Kommentar
Læsetid: 2 min.

DR’s undskyldning for uhyrlighederne i pigekoret er et vigtigt løfte om, at en skrækkelig tid nu er forbi

Selv om DR’s undskyldning kommer alt for sent, er den vigtig
På et møde i DR Byen onsdag aften gav DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, de fremmødte tidligere pigekorsangere end uforbeholden undskyldning for DR’s svigt.

På et møde i DR Byen onsdag aften gav DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, de fremmødte tidligere pigekorsangere end uforbeholden undskyldning for DR’s svigt.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kultur
12. november 2021

Onsdag aften undskyldte DR’s øverste chef, generaldirektør Maria Rørbye Rønn, for forulempelser foretaget henover fire årtier i DR Pigekoret fra 1970’erne og frem til 2010.

Først for en stor del af de 129 tidligere medlemmer af DR Pigekoret, der havde medvirket i den advokatundersøgelse, der nu er blevet færdig, efterfølgende for pressen, direkte på TV 2 News, hvor hun også udfoldede baggrunden sammen med kulturdirektør Henrik Bo Nielsen.

»Vi påtager os i DR det fulde ansvar for det svigt, der fandt sted dengang,« sagde Maria Rørbye Rønn om undersøgelsen, der tegner et overordnet billede af et miljø kendetegnet ved, at grænserne for det normale har været flyttet, hedder det. Foran pressen læste Henrik Bo Nielsen op fra dens konklusioner:

»Der er blandt andet tale om berøringer på intime steder, ufrivillige kys, herunder gentagne og langvarige tungekys, egentlige befamlinger og adfærd af endnu grovere karakter.«

I sommer afslørede Politiken, at 12 tidligere sangere i DR Pigekoret havde bevidnet konkrete begivenheder, der alle relaterede sig til »en seksualiseret kultur« i det hæderkronede kor. De fortalte om et miljø, hvor teenagepiger blev belønnet for at klæde sig udfordrende til korprøver, og hvor nogle blev udsat for uønsket seksuel opmærksomhed. Og hvor de ansvarlige i DR bagatelliserede eller lukkede ned for klager.

Nu har vi en advokatundersøgelse, som indikerer, at problemet er større, end vi troede. Mindst 64 kvinder er blevet krænket, og i hvert fald seks ’voksne’ i DR har svigtet deres ansvar over for en stor gruppe ansatte, hvor mange var mindreårige piger – nogle helt ned til ni år. Men den giver os også et mudret billede, for når det fremgår, at seks mænd har krænket, ved vi ikke, om der er tale om én totalt grænseoverskridende krænker og fem mænd med tendens til akavede kram.

Af Politikens dækning ved vi, at afdøde Tage Mortensen stod bag særligt alvorlige krænkelser, og derfor er det forståeligt, at den tidligere chefdirigent Michael Bojesen er utilfreds med advokatundersøgelsen. Han skriver i en kommentar, at han er »dybt rystet« over rapporten, fordi den slår hans forgængers 35 års virke sammen med Bojesens år i koret.

Hans frustration er legitim, men det er meningsløst, når han også hævder, at der er sket brud på retspraksis, for en advokatundersøgelse har ikke noget med strafferet at gøre.

Nu diskuterer man erstatningsansvar, og det er da også hævet over tvivl, at DR har svigtet »massivt«, som Rørbye Rønn sagde. Det er også et svigt – som Politiken har afsløret – at DR ikke iværksatte en undersøgelse af egen drift trods otte klagesager. 

Men massiv er også signalværdien i, at der nu gives en så utvetydig undskyldning for alle de uhyrligheder, der er sket. DR siger undskyld for ting, som mange af kvinderne aldrig dengang havde troet, at de kunne tillade sig at klage over. Det er en undskyldning, som også er et forpligtende løfte om, at både de grove krænkeres og de klamme mænds tid var skrækkelig, men nu skal være forbi. Tilbage står et stort arbejde med at forebygge, at den kommer tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Man tør vel slet ikke tænke på, hvilke krænkelser der ellers har fundet sted på DR, når det tydeligvis dengang var helt ok at misbruge medlemmer af Pigekoret seksuelt.

Det er altid et spørgsmål om magtmisbrug. Enten til at skaffe sig penge eller ydelser, eller også til at dække over sin syge manddom.

Hvornår komme turen egentlig til Ålen, som DR stadig trækker op af hatten fra tid til anden?