Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.
Censur med censur på
Hvor kan man udgive en bog om censur uden at blive censureret for tiden? I hvert fald ikke i bystaten Singapore, der har en striks lovgivning i forhold til ytringer og handlinger, der på nogen mulig måde kan anspore til fjendtlighed mellem religioner og etniske grupperinger – og myndigheder, der ikke tøver med at håndhæve den. For nylig udstedte de et forbud mod udgivelsen af bogen Red Lines: Political Cartoons and the Struggle against Censorship. På illustrationssiden findes blandt andet tegninger fra det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der i 2015 blev udsat for et terrorangreb og mistede 12 ansatte.
Bogens forfatter, den Singapore-fødte og nu hongkong-baserede journalist og akademiker, Cherian George, havde ellers før udgivelsen henvendt sig til myndighederne og bedt om en liste over de illustrationer, der ikke ville kunne godkendes af censuren. De nedlod sig ikke til at svare. De forbød ganske enkelt bare bogen på udgivelsesdagen. Der er mange måder at sige ’fuck you and the horse you rode in on’ – og det var vist én af dem.
Nazi Death Parade
Professor Kees Ribbens fra Hollands Forskningsinstitut for Krig, Holocaust og Folkemord har fundet den formodentligt ældste tegneseriestribe, der beskriver nazisternes udryddelseslejre. I seks realistiske tegninger med dertilhørende korte forklaringer viser den østrigskfødte amerikanske tegner, August Maria Froehlich, mennesketransport i kvægvogne, massegasning og ligbrænding. Tegningerne udkom i 1944 – altså et år før Nazityskland faldt, og de allieredes fotografiske dokumentation af den gennemsystematiserede og stort orkestrerede masseudryddelse gik verden rundt.
Froehlich menes at have fået sine informationer om forholdene i lejrene fra russiske soldater, der som de første i juli 1944 befriede en KZ-lejr, nemlig Majdanek i Polen. Nazi Death Parade hedder striben. Intentionen med den var at påvirke den offentlige holdning til nazisterne. Mange troede (forståeligt nok), at de første rapporter fra KZ-lejrene var overdrevne.
Først da amerikanerne i selskab med fotografen Eric Schwab fra AFP (Agence France-Presse) i april 1945 nåede frem til Ohrdruf-lejren, blev verden for alvor klar over omfanget af de perversioner, der stadig kan overraske. For eksempel vidste undertegnende ikke, at mens mange af de myrdede, som Celan skrev i sin berømte Todesfuge, fandt deres grav i himlen, blev deres aske brugt som landbrugsgødning. Fy, for (et) helvede.
Forslagssammenlægning str XXXL
Fra en helt anden slags slagmark: Det amerikanske bogmarked domineres af fem (kæmpe)store forlagshuse. Det ene, Penguin Random House, ejes af den tyske mediekoncern Bertelmanns. Nu vil koncernen opkøbe endnu ét af de fem, det New York-baserede Simon & Schuster, og lægge det ind under Penguin Random House. No way, så stort et forlag vil få for meget at sige om, hvad der skal udkomme i USA, og et sådant tilnærmelsesvist monopol vil vi overhovedet ikke være med til, lyder det fra USA’s justitsministerium. De har indledt en juridisk ’antitrust action’, der dermed bliver den første af sin slags iværksat under præsident Biden.
Når gode bønner er dyre
Hvor mange bøger kan man få for 8,3 millioner dollar? Kun én, hvis den ene er den illustrerede mahzor (en bog med jødiske højtidsbønner) nedfældet i slutningen af 1200-tallet eller begyndelsen af 1300-tallet i Bayern og kendt under navnet Luzatto mahzor. Luzatto var italiensk jøde, professor ved Instituto Convitto Rabbinico i Trieste i 1800-tallet, velhaver og bogsamler. Ved hans død blev hans bøger opkøbt af diverse kulturinstitutioner og samlingen spredt ud over Europa.
De sidste hundrede år har Luzatto mahzor tilhørt den jødiske kulturorganisation Alliance Israelite Universelle i Paris, der nu sælger den for at dække et underskud. Det foregår selvfølgelig sjældent uden en debat, når sådanne objekter forsvinder ud på det private marked og væk fra publikum og forskeres åsyn. Vi kan ikke andet end at bede til, at det ikke denne gang er gået så galt. Sotheby’s, der forestod salget, kan, vil eller må ikke oplyse andet, end at køberen var amerikaner.
Godt nyt fra Utopia (psst, det er fiktion)
Efterhånden som den globale temperatur stiger, og indlandsis og permafrost smelter og forsvinder, dukker fortidslevn frem – fra pilespidser og mammutmumier til verdens ældste kendte bog. Den er fundet på Mount Lohtse og består af tre stykker skulderblad fra en bjergged, der at dømme efter borehullerne og en sidste rest lædersnor, har været bundet sammen. Skriften er ridset ind i knoglen og forløber for den oldkinesiske orakelbenskrift. Eksperterne har allerede tydet den. Glem alt om elskovspositioner, visdomsord, skattekort, kongenavne osv. Vi skal helt tilbage til det helt basale: Der er tale om opskrifter på tre slags grød.
Bognyt fra resten af verden
Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur.
Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.
Seneste artikler
Har du svært ved at vælge mellem franske fristelser og italienske lækkerier?
31. marts 202350 håndplukkede kulturpersonligheder vil under overskriften Passions Italiennes holde salon i salonen i Grand Palais Éphemere i ParisHædrende litteraturpris går til forfatter uden prangende akademiske titler eller skandaler
24. marts 202350.000 dollar, statuette og klapsalver går til den for bogkortbestyreren ubekendte indiske Vinod Kumar Shukla. Hun kan allerede lide ham. Bogmesse i Frankfurt begynder samtidig med den tredje ytringsfrihedsuge, som markerer flere historiske dageEn kopi af den kopierendes kopi. Kan en skør, skør verden blive mere skør?
17. marts 2023Konceptkunstner har taget plagiatet til et overdrev i nyt AI-genereret ’artwriting’-værk. Og så trives kunsten så godt under krigen, at det burde være på tide med en ukrainsk bogfestival