200 år
Læsetid: 12 min.

Her er de fem oversete kvinder i Dostojevskijs forfatterskab

Når Fjodor Dostojevskij nævnes, vil mange tænke på hans naive, selvoptagede, overtænkende, leversyge og indviklede mandlige hovedpersoner. Men der findes også en lang række kvindelige romanfigurer. Dem trækker vi frem af skyggen og ud i lyset

Illustration oprindeligt tegnet til ’Hvide nætter’af Fjodor Dostojevskij.

Album / Fine Art Images

Kultur
12. november 2021

I anledning af Fjodor Dostojevskijs 200-årsfødselsdag har Information bedt oversætter Marie Tetzlaff, forsker Tine Roesen og forsker og oversætter Rigmor Kappel Schmidt om at skrive fem karakteristikker af Dostojevskijs mest signifikante kvindelige romanfigurer.

Netotjka Nezvanova i Netotjka Nezvanova

af Tine Roesen

Netotjka Nezvanova fra ungdomsværket af samme navn – på dansk oversat til Netotsjkas barndom – er muligvis lige så ukendt for selv den garvede Dostojevskij-læser, som betydningen af hendes navn signalerer: »lille Anette Navnløs«. Men hun er vigtig i Dostojevskijs forfatterskab, da hun er den eneste kvindelige hovedperson, som har et værk opkaldt efter sig og selv får lov at fortælle sin historie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her