Nekrolog
Læsetid: 8 min.

Vejen til læsernes hjerter gik hos Anders Bodelsen via de nære, genkendelige ting

Anders Bodelsen var en stilsikker realist og en etisk og moralsk forpligtet forfatter, der ville holde et spejl op for sin samtid, fremstille problemer, læseren kendte fra sig selv – eller grave ned under overfladen til dulgte følelser, længsler og drømme
Anders Bodelsen debuteredei 1959 med romanen ’De lyse nætters tid’ og arbejdede samtidig som freelancejournalist ved Dagbladet Information og siden Politiken.

Anders Bodelsen debuteredei 1959 med romanen ’De lyse nætters tid’ og arbejdede samtidig som freelancejournalist ved Dagbladet Information og siden Politiken.

Martin Lehmann

Kultur
19. oktober 2021

Ved meddelelsen om forfatteren Anders Bodelsens død i søndags, 84 år gammel, sendes tankerne uvilkårligt langt tilbage i tiden, til en række intense læseoplevelser, som alle sammen indfandt sig i sidste halvdel af 1960’erne og de første par år af 70’erne. I dette tidsrum realiserede og udfoldede han nemlig sit eminente fortælletalent, og dengang kunne det ofte virke, som om han var nøjagtig den forfatter, tiden havde brug for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens peter hansen

Han var sammen med Panduro og andre med til at skrive om vi almindelige røvkedelige mennesker i det moderne samfund og det tryghedssøgende flertals søgen efter mening med det hele . Og det kunne han.

Erik Fuglsang, Marianne Wiltrup og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Marianne Wiltrup

Tak for en ualmindelig smuk og gennemarbejdet nekrolog. Som altid velformuleret, og her er hjertet virkelig med. Håber at Bodelsen mærkede din anerkendelse gennem årene, fri for ideologier og klassetilhørs-forhold anklager. Det var en svær tid at være ung og voksen akademiker og intellektuel i 70erne, også selvom man befandt sig et eller andet sted på venstrefløjen, dog på en mindre dogmatisk måde og med sit kritiske, analyserende talent i behold. Stangerup slog sig næsten ihjel på den mission. Bodelsen overlevede som den blide, stilfærdige, tænksomme og forsigtige oprører, netop på det indre og nære plan, som du så rigtigt skriver. Man var altid i godt selskab med hans bøger og jeg synes han var en glimrende filmanmelder tillige. Han kunne sin metier på alle måder

Flemming Olsen, Erik Fuglsang, Ete Forchhammer , Kim Ravn-Jensen, Jan Sørensen og jens peter hansen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Bodelsen var bedst i sine yngre år sidst i 60'erne med krimierne "Tænk på et tal" og "Hændeligt uheld" hvor den kriminelle hovedperson (tilsyneladende!) slipper godt fra sin lovovertrædelse. Og hvor læseren snedigt og ubevidst lokkes til at sympatisere med ham. Senere med "Borte borte" fra 1980 begyndte han at moralisere lidt for åbenlyst, hvilket gjorde bøgerne mere endimensionelle.