Nekrolog
Læsetid: 5 min.

Lars Vilks var nok en frihedsforkæmper, men han var en af de mest fredsommelige af slagsen, man kan forestille sig

Lars Vilks var hverken bange eller bitter. Hans ord var aldrig hadefulde eller hævngerrige. Han var tilsyneladende hævet over den slags, ligesom han var hævet over de politiske fløjkrige mellem venstre og højre. Det skulle man være som kunstner, sagde han. Ellers kunne man ikke skabe kunst, kun propaganda

Niels Hougaard

Kultur
5. oktober 2021

I gamle dage blev mennesker, der kunne fremmane storme med en håndevending, betragtet som hekse eller troldmænd. Lars Vilks var et sådant menneske.

Han var selv et roligt gemyt, men han havde en evne til at hidkalde uvejr. Nogle anså ham af samme grund for at være en slags sortekunstner, en farlig mand, som fremmanede kugleregn, og han blev aldrig en vellidt person i den etablerede kunstverden.

Ikke desto mindre forblev han stilfærdigt trofast over for de værdier, han troede på, og ikke mindst i sit forsvar for kunstens frihed til at kritisere og satirisere alverdens autoriteter.

Selv om Lars Vilks ofte skabte polemik med sine kunstværker, var han ikke typen, der hævede stemmen, når han talte. Jeg havde fornøjelsen af at tale med ham en håndfuld gange efter terrorangrebet på Krudttønden, som vi begge slap fra med livet i behold, og ved hvert møde slog det mig, hvor stoisk, han var, og roligt, han tog hele situationen. Han var jo ret beset en levende skydeskive!

Konstant måtte han flytte fra den ene hemmelige adresse til den anden, og han havde ikke udsigt til nogensinde at kunne leve et bare nogenlunde almindeligt liv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

henrik poulsen

Ladonias flag er ligesom de andre nordiske et kors på en baggrund.Ladonias er grønt med et grønt kors. Og så kan man være minister for ALT.
https://www.ladonia.org

Jeg er ikke særligt konspirationsteoretisk anlagt, men jeg mangler altså stadig en forklaring på, hvordan en skudsikker bil, med skudsikre dæk og en rutineret special-politimand ved rattet, pludselig hopper over midter-autoværnet på en motorvej lige ud foran en modkørende lastbil ...