Mors afskedsbrev
Læsetid: 9 min.

Hvem har retten til at fortælle sin historie? Kritik af DR-podcast sætter gang i presseetisk debat

DR har fået kritik af Pressenævnet for ikke at forelægge krænkende oplysninger for pårørende i Adrian Hughes’ prisvindende podcast ’Mors afskedsbrev’ og for at beskrive et dramatisk dødsfald for dramatisk. Men hvem har retten til at fortælle sin historie? Og hvor skånsomme skal medier være i potentielt krænkende beskrivelser?
Adrian Hughes’ podcast om sin mors glamourøse og tragiske liv i den københavnske overklasse har fået kritik af Pressenævnet for ikke at forelægge krænkende oplysninger for pårørende.

Adrian Hughes’ podcast om sin mors glamourøse og tragiske liv i den københavnske overklasse har fået kritik af Pressenævnet for ikke at forelægge krænkende oplysninger for pårørende.

Thomas Lekfeldt

Kultur
26. november 2021

Da radio-, lyd- og podcastbranchen i oktober fejrede sig selv ved prisuddelingen Prix Audio, blev Adrian Hughes den store vinder. Han blev kåret som Årets vært, hans anmelder- og lytterroste podcast Mors afskedsbrev vandt aftenens hovedpris, Årets podcast, og spottet for podcastserien modtog prisen Årets spot.

Podcasten er baseret på et brev, Adrian Hughes’ mor efterlod sine fem sønner, da hun døde. I detaljer beskrev hun, hvor skuffet hun var over dem – bortset fra Adrian. Med udgangspunkt i brevet tager journalisten på opdagelse i sin mors glamourøse og tragiske liv i den københavnske overklasse, og det er en utrolig historie om hemmelige adoptioner, falske graviditeter, selvmord og mystiske dødsulykker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ninna Maria Slott Andersen

-Det er hans mor, altså har han helt klart ret til sin version af historien. Punktum.

Estermarie Mandelquist, Minna Rasmussen, Bent Nørgaard og Sus johnsen anbefalede denne kommentar

Men nu er der som sagt også mange andre personer, hvis liv og tragiske død bliver oprullet. Og deres pårørende har vel også noget at skulle have sagt. Det siger Pressenævnet jo også her. Og tak for det. Det er ellers på mange måder en god serie.

Malene Hald, Mogens Holme og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

Ja journalister og mediefolk kan være ret selvretfærdige.

Dorte Sørensen

Men så vidt jeg husker gjorder AH meget udad at fortælle om den anden kones families syn på AH's morfar og Inge - de fandt dem meget gode og hyggelige - så i mine øjne har AH, da forsøgt at give et varieret billede.

AH var da også på besøg hos en af morens halvsøstre i Jylland - som AH først havde mødt ved morens begravelse - og de to havde da et godt forhold - ja hun omtalte AH som lille skat eller noget i den dur.

Tilbage i midt 80'er kørte der en program serie på DR radio, med sex som emne.
Der var et afsnit om anal sex, der var en med en fo fetist, der var en med BDSM, der var en med dyresex.
Der var også en med incest. Og den her psykolog der var program vært, havde fundet en ung knægt. En ung mand. Der kunne fortælle om hvordan han og hans søster var blevet udnyttet og misbrugt af deres far. Og søsteren til sidst havde begået selvmord.

Program værten fik optaget hele interviewet, redigeret det til et program, og udsendt det på landsdækkende radio.
Først efter det finder familien til knægten, ud af at han har har deltaget i et radio program. Og de undre sig meget, for han har altid været ene barn.

Aldrig fundet ud af hvem knægten var. Men artiklerne om den nye politiker, der i en alder af fem, bleev gjort til overlevende vidne til barnemord fik mig til at tænke på det igen.

Program værten/ psykologen ved jeg hvem er, og han har senere været ude at fortælle, at 1 ud af 5 i en skoleklasse oplever "problemet".
--
Husk på, Radio og TV er hvad andre vil servere for jer på et sølvfad!

Minna Rasmussen

Interessant om medlemmerne af DR's pigekor har lov til at fortælle deres egne historier om deres erfaringer med de afdøde chefdirigenter Tage Mortensen Michael Bojesen.

Søren Kristensen

Jeg husker ikke rigtig indholdet af podcasten, andet end at den var meget underholdende og så fik jeg placeret AH i KFB-indekset (Kendte Folks Børn).