Forsker og debattør Marianne Stidsen anklages nu for yderligere plagiat af to artikler i bogen Den nordiske metoo-revolution 2018, der er fra 2019.
Det drejer sig om et interview med New York Times-redaktøren Rebecca Corbett i fagbladet Journalisten og en artikel om sombrerosagen i Uniavisen. I begge tilfælde henviser Stidsen til de relevante artikler, men angiver ikke, at hun nærmest ordret gengiver disse artikler.
Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller har set eksemplerne og vurderer, at der – som i tidligere plagiateksempler mod Marianne Stidsen – er tale om tvivlsom forskningspraksis, og at Stidsen er i strid med ophavsretten.
»Det, Stidsen gør, er at copypaste store dele af to artikler og så omskrive en smule. Det er i strid med ophavsretten, og hvis der er tale om et ’videnskabeligt produkt’, vil min vurdering være, at der er tale om tvivlsom forskningspraksis, hvor forfatteren ikke i tilstrækkelig grad får markeret, hvad der er egen tekst, og hvad der er andres. Og det er jo et problem, hvis man videnskabeligt vil meritere sig af teksten,« siger han.
De seneste uger har Information bragt en række artikler om anklager om plagiat i to af Marianne Stidsens bøger.
De oprindelige anklager om plagiat var rettet mod Stidsens seneste udgivelse, debatbogen Køn og identitet – et spadestik dybere, der udkom på forlaget Hovedland i september. Filosofiunderviser ved SDU Carsten Fogh Nielsen havde fundet en række afskrifter fra diverse leksikaopslag, som blev gengivet ordret i bogen. Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller vurderede her, at det var i klar strid med ophavsretten. Marianne Stidsen kaldte selv metoden for ’parafrase’.
I sidste weekend blev et andet af Stidsens værker anklaget for plagiat, denne gang det bogudgivne essay Den nordiske metoo-revolution 2018, som Marianne Stidsen først havde angivet som forskning på Københavns Universitetets hjemmeside.
Denne gang var det skribent hos netmediet POV International Steffen Groth, der kunne påpege, at Marianne Stidsen havde kopieret flere sider fra en forsideartikel fra Weekendavisen. Det fik bogens forlægger ved U Press, Mads Julius Elf, til at melde ud, at forlaget vil ændre praksis for at forebygge lignende sager i fremtiden – for eksempel overvejer forlaget nu at indføre plagiatkontrol ved alle udgivelser. Mads Julius Elf forklarede desuden, at forlaget tager sagen meget alvorligt og vil granske bogen nærmere for at afgøre, om den skal trækkes tilbage.
»Det afhænger af omfanget (af plagiat, red.),« sagde han til Information.
Og nu har Carsten Fogh Nielsen udpeget endnu to tekstpassager fra Den nordiske metoo-revolution 2018, som han mener, er hentet direkte fra artikler i Journalisten og Uniavisen.
Tvivlsom forskningspraksis
Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller forklarer, at Stidsen i begge tilfælde kopierer længere afsnit fra de to artikler, klipper lidt i dem og kommenterer ind i de citerede afsnit. Og det er problematisk.
»På den måde er det efter min vurdering i strid med ’god skik’. Og hvis der er tale om et videnskabeligt produkt, udgør det tvivlsom forskningspraksis. Vi er ikke oppe i det helt røde felt med videnskabelig uredelighed, hvor man sakser større dele uden at angive og fabrikerer resultater. Men fortsat, efter min vurdering, er det i strid med retningslinjerne i loven, da der er tale om tvivlsom forskningspraksis. Man kan ikke meritere sig ved at sakse andres produkter og skrive et par kommentarer ind.«
Til de nye eksempler fra bogen skriver U Press-forelægger Mads Julius Elf til Information, at han »må være ærlig og tilstå, at forlaget ikke har nogen erfaring med at håndtere en sag som denne her, hvor en forsker anklages for tvivlsom forskningspraksis«.
Derfor er han »ekstra opmærksom på at gøre tingene ordentligt« og har derfor engageret en ekstern redaktør til at gennemgå bogens indhold med skærpet bevågenhed. Elf understreger, at »de eksempler, som juraprofessor Sten Schaumburg-Müller har fundet, indgår i forlagets undersøgelse, og jeg er taknemmelig for, at han på Informations initiativ vil bidrage til sagens belysning«.
Forskning eller formidling?
Som afvisning af de første plagiatanklager hævdede Stidsen, at hun brugte samme parafrasemetode i sit akademiske virke. Det fik bedømmelsesudvalget på hendes doktorafhandling til at bede Københavns Universitet om at plagiatteste afhandlingen.
Siden Information i weekenden kunne beskrive, at Den nordiske metoo-revolution 2018 kan være i strid med ophavsretten, har Marianne Stidsen valgt at omkategorisere værket på Københavns Universitets hjemmeside fra forskning til formidling.
Stidsen har tidligere brugt værket som afsæt for en forelæsning på en konference for Skandinavistik-institutterne ved de tyske universiteter i 2019, en forelæsning hun har omtalt i Politiken. På den måde har Stidsen brugt værket som afsæt for akademiske forelæsninger tidligere. Men hvad betyder det, at hun ændrer kategoriseringen af sit værk?
Anne Jensen, der er institutleder ved Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet, forklarer, at den væsentligste forskel på at angive en bog som forskning eller formidling er, at en forskningspublikation præsenterer nye resultater og er rettet mod andre forskere og fagfæller, mens en formidlingspublikation er rettet mod et bredere publikum og ofte er mere uformel og debatterende.
»Forskningspublikationer skal præsentere ny viden og være produktet af en forskningsindsats jævnfør Uddannelses- og Forskningsministeriet. For at udløse point i BFI (Den Bibliometriske Forskningsindikator) og dermed resultere i en indtjening for universitetet, skal publikationen desuden være fagfællebedømt og være udgivet på en publiceringskanal, der er pointgivende i BFI-modellen. Og det er ikke tilfældet her,« forklarer Anne Jensen.
Mads Julius Elf fra U Press oplyser, at Marianne Stidsens essay ikke er pointgivende, fordi forlaget ikke fandt den egnet til at blive fagfællebedømt. Alligevel valgte Marianne Stidsen at markere bogen som forskning, hvilket er blevet valideret af en informationsspecialist fra Københavns Universitetsbibliotek, som laver en informationsfaglig validering af publikationen, ikke en forskningsfaglig.
Anne Jensen fastslår dog, at det, at Stidsen har ændret værkets genrebetegnelse, ikke har praktisk betydning for udgivelsen, og da bogen endvidere ikke har udgjort en reel indtjening for universitetet, mener hun ikke, at det giver mening at gå ind i spørgsmålet om, hvilken hypotetisk betydning ændringen har for instituttet.
»Hvis Marianne Stidsen har vurderet, at hendes publikation passede bedre under formidling end forskning, tager vi det til efterretning.«
Marianne Stidsen har ingen kommentarer til sagen, udover at hun selv har valgt at ændre bogens kategorisering, så den er »i bedre overensstemmelse med genrebetegnelsen«, hvilket hun havde »overset i første omgang«. Hun ønsker ikke at kommentere de nye plagiatanklager.
Plagiatanklagerne mod Marianne Stidsen
Først blev Marianne Stidsen, der er lektor dr.phil. på Københavns Universitet, medlem af Det Danske Akademi og kendt debattør, anklaget for plagiat i sin nye debatbog ’Køn og identitet – et spadestik dybere’ på forlaget Hovedland. Juraprofessor siger, at Stidsens metode er i strid med ophavsretten. Stidsen mener, at der er tale om parafrase.
Siden har opmærksomheden også rettet sig mod hendes tidligere akademiske bog ’Den nordiske MeToo-revolution 2018’ fra 2019, og Københavns Universitet er af bedømmelsesudvalget blevet bedt om at undersøge hendes doktorafhandling ’Den ny mimesis’ fra 2015. Information følger sagen.
Seneste artikler
Selvfølgelig skal universitetet rumme en Marianne Stidsen. Men vi skal ikke finde os i afskrift og uigennemsigtig forskning
16. november 2021Sagen om plagiatanklagerne mod Marianne Stidsen handler ikke om personen Marianne Stidsen, men om, hvad vi skal kræve af landets forskereMarianne Stidsen siger op på Københavns Universitet efter plagiatanklager
10. november 2021»Jeg frygter, at debatten fremover kommer til at handle om kommaer og gåseøjne, og så er det på tide, at jeg takker af,« siger debattør og lektor Marianne Stidsen om de seneste ugers plagiatanklager, der nu får hende til at vende universitetsverdenen ryggenPlagiat kan betyde tilbagetrækning, siger flere forlag efter anklager mod kendt forsker
26. oktober 2021Plagiatanklager mod to bøger af litteraturhistoriker Marianne Stidsen rejser spørgsmål om, hvordan forlag undgår og forholder sig til plagiat. Tre adspurgte forlag ville trække en bog tilbage ved plagiat over »petitessegrænsen«. Stidsens ene forlag, U Press, vil granske sagen nærmere
Jagten 02. Ekstrabladet på højt niveau.
@Torben Nielsen: Vil du uddybe din kommentar?
Umiddelbart virker det journalistisk relevant at fortælle at en markant offentlig debattør og videnskabsmand er under mistanke for plagiat. Hvis denne artikel serie er Jagten 02, var Penkova-sagen så version 01?
Det måtte jo komme før eller siden fra en generation, der er vokset op med uendelige mængder af elektronisk og letkopierbar tekst om snart sagt hvad som helst.
Næste niveau bliver, når statistiske sprogmodeller, der allerede findes i dag, skriver hele afsnit af sig selv. Det er syntetiseret viden, men reformuleret så tilpas meget, at det ikke kan findes ordret andetsteds.
Følgende tekst har jeg fået genereret af modellen GPT3 udelukkende på baggrund af den første sætning (resten har modellen skrevet på 10 sekunder):
"The #MeToo revolution has been problematic in some ways. It has had the effect of putting the onus on women to avoid being victimized, rather than on men to not victimize. This means that everyone is responsible for the abuse that they experience, by having failed to avoid it. That's why it's not enough to just avoid being around people who are known harassers. The #MeToo movement has made you responsible for the behavior of people who have no relationship to you. And of course, the #MeToo movement has its own structural problems. It's run by wealthy people who have access to the media, which means that it focuses on the crimes of rich people, who are way more likely to be able to get away with crimes than poor people are. "
Noget af det er avanceret sort snak, men det er så heller ikke første gang, det er gået under radaren:
"One of the steps that the #MeToo movement is taking towards becoming a real revolution is to expand the definition of "harassment" to include crimes that are more than just "unwanted sexual attention." Now that the revolution is over, they're starting to admit that the revolution was only partially successful. The next step is to admit that it failed completely. And the next step after that is to admit that it was never really intended to succeed in the first place. Because it's not enough to just avoid being around people who are known abusers. We also need to be able to identify people who are likely to abuse us, before they abuse us. And this is where the #MeToo movement is failing. Their new definition of "harassment" doesn't include all the warning signs that abusive people display, because they're too busy focusing on the "gendered power dynamics in the workplace" to notice the warning signs of abuse in your neighborhood. So in order to make the #MeToo movement more effective, they need to broaden their focus to include warning signs in the community. But they don't want to do that, because they're afraid of offending "the little guy." So they're making excuses."
(alt sammen skrevet en maskine ...)
Hmm. Wonder why sciencewars suddenly springs to mind.
Det kan godt være at Information er uafhængig af partipolitik, men det gælder bestemt ikke kønspolitik. Jeg ved ikke helt, hvordan Marianne Stridsen argumenterer sin modstand mod #meeto, men jeg har på fornemmelsen, at jeg heller ikke skal forvente det her i avisen.
Jeg synes, at Marianne Stidsens citatteknik er problematisk, men hvad der især springer i øjnene, er den nidkærhed, visse personer er gået til denne sag med. Den var nok ikke blevet enhver til del.
Hvor meget har #MeToo medierne, inkl. de sociale, at takke for?
Det kræver sin kvinde at tale #MeToo midt imod!
Ærgerligt, hvis en af de modige viser sig at ha’ urent trav med på agendaen. Nb, viser sig… Det er det vi har juridiske domstole til at afgøre. Ikke folkedomstole.
At nogle MeToo-anklager ikke holder i byretten (hvis de kommer så langt), gør ikke alle MeToo-anklager urimelige. Det samme gælder modsat, når det er #MeToo der angribes.
Ind imellem dukker der viden op som mennesker finder ubehagelig. Da Darwin præsenterede hans evolutionsteori, nævnte han med med vilje ikke noget om at mennesker nedstammede fra "aber", og endnu mindre at aberne nedstammede fra en gnaver som i mistænkelig grad lignede en rotte. Det var modstanderne af hans videnskab, som lavede de satiriske tegninger af Darwin som en abe.
Hvordan var det nu det var med ham Helmuth Nyborg? Ham der bla. sagde noget ala at mænd var mere intelligente end kvinder? Dér kan man tale om "ubehagelig viden", hvis det viste sig at være sandt.
Nyborg var igennem hele UVVU møllen, gentagne gange, og hvad endte det med? At man ikke kunne påvise hverken at hans forskning var uredelig, eller, som man senere forsøgte, at han ikke kunne anklages for plagiat. Nyborg tog den i retten, og det endt med at han vandt, og at modparten blev tvunget til at betale sagens omkostninger.
https://en.wikipedia.org/wiki/Helmuth_Nyborg
Nyborg sagen minder i mistænkelig grad om noget jeg har læst for nylig.
(For en god ordens skyld: Jeg er ikke enig med Nyborg i hans konklusioner, men hvis man er uenig i hans forskning, så må man argumentere videnskabeligt og ikke prøve at lukke munden på nogen der siger noget, der potentielt er "ubehagelig viden", med akademisk børnehave fnidder.)
@Michael Gyes. Artiklen handlet tilsyneladende om fortolkning af citatregler i forbindelse med videnskabeligt arbejde. Men under overfladen virker den mere som et forsøg på at miskreditere en specifik og navngiven person. Det er ikke op til journalister end sige debattører at konkludere noget som helst ud fra simpel optælling af ord og fin grafik med gule understregninger.
Jeg antager at citatreglerne udspringer af loven om ophavsret. En lov som overfladisk virker enkel og forholdsvis let at tolke, men som i konkrete sager kan byde på mange faldgruber.
Jeg husker et foredrag om ophavsret af Morten Rosenmeier professor i netop ophavsret, hvori han gav eksempler på undtagelser fra lovens hovedregler, forhold der kan vende den umiddelbare fortolkning på hovedet -undtagelser fra hovedreglen. Der findes altså undtagelser fra de grundlæggende regler og faktisk også undtagelser fra undtagelserne, fortalte han. Så er det pludselig vanskeligt at afgøre hvad der er ret og hvad man må og ikke må. Lad fagfolk afgøre det!
Men det er naturligvis lettere at kritisere form end indhold. Stidsens argument bliver jo ikke nødvendigvis dårligere af, at andre har samme argumenter, måske tvært imod.
Våg pelsen og tag også debatten om indholdet.
@Rune Stilling
Vi er allesammen "maskiner" :)