Essay
Læsetid: 13 min.

Millioner af afghanere og syrere vil blive en del af den europæiske litteratur

Emigrantlitteraturen træder frem som et spejl af de nye nationalstater, der opstår i Europa, og bestemmer et omslag i periodens litteratur, der viser, at det europæiske kolonieventyr er slut. Fra Ágota Kristóf til Salman Rushdie og Abdulrazak Gurnah. Her er grundrids af første af fem hovedstrømninger i den europæiske litteratur i sidste del af det 20. og begyndelsen af det 21. århundrede

Sofie Holm Larsen

Kultur
5. november 2021

For 150 år siden skrev Georg Brandes historie med sine forelæsninger om ’Hovedstrømninger i det 19. århundredes europæiske litteratur’. Som en hyldest af Brandes pionérindsats kommer litteraturredaktør Peter Nielsen i denne essayserie med sine bud på hovedstrømninger i sidste del af det 20. og første del af det 21. århundredes litteratur.

Hvad jeg i det følgende vil skildre, er den hjemløse karakter, der i takt med, at europakortet efter Anden Verdenskrig tegnes på ny, dukker op langs grænserne. Han eller hun hører ikke rigtig til nogen steder. Hjemmet er revet op med rode, blevet umuligt at vende tilbage til eller flyttet til den anden side af grænsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her