Portræt
Læsetid: 5 min.

Nobelprisen til Abdulrazak Gurnah er billedet på, at Afrika nu er overalt i verden

Abdulrazak Gurnah skriver højaktuelle romaner til vores tid om identitet, migration og hele tiden at skulle bevæge sig mellem forskellige kulturer
Nobelprisen i litteratur tildeles forfatteren Abdulrazak Gurnah, som blev født i Tanzania. Prisen tildeles »for hans kompromisløse og medmenneskelige evne til at beskrive kolonialismens effekter og flygtninges skæbne i kløften mellem kulturer og kontinenter«.

Nobelprisen i litteratur tildeles forfatteren Abdulrazak Gurnah, som blev født i Tanzania. Prisen tildeles »for hans kompromisløse og medmenneskelige evne til at beskrive kolonialismens effekter og flygtninges skæbne i kløften mellem kulturer og kontinenter«.

Steve Parsons

Kultur
8. oktober 2021

Det kan godt være, at navnet Abdulrazak Gurnah for de fleste var ukendt og kom som en stor overraskelse, da den tanzaniske forfatter torsdag eftermiddag modtog Nobelprisen i litteratur for 2021, men hans romaner taler lige direkte ind i vores samtid. De handler nemlig om de store emner i vores tid som identitet, migration og det hele tiden at skulle bevæge sig mellem forskellige kulturer. På den måde er Nobelprisen til Gurnahs forfatterskab et perfekt sindbillede på, at Afrika ikke længere kan holdes ud i strakt arm som et fjernt kontinent, men er filtret ind i hele verden. Det, de europæiske kolonimagter historisk har gjort mod Afrika og Afrikas egen skæbne, kan ikke adskilles fra resten af verden.

Karen Lauterbach, lektor ved Afrikastudier i København, siger, at Nobelprisen til Gurnah »er et billede på, at Afrika er i hele verden og vil være det i højere grad«. Hun peger videre på, at det særlige ved forfatterskabet er, at migration og identitet som tema krydser med koloni- og slavetiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Ingen anledning til at oversætte bøgerne til Dansk – vi lever i en isoleret danskhed bag pigtråd – ”forskellige kulturer? Hvor skræmmende! Der er kun en eneste kultur værd navnet : DEN DANSKE.

Nike Forsander Lorentsen

Lyder intressante hans bøger, ser frem til at læse Abdulrazak Gurnah's bøger.

Heldigvis kan litteraturen ikke sættes bag pigtråd!