Kommentar
Læsetid: 2 min.

Rappens romantisering af gangsterlivet er gået for vidt

Skuddrabet på den 19-årige rapstjerne Einár er desværre blot endnu et eksempel på at bandevolden og skudkriminaliteten er ude af kontrol i Sverige. Både rapmusikkens glorificering af gangsterfiguren og den sociale marginalisering af unge mænd må og skal adresseres
Rapperen Einár blev skudt og dræbt 21. oktober. Han blev 19 år gammel.

Rapperen Einár blev skudt og dræbt 21. oktober. Han blev 19 år gammel.

Jessica Gow

Kultur
29. oktober 2021

Sent torsdag aften for en uge siden blev den 19-årige rapper Einár skuddræbt i Hammarby Sjöstad i Sverige.

Det har sendt chokbølger gennem vores broderland, hvor selv statsminister Stefan Löfven måtte kommentere. »Det er et ungt liv, som er slukket, og jeg kan forstå, at han har betydet meget for mange unge mennesker.«

Nils Kurt Erik Einar Grönberg var en talentfuld og populær rapper, der som 16-årig i 2019 slog igennem med »Katten i trakten«, der vandt ham svensk P3’s Guld-pris for årets sang samt førstepladsen på hitlisten i tre uger. Han har også haft andre hits som »Gamora«, »Första Klass« og »Dag Hammarskjöld.« Og på Spotify har hans profil 1,5 millioner faste månedlige lyttere.

Han var søn af den svenske skuespiller Lena Nilsson og levede et liv med misbrug af alkohol og stoffer, samt narkokriminalitet, vold og spritkørsel, som han også blev dømt for.

Han rappede ofte – og teknisk fremragende – om vold, våben og kriminalitet og dyrkede angiveligt omgang med kriminelle. Ifølge SVT færdedes han mellem forskellige grupperinger, hvilket gjorde ham sårbar.

I 2020 blev han som 17-årig kidnappet af gerningsmænd fra det kriminelle Vårbynetvärket, og Einár har siden modtaget flere dødstrusler.

Den ligeledes populære og prisbelønnede, 23-årige rapper Yasin Mahamoud blev i sommer idømt ti måneders fængsel for medvirken til at planlægge en tidligere og aflyst kidnapning af Einár. Mens andre anklagede i sagen fik fængselsdomme for deres involvering.

I sommer meddelte Brottsförebyggande rådet i en rapport, at landet siden midten af 2000 har oplevet en helt unik stigning i skydevåbenkriminalitet – nu blandt de højeste i Europa med 47 skuddrab sidste år. Primært grundet organiserede bander, konkluderedes det.

Samtidig er den svenske rapscene præget af folk med kriminel baggrund og voldelig adfærd. Og tekster, der romantiserer gangsterlivet.

Der er ellers virkelig ikke noget at rappe hurra for. Drabet på Einár bekræfter nemlig, at bandevoldsspiralen er ude af kontrol.

Vi har også fængslede, voldsdømte og skuddræbte rappere i Danmark, men i mindre målestok. Der skydes lykkeligvis ikke i lige så stor skala. Men vi har også gangsterglorificerende tekster.

Rap er en vigtig dokumentarisk formidler af virkeligheden på gaden, og som kunst skal den være fri. Men både i og uden for rapmiljøerne bør det rimelige i decideret at hylde gangsterfiguren diskuteres. Men det skal den sociale marginalisering, der skubber unge ud i en kriminel løbebane også.

Lad os håbe, at de svenske og danske politikere – mens de lægger pres på politiet for at gøre en forskel – husker, at kriminalitet også er en social opgave. I Folkhemmet Sverige såvel som den danske velfærdsstat.

Begge steder er nogle mere lige end andre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her