Russerne har sendt en kvinde ud i rummet – igen. Og så er den kødløse festival bare woke kapitalisme

Vi hopper med på dillen med at skrive lidt om den plantebaserede Northside Festival. Wiens museer hælder nøgenbilleder på OnlyFans. Og så skal der i øvrigt tre mænd til at skrive som én kvinde
Filmen om Apollo 13 var trist nok filmet på Jorden. Men nu har russerne haft skuespilleren Julija Peresild sendt på optagelser i rummet. Det bliver en god film.

Filmen om Apollo 13 var trist nok filmet på Jorden. Men nu har russerne haft skuespilleren Julija Peresild sendt på optagelser i rummet. Det bliver en god film.

Ritzau

Kultur
22. oktober 2021

Museer i Østrig opretter OnlyFans-profil

En række museer i Wien har sammen med den østrigske hovedstads turistorganisation oprettet en profil på platformen OnlyFans for at dele kunstværker med nøgne motiver i protest mod censur.

Profilen har til formål at tiltrække turister og ikke mindst udstille den censur, museerne mener, at de er underlagt på de sociale medier, hvor skrappe regler for nøgenhed gælder. Det skriver Politiken. På Instagram forbyder man endda nøgenhed, der har »kunstneriske eller kreative udtryk«.

 

Eckersberg har førhen udfordret moralen på de sociale medier.

Eckersberg har førhen udfordret moralen på de sociale medier.

The Granger Collection/Ritzau Scanpix

 

Spørgsmålet er, hvornår danske museer føjer OnlyFans til deres SoMe-kanaler, da deres samlinger med sikkerhed gemmer på værker, som ikke kan vises på sociale medier. Den Hirschsprungske Samling kan prøve at dele et af Eckersbergs malerier af nøgne kvinder og se, om det bliver afvist på Facebook som sidst.

Thomas Florin

Corona har taget hårdt på den britiske musikindustri

Før coronavirussen ramte Europa, arbejdede lige knap 200.000 mennesker i den britiske musikindustri.

 

Først i eftersommeren er de britiske festivaler kommet op i gear igen. Her Isle of Wight.

Først i eftersommeren er de britiske festivaler kommet op i gear igen. Her Isle of Wight.

Dawn Fletcher-Park

Nu halvandet år oghundredvis af aflyste festivaler og turneer senere er en tredjedel af jobbene røget. Det anslår brancheorganisationen UK Music i sin årlige rapport, der også viser, at branchens samlede indtægt næsten er faldet fra 51 milliarder kr. i 2019 til 27 milliarder kr. i 2020, skriver The Guardian.

 

At der har været en del mindre at lave under corona, er ikke overraskende. Det mest påfaldende er, at musikbranchen først i august i år har fået en statsstøttet forsikringsordning til at kompensere for de mange coronaaflysninger, som de kommercielle forsikringer ikke dækker. Den britiske film- og tv-branche fik en lignende ordning mere end et år tidligere.

Lone Nikolajsen

Rumfilm skal filmes i rummet

I 1995 mente jeg bestemt at have læst i hjemmets avis, Jyllands-Posten, at Tom Hanks og filmens øvrige skuespillere var blevet sendt ud i rummet for at optage storfilmen Apollo 13. Det fik dem til at svæve rundt på en mere realistisk måde.

 

Den russiske skuespiller Julia Peresild efter en dag på settet i det ydre rum.

Den russiske skuespiller Julia Peresild efter en dag på settet i det ydre rum.

Ritzau

Det mente min far ikke kunne passe, men det mente jeg, men det troede han ikke på, men det vidste jeg! Til sidst måtte vi afgøre diskussionen på den hurtigste måde: Sende et brev til JP’s kulturredaktion, som få dage senere returnerede en håndskrevet nedtur: »Du skal stole på din far,« stod der. Kæmpe hån.

 

Nu har jeg på en måde alligevel ret, for søreme om man ikke på BBC kan læse, at den russiske skuespiller Julija Peresild netop er vendt tilbage fra rummet, hvor hun har spillet hovedrollen i den første russiske film filmet i rummet. Den film bliver skidegod, jeg ved det!

Katrine Hornstrup Yde

Danish for woke capitalism?

Det har skabt avisoverskrifter og bragt facebookbrugere helt ud af fatning, at Northside har oplyst, at næste års festival bliver 100 procent plantebaseret og økologisk. DR har endda fundet en godt 60-årig Birgitte, der siger, at hun har tænkt sig at sælge sin billet på grund af tiltaget.

Men ifølge podcast- og mediemand Peter Falktoft er det et genialt pr-stunt, festivalen har lavet, eftersom de får en masse gratis opmærksomhed og en masse raseri fra en masse mennesker, der alligevel ikke havde tænkt sig at komme.

»Et aktivt valg, der intet ændrer for målgruppen endsige tilslutningen,« skriver han på Twitter. Hvis han har ret i sin analyse, lyder det sympatiske tiltag som noget, vi her på avisen har brugt en hel del tid på at skrive om: woke kapitalisme.

Rasmus Elmelund

Feministisk forfatter er i virkeligheden tre mænd

 

Agustín Martínez, Jorge Díaz og Antonio Mercero blev kaldt svindlere, da de modtog prisen.

Agustín Martínez, Jorge Díaz og Antonio Mercero blev kaldt svindlere, da de modtog prisen.

Josep Lago

 

Kvindeinstituttet i Spanien sidder med noget af en hovedpine i disse dage. Sidste år udråbte de kriminalromanen La Nena af forfatterinden Carmen Mola som et anbefalelsesværdigt og repræsentativt feministisk værk, og nu, året efter, viser det sig så, at det feministiske forbillede i virkeligheden er et pseudonym, der dækker over tre mænd. Det erfarer El País.

Det kom frem i denne uge, da den store bogpris Planeta skulle uddeles i Barcelona. Prisen går til et endnu upubliceret værk, og præmien lyder på 7,5 millioner kroner. Men da Carmen Mola blev udråbt til årets vinder, trådte tre mænd op på scenen, og efterlod salen i chok. For selv om Mola gerne ville være anonym, havde hun både givet interview og opbygget en hel fortælling om sit liv som gift universitetsprofessor, så det kom bag på hele salen, da de tre manuskriptforfattere Agusín Martínez, Jorge Díaz og Antonio Mercero modtog prisen.

De udtalte selv, at de ikke gemte sig bag et køn, men bag et navn, men så let tager andre ikke på det. Beatriz Gimeno, der er tidligere direktør for Kvindeinstituttet, kalder mændene for svindlere.

Rebekka Bundgaard

Filfestival om LGBTQ-personer, køn og seksualitet

Fra fredag og måneden ud viser filmfestivalen MIX COPENHAGEN en bred vifte af spillefilm, kortfilm og dokumentarer om LGBTQ-personer, køn og seksualitet i Cinemateket og Empire Bio i København.

Under festivalen vil der være forskellige talks, workshops, drag night, comedy night og i den første weekend også et program henvendt til folk, der arbejder med film. Til sidst skal Lili-prisen uddeles til henholdsvis spillefilm, en kortfilm og en dokumentar, der udfordrer de gældende normer for seksualitet og køn.

Som så meget andet blev sidste års version af festivalen afviklet online. Det gik så godt, at man igen i år vil kunne se en del af årets program online på mixcopenhagen.dk, når den biografbaserede del af festivalen er slut. MIX@Home, som online-delen hedder, varer fra den 1. til den 15. november.

Lone Nikolajsen

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her