BOGNYT
Læsetid: 4 min.

Næ, historieskrivning har aldrig været en ukontroversiel syssel

Nye bøger og artikler fra det amerikanske ’The 1619 Project’, der har til formål at omskrive amerikansk historie, oprørte republikanere – og en smule om Karl Marx’ drømme. Velkommen til Bognyt
Nikole Hannah-Jones er ophavskvinde til ’The 1619-project’, der blev lanceret i 2019, 400-året for det første salg af afrikanske slaver på Nordamerikansk jord.

Nikole Hannah-Jones er ophavskvinde til ’The 1619-project’, der blev lanceret i 2019, 400-året for det første salg af afrikanske slaver på Nordamerikansk jord.

John Minchillo

Kultur
19. november 2021

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

THE 1619-PROJECT

USA

Tænk, hvis nogen lancerede et stort journalistisk-akademisk-kunstnerisk projekt, der i artikler og bøger ikke tog udgangspunkt i Grundlovens vedtagelse i 1849 som det danske demokratis fødsel, men i stedet i grundlovsændringen anno 1915. Her blev som bekendt det politiske medborgerskab, der i første omgang var reserveret mænd over 30 med egen husstand, udvidet til at gælde alle myndige mennesker. Hvad ville der ske? Ville nogle råbe vagt i gevær og kalde det illegitim historisk revisionisme, et venstrefløjs-feministisk kup eller lignende? Ville andre sukke højlydt af lettelse over at være et nøk videre med den nødvendige afvikling af årtusinders patriarkalsk (identitets)politik eller lignende? Ikke helt urimelige gæt?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her