Prisuddeling
Læsetid: 5 min.

Nordisk Råds pristaler: Niviaq Korneliussen opmuntrede de unge, Jonas Poher hyldede nordisk tillid

Med uddelingen af kulturpriser satte Nordisk Råd tirsdag aften fokus på film og bøger, der taler direkte ind i store samfundsmæssige spørgsmål som de høje selvmordsrater i Grønland og forhold for uledsagede flygtningebørn i Skandinavien. Takketalerne bød både på en opsang, en undskyldning til ungdommen og en hyldest til tilliden
»Jeg forsøgte at skrive en tale til mit lands ledere, men det er jo som at snakke til en mur, og det er jeg færdig med,« sagde Niviaq Korneliussen, da hun tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris.

»Jeg forsøgte at skrive en tale til mit lands ledere, men det er jo som at snakke til en mur, og det er jeg færdig med,« sagde Niviaq Korneliussen, da hun tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kultur
5. november 2021

Da Niviaq Korneliussen tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris, besvarede hun hæderen med en undskyldning til den grønlandske ungdom på vegne af alle de voksne, der ifølge den 31-årige forfatter alt for ofte svigter deres ansvar og overlader Grønlands børn og unge til sig selv.

Det er første gang, prisen går til en grønlandsk forfatter, og Niviaq Korneliussen vandt for sin anden roman, Blomsterdalen (med originaltitlen Naasuliardarpi), der handler om Grønlands massive problemer med selvmord. Fra scenen i Skuespilhuset i København takkede hun for prisen, rystede på hovedet af overraskelse og foldede så sin medbragte tale ud. Den begyndte med en skarp kritik af det grønlandske selvstyre, som Niviaq Korneliussen mener svigter sit ansvar for at hjælpe udsatte mennesker i landet med verdens højeste selvmordsrate.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her