Ugen på kulturgangen
Læsetid: 4 min.

Kunstværker af kvinder stiger i pris, VR-værk vinder filmpris, og Jens Gaardbo bliver tv-vært igen

Kvindelige kunstnere er så småt ved at indtage deres retmæssige plads i kunsthistorien, VR-mediet sniger sig ind på den traditionelle film og Jens Gaardboe sniger sig tilbage til skærmen
En gruppe vaccinemodstandere valgte at danse en såkaldt haka, en ceremoniel dans blandt de indfødte maorier i New Zealand, ved en demonstration i sidste uge. Det brød maorierne sig ikke om.

En gruppe vaccinemodstandere valgte at danse en såkaldt haka, en ceremoniel dans blandt de indfødte maorier i New Zealand, ved en demonstration i sidste uge. Det brød maorierne sig ikke om.

Sanka Vidanagama/Ritzau Scanpix

Kultur
19. november 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

New Zealands vaccinemodstandere er tunge at danse med

Hvis du heller ikke har deltaget i en antivaccinedemonstration i New Zealand for nylig, så er det måske også gået din næse forbi, at demonstranterne nu udtrykker deres vaccineskepsis gennem dans. En gruppe vaccinemodstandere valgte nemlig at danse en såkaldt haka, en ceremoniel dans blandt de indfødte maorier i New Zealand, ved en demonstration i sidste uge. Det brød maorierne sig ikke om, og de beder nu demonstranterne om at lade være med at bruge deres haka i antivaccinationens navn. Det skriver The New York Times. Maorierne har været betydeligt hårdere ramt af COVID-19 end resten af befolkningen.

Rebekka Bundgaard

Jens Gaardbo vender tilbage til skærmen

Knap et år efter at han stoppede på TV 2, har tv-vært Jens Gaardbo fået et nyt job som vært på DK4. Her skal han hver søndag aften se tilbage på den forgangne uge i et nyt program ved navn I ugens løb. Ifølge kanalens egen omtale skal Jens Gaardbo og hans gæster fortælle, hvordan vi slap igennem ugen. »Hvad står urokkeligt tilbage, og hvad bør glemmes i en fart?« skriver de og uddyber, at det helst også skal være med et muntert blik.

Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix

Jens Gaardbo blev fyret, fordi en intern undersøgelse viste, at han havde overtrådt TV 2’s personalepolitik i sin tid som nyhedschef for tyve år siden. Selv udtalte han i den forbindelse, at det var længe siden, men at »der var eksempler på dårlig dømmekraft« og at han i visse tilfælde opførte sig forkert.

Sideløbende med den interne undersøgelse gik nogle af kanalens journalister i gang med en tv-dokumentar om #MeToo på TV 2. Arbejdet med den blev dog standset af ledelsen, og materialet blev overdraget til produktionsselskabet Impact, som ifølge Mediawatch er ved at samle stumperne og viser dem i dokumentarform senere på året på Discoverys platforme.

Lone Nikolajsen

 

Kvindelige kunstneres værker koster pludselig penge

Bertha Wegmann: ’Portræt af kunstneren Marie Triepcke’.

Bertha Wegmann: ’Portræt af kunstneren Marie Triepcke’.

Den Hirschsprungske Samling
I december sidste år fik et portræt malet af Bertha Wegmann et hammerslag på 3,1 millioner kroner, mens et værk af Anna Ancher blev solgt for 1,1 millioner kroner. Dermed blev Wegmanns maleri det dyreste værk nogensinde af en kvindelig dansk kunstner solgt på auktion, og Anna Anchers er det næstdyreste. De er del af en bredere tendens, skiver DR.

Auktionsprisen på værker af danske damer fra omkring år 1900 er i de seneste par år steget markant, og internationalt tegner det samme billede sig. Ifølge en opgørelse fra 2019 af investeringsindekset Mei Moses steg værker af kvinder igennem en seksårig periode med 72,9 procent. Mandlige kunstneres værker var kun steget med 8,3 procent i snit, men som bekendt fra et absurd højt niveau. Hos den faglige forening Kvindelige Kunstneres Samfund ser man positivt på tendensen »Udelukkelsen af kvinderne rammer ikke alene den enkelte kunstner,« siger forkvinde Lise Seier Petersen til DR. »Det resulterer også i, at kunsthistorien forfalskes, når kvinderne bortcensureres.«

Anna von Sperling

 

Tage Mortensens Vej 4-ever

SÅ skal vi synge. Er I klar? »Sperm, to, tre, fire …«

Eller: »Jeg har sæd i min muuuund …«

Blandt klamme autoriteter troner den tidligere chefdirigent for DR’s pigekor, salig Tage Mortensen. Politikens og Ekstra Bladets kæmpe afdækning af forholdet i pigekoret rummer blandt andet historier om mobning, sæd-’jokes’ og seksuelle krænkelser såsom helt ublu at tvinge piger til at tungekysse med ham.

Det fik i juni borgmester i Mortensens hjemby Frederikshavn til at åbne op for at ændre navnet på den gade, byen ti år forinden hædrende havde opkaldt efter Mortensen. Men ved høringsfristens udløb i september, skriver Berlingske, havde kun en af de syv beboere, der havde svaret, ønsket navneskift.

Byrådsmedlem og formand for Teknisk Udvalg Karsten Thomsen (S) understregede efter DR’s fremlæggelse af en advokatundersøgelse i sidste uge, at gadens beboere stadig kan skifte mening: »De skal bare spille bolden herover, så skal vi nok gribe den.«

Katrine Hornstrup Yde 

 

Virtual reality-film vinder CPH PIX Weekend

Filminstruktøren David Adler har vundet CPH PIX Weekends Crystal Ball-pris for sin 50 minutter lange virtuel reality-film, Nattens ende. Filmen er en erindringsrejse gennem Anden Verdenskrig, og i en pressemeddelelse kalder juryen den for »kunstnerisk radikal«, fordi den placerer publikum midt i handlingen og »udfordrer filmmediets konventioner« både teknologisk, formmæssigt og narrativt.

Foto fra filmen

VR-teknologien bruges ivrigt i konsol- og computerspil, hvor oplevelsen af et spil kun bliver mere intens, fordi man kan få fornemmelsen af, at man ikke bare spiller et spil, men er en del af det. På filmfronten er teknologien endnu ikke så udbredt, men David Adler mener, at prisen til Nattens ende er et stort skridt i den rigtige retning. »Den digitale fortælling skal have narrativet og mennesket i centrum, hvis den for alvor skal omfavnes,« siger han.

Christian Monggaard

 

Værter med lokale hjerter

Fra DR

Det netop overståede kommunalvalg havde en stor vinder: Værterne fra DR’s regioner, der ikke alene kan deres lokalpolitik, men endda synes, at det er spændende. Særlig én skikkelse høstede historisk meget kærlighed på Internettet: Camilla Rozenfeld fra DR Trekanten, der på valgaftenen reducerede Johannes Langkilde til saltstanguddeler i DR’s valgcenter på rådhuset i Tønder. KV21 peakede dramatisk, da Langkilde kløjes i en saltstang. »Det tog lidt tid, før han var ovenpå igen, og der nåede jeg lige at blive lidt bange for, at jeg skulle stå der på live-tv alene uden ham,« udtaler Camilla Rozenfeld til fagbladet Journalisten. Se det er kynisme og professionel dedikation, der vil noget, hvilket en anden imposant kvinde i dansk journalistik også anerkendte på Twitter: »Hende Camilla Rozenfeld er altså bare god,« skrev Den Korte Radioavis-kommentator Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. »Flot i brændte farver, ligesom mig. Er inde i stoffet, ligesom mig. Kan betjene padden, ligesom mig. Hvis man heller ikke kan mærke på hende, at hun har drukket, så skal hun nok blive til noget.«

Anna von Sperling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her