snarere skyldes deres evne til at efterligne amerikanerne
Efter serien ’Shtisel’s internationale succes på Netflix har skaberne bag besluttet at lave endnu en sæson.

Efter serien ’Shtisel’s internationale succes på Netflix har skaberne bag besluttet at lave endnu en sæson.

Yes Studios

Kultur
29. oktober 2021

Hvad har spionthrilleren Homeland, terapikammerspillet In Treatment, ungdomsdramaet Euphoria og krimien Your Honor til fælles?

Umiddelbart ikke meget. Men de populære amerikanske serier har alle rødder i Israel, der i løbet af de seneste 15 år er blevet en af verdens største eksportører af dramaserier – både i form af formater til remakes som ovennævnte og med lokalt producerede originalserier som spionthrilleren Fauda, dramaminiserien Our Boys og familiedramaet Shtisel. Især den sidste, der følger en ultraortodoks jødisk familie i Jerusalem, har været overraskende populær. Også herhjemme, hvor den blandt andet i nærværende avis er blevet hyldet som Israels Sopranos. Har du set den amerikanske Emmy-vindende miniserie Unorthodox fra 2020, har du stensikkert fået Shtisel anbefalet af Netflix’ algoritme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"I den forstand kan man sammenligne de israelske serier med danske Netflix-produktioner som The Rain og Equinox..". Jeg kom snarere til at tænke på Netflix' "Kastanjemanden", som ikke bare er populær blandt seere, men flere danske anmeldere, inkl. Monggaard her i avisen, skrev i bund og grund at den serie var klichefyldt i forhold til hvad man har set i de amerikanske krimifilm og serier han opremsede, men at den bare udførte klicheerne så fantastisk godt... Så den fik med andre ros for at være en kliche der lænede sig op af amerikanske serier og film. Så lige på dét punkt, kunne den "vestlige kritik" ligeså godt dække at det mere er os der falder på halen over næsten alle aspekter af amerikansk kultur, end at nogen få amerikanere bliver imponeret over politikere der kører på cykel på arbejde.

Der er også et andet Israel, der slet ikke er nær så underholdende - i hvert fald ikke for andre end israelere.

Fordrivelse, natlige razziaer, arrestationer, tæsk og chikane har taget deres "afgift" på palæstinensiske indbyggere.

Silwan-kvateret på det besatte Østjerusalem:

Hver dag bliver palæstinensiske boliger revet ned og beboere fordrevet uden kompensation. Og det sker fordi den israelsk-kontrollerede, Jerusalem Kommune, forfølger sin politik med at jødeisere den besatte østlige del af byen for at gøre plads til israelske bosættere. Det er en politik, der er ulovlig i henhold til international lov.

Og hver nat bliver det palæstinensiske kvarter til en krigszone. Medens unge konfronterer israelske besættelsesstyrker, bliver palæstinensiske hjem ransaget, og unge og børn arresteret, skudt på og overfaldet.
---
Det besatte Østjerusalem: - Palæstinensere har protesteret mod israelske udgravninger på den muslimsk kirkegård i Jerusalem for at bygge en ny park.

Få meter fra Al-Aqsa-moskeens østlige mure ligger den århundreder gamle Al-Yousufiya-kirkegård, også kendt som Bab al-Asbat (Løvens port)-kirkegård.

Israelske besættelsesmyndigheder i Jerusalem er simpelt hen gået videre med planer om at bygge en ren jødisk "nationalpark", der skal åbne i midten af ​​2022 ovenpå kirkegården, som strækker sig over mere end 1,4 hektarer.

Og i løbet af de seneste par uger er videoer og billeder af palæstinensere, der i panik klamrer sig til deres familiemedlemmers grave, mens israelske styrker arresterer, tæver og forsøger at trække dem væk, spredt ud på de sociale medier.
---
Israel betegner nu menneskerettighedsgrupper, der har palæstinensiske sympatier,, som rene terrorister. Og menneskerettighedsgrupperne siger, at Israels skridt er en farlig eskalering i dets kampagne for at bringe det palæstinensiske civilsamfund til tavshed.

USA, EU og en meget lang række lande har, helt uden held, protesteret. Og menneskerettighedsforkæmpere siger, at Israels skridt er en farlig eskalering i dets kampagne for at bringe alle interesser omkring det palæstinensiske civilsamfund til tavshed.

Israel har end ikke fremlagt beviser eller andet, der kan underbygget Israels påstand. Men påstandene har "autoriseret" israelske myndigheder til at lukke deres kontorer, beslaglægge deres aktiver samt arrestere og fængsle deres medarbejdere. Og har desuden forbudt finansiering eller blot offentligt at udtrykke støtte til deres aktiviteter, ifølge erklæringer fra menneskerettighedsgrupperne som bl.a. Human Rights Watch og Amnesty International.
---
Palæstinensiske bønder kæmper for at høste deres oliven og taber tusindvis af dollars på grund af angreb og restriktioner - men også massiv og bevidst skade fra bosætternes side.

Palæstinensiske landmænd og deres tilhængere i Salfit-området måtte i sidste måned hjælpeløst se til, da israelske bosættere fra den tilstødende, illegale bosættelse Ariel huggede deres træer ned i hundredevis og satte ild til, trods oliventræerne stod på palæstinensisk jord. Desuden stjal nybyggerne også oliven og tog traktorerne, der blev brugt til at arbejde på landbrugsmarkerne.

Bønderne var ude af stand til at stoppe ødelæggelsen eller at nå frem til deres marker, fordi der var blevet opsat adskillelsesmure, og portene var låst.

Dette indlæg er kun et apropos.
Ved et tilfælde fandt jeg en god norsk krimi på youtube og med Jens Okking i en bærende rolle. Denne gode præstation stod ikke i diverse cv om hans mange filmroller. Og jeg postulerer at det skyldes at skurkene viste sig at være effektive og morderiske agenter fra Mossad.
Husker desværre ikke titlen.