Narkobønder danser på TikTok. Og kulturministeren vølver videre

Narkobønderne i den colombianske jungle er kommet på TikTok, og det kan få konsekvenser for næste års præsidentvalg. Imens fortsætter Jim Lyngvild med at iscenesætte kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen som vølve, nu med gipshoved, og Kuwait, Saudi-Arabien og Qatar fortsætter med ikke at være store tilhængere af mandekys
Rebecca Matthews var glad den dag, det blev offentliggjort, at hun er ny direktør for Aros. Inden hun begynder, skal hun dog lige håndtere en sag angående museumsbutikken på Ebeltoft Glasmuseum, hvor hun lige nu er direktør.

Rebecca Matthews var glad den dag, det blev offentliggjort, at hun er ny direktør for Aros. Inden hun begynder, skal hun dog lige håndtere en sag angående museumsbutikken på Ebeltoft Glasmuseum, hvor hun lige nu er direktør.

Flemming Krogh

Kultur
12. november 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Muligt kopihalløj på Glasmuseet

Vi begynder lige et andet sted end Glasmuseet Ebeltoft, som det egentlig skal handle om.

For kunstmuseet Aros har for nylig udnævnt en ny direktør, efter Erlend Høyersten i foråret fratrådte stillingen på baggrund af en undersøgelse, der afdækkede dårligt arbejdsmiljø og problemer med krænkende adfærd. Den nye direktør er brite, hedder Rebecca Matthews og er lidt endnu direktør for Glasmuseet i Ebeltoft.

Netop Glasmuseet er denne uge kommet i søgelyset, fordi kunstneren Karina Malling ifølge Politiken beskylder museet for at have produceret og solgt kopier af hendes vaser i museumsbutikken – til en billigere pris. Museet afviser alle beskyldninger om kopi og siger, at vasernes form og udseende er generisk. Parterne har indgået forlig på 10.000 kroner.

Vi skal ikke gøre os til vasedommere, men glæder os uagtet til at gøre et kup i Aros’ museumsbutik, når Matthews træder til ved årsskiftet.

Bodil Skovgaard Nielsen

Narkobønderne har fået hashtag på TikTok

Hvad er ideen i at lave noget, hvis ingen andre ser det? Den logik driver de sociale medier, og dem, som producerer den kokain, som stjernerne sniffer, kan vel også få lyst til et ’like’ i ny og næ. På den sociale platform TikTok kan man under hashtagget #catatumbo følge hverdagen for dem i den absolutte bund af den globale narkokredsløb, kokainbønderne i den colombianske jungle.

Mens de plukker bladene på buskene, koger dem i interimistiske laboratorier og endda forsøger sig med en af de populære TikTok-danse midt i arbejdet. Og det er ikke kun sjov og ballade. Ifølge BBC har de populære videoer været med til at humanisere narkobønderne.

Illustration: Mia Mottelson

Colombias regering har nemlig retfærdiggjort deres, ofte brutale angreb i Catatumbo-regionen med, at deres mål var kyniske karteller, der levede i sus og dus af indtægterne fra deres dræbende produkt.

Videoerne, der er blevet set mere end 3,5 mio. gange, viser derimod magre bønder, der beskriver kokainproduktionen som deres eneste vej ud af fattigdom. I 2022 er der præsidentvalg i Colombia, og BBC’s korrespondent Rafael Abuchaibe spår, at Catatumbo-videoerne vil kvalificere valgkampens diskussion af »hvem der bør være de sande skurke i kampen mod narkokartellerne«.

Anna von Sperling

Mindst otte døde og 300 sårede til Travis Scott-koncert 

Sidste fredag udviklede en Travis Scott-koncert i Houston sig tragisk, da de 50.000 tilskuere allerede ved koncertens begyndelse forsøgte at mase sig fremad mod scenen. Presset fra den store menneskemængde ledte til, at flere personer blev væltet og mast. Mindst otte mennesker døde. Ofrene var mellem 14 og 27 år.

Travis Scott er efterfølgende blevet sagsøgt for at »opildne til kaos«. Det erfarer TV 2. Rapperen bliver kritiseret for ikke at stoppe koncerten, da den første ambulance ankom, men i stedet at opfordre publikum til at »få jorden til at ryste«, hvilket ifølge publikum forstærkede den kaotiske stemning.

Koncerten fortsatte i hele 40 minutter, mens publikum råbte om hjælp, blev hentet af ambulancer og modtog førstehjælp. En kvinde kravlede op på podiet til en kameramand og råbte, at folk var ved at dø, og at han skulle stoppe showet, men han bad hende blot om at gå ned igen. Efterfølgende har Travis Scott udtrykt sin medfølelse i et opslag på Twitter.  

Rebekka Bundgaard

’Eternals’ er ikke for alle

I Kuwait, Saudi-Arabien og Qatar har myndighederne forbudt den nye Marvel/Disney-film Eternals. Selskabet har ikke selv bekræftet forbuddet, men kilder fortæller til The Hollywood Reporter, at Marvel har nægtet at klippe en scene ud, som landene ellers gerne ville have censureret.

Det drejer sig om scenen, hvor Marvel-filmenes første homoseksuelle superhelt, Phastos, kysser sin mand. Kysset har også ført til, at Eternals i Singapore kun anbefales til unge over 18 år – på grund af de »homoseksuelle referencer«, som The Guardian skriver. Det lader til, at Eternals ikke er for snæversynede eller sarte sjæle.

Thomas Florin

Kulturministeren vølver videre

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) gør ikke meget væsen af sig i offentligheden

Bax Lindhardt
, og når det endelig er, er det, fordi Jim Lyngvild har iscenesat hende som en vølve. Først fik han taget et billede af ministeren klædt ud og sminket som en spåkone og kultleder fra vikingetiden til brug for en kommende udstilling på Køge Museum.

Nu går Jim Lyngvild skridtet videre og laver en gipsafstøbning af Ane Halsboe-Jørgensens hoved iført samme hovedbeklædning i vølvestil som på det billede, afstøbningen skal dele montre med, når Vølver, guld og guder åbner den 2. december.

En afstøbning af Ghita Nørbys ansigt vil også være at finde på udstillingen. Og som om det ikke var nok (hvad det ved nærmere eftertanke slet ikke er), pønser Jim Lyngvild ifølge Berlingske også på at opføre en 3-4 meter høj vølvebuste med Ane Halsboe-Jørgensens ansigtstræk på den mark uden for Køge, hvor Borgring Oplevelsescenter ifølge planen skal stå klar i 2024.

Lone Nikolajsen

Dansk dragqueen deltager i international RuPaul-konkurrence

14 dragqueens fra 10 forskellige lande deltager i sangkonkurrencen Queen of the Universe, som amerikanske RuPaul står bag, og som lige nu vises på streamingtjenesten Paramount+. Hovedpræmien er på 250.000 dollars, og en af deltagerne er dansk og har det fænomenale navn Betty Bitchslap.

Om Betty skriver Paramount+ i en pressemeddelelse, at hun »er fuldtidsperformer, både når hun er drag, og når hun ikke er. Betty Bitschlap vil med sin rockede stil slå publikum omkuld. Betty har en stor palet at trække på, når det kommer til stil. Med et blink kan hun transformere sig selv fra en punk-rockstar fantasi til en glamourøs drag med pailletkjole og ikke et hår, der sidder forkert«. Det kan kun blive stærkt, kulørt og underholdende.

Christian Monggaard

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her