Nekrolog
Læsetid: 6 min.

For Jørgen Haugen var kunsten et værn mod tidens nedrivning og menneskenes grusomme dumhed

Jørgen Haugen Sørensens monumentale stenskulpturer, de alvorlige og humoristiske og de virtuose lerskulpturer af snerrende hunde, spejler hans kompromisløse sind. Nu er han død, 87 år gammel. En ven, digteren Thomas Boberg, tager her afsked
Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen er død, 87 år gammel Han sov stille ind i den italienske by Pietrasanta.

Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen er død, 87 år gammel Han sov stille ind i den italienske by Pietrasanta.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kultur
22. november 2021

Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen er død.

Det ligner ham ikke at være død. Han var jo voldsomt levende. Han slappede ikke af, men arbejdede i en storm gennem hele livet. Det er sådan, han har fortalt sit liv, altid i gang med sine ting. Og det er sådan, jeg har set ham, siden jeg lærte ham at kende i 1981. Altid imod strømmen, altid på vagt, altid i færd med at skabe sin egen vej. Den kamp har også haft sine menneskelige omkostninger.

Det har været et hårdt og begivenhedsrigt liv. Det har været et liv med stor inspiration, mange rejser, bosættelse i udlandet, de sidste mange, mange år i Pietrasanta i Toscana, Italien. Marmorbyen, kunstnerbyen. På godt og ondt, sådan erindrer jeg det, men også fantastisk givende. Jørgen Haugen havde også sin andel i, at min egen far, maleren Jørgen Boberg, som døde i 2009, bosatte sig i Pietrasanta.

Jørgen Haugen byggede et sted op i Castello de Vide, Portugal, med sin fjerde kone, billedhuggeren Eli Benveniste. Og han fik et nært forhold til Oaxaca i Mexico gennem den danske tekstilkunstner Trine Ellitsgaard, der boede sammen med den mexicanske maler Francisco Toledo.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her