Interview
Læsetid: 16 min.

Rachel Cusk: Der er en form for identitetstab forbundet med livet efter de 50. Særligt for kvinder

Rachel Cusks efterfølger til ’Omrids’-trilogiens succes er en roman om kvindelig underlegenhed og skabelse. Information tog til Paris for at tale med hende om forfatterskabet og om livet som fri og midaldrende

Rachel Cusk er i starten af en ny fase af sit liv: midtvejs. Hendes døtre er begge voksne, færdige på universitetet, og de forpligtelser, der før bandt hende som mor, er forsvundet.

Sophie Voisin

Kultur
5. november 2021

Fra Rachel Cusks lejlighed kan man se ud over byens tage. Hun bor i det sjette arrondissement, kun et par gader fra Luxembourghaven og den café, hvor Sartre og Beauvoir holdt til i 1950’erne.

For at ankomme til lejligheden går man gennem en overgroet gårdhave til en opgang med træpaneler og spejle, hvor en konkyliesnoet trappe, dækket af tunge røde tæpper, leder op til femte sal.

Rachel Cusk og hendes mand, den britiske kunstner Siemon Scamell-Katz, har siden juni lejet lejligheden af en bekendt, mens de leder efter en bolig at købe i byen. »Lige meget hvor vi ender med at bo, bliver det et come-down fra det her,« siger hun og svarer bekræftende på spørgsmålet om, hvorvidt hun har tænkt sig at blive i Paris for bestandigt.

Beslutningen om at flytte fra London kom ud af eventyrlyst og en frustration over situationen i Storbritannien. Brexit var en del af problemet, bekræfter Rachel Cusk, men det var »også bare regeringen og vores nations totale forfald«. At Paris blev resultatet, var en smule tilfældigt, men nu er hun lykkelig for at være her og for at blive bedre til at tale fransk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malene Wiinblad

Jeg tyggede mig igennem hele den lange artikel for at forstå hvad der menes med identitetstab efter de 50. Jeg fandt ikke nogen forklaring og står derfor uforstående. Jeg er 54 og føler tværtimod at min identitet er boostet og baseret på meget mere solid grund af alle mine erfaringer og handlinger.

erik pedersen, Herdis Weins, Frederikke Nielsen og Asiya Andersen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Jeg forstår heller ikke dette med identitetstab. Jeg er i halvtredserne og føler mig stærk og meget i balance med mig selv, i balance med min faglighed som jeg har dyrket loyalt, og meget klar på, hvad jeg vil.