Skriggul BREAKING-bjælke: Houellebecq udgiver kæmperoman

Titlen på Michel Houellebecqs kommende roman er stadig ukendt, men udgivelsesdato og sidetal er sluppet ud
Michel Houellebecq udgav senest ’Serotonin’ i 2019.

Michel Houellebecq udgav senest ’Serotonin’ i 2019.

Nikolai Linares

Kultur
12. november 2021

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur. I denne uge vikarierer forfatter Peter Adolphsen.

Ny moppedreng af Houellebecq

Skriggul BREAKING-bjælke! Den franske forfatter Michel Houellebecq (yderligere præsentation er overflødig) udgiver sin næste roman den 7. januar 2022 på forlaget Flammarion. Ikke meget vides om den nye bog, for eksempel er titlen ikke blevet afsløret, men dog sidetallet: hele 736. Og bogen vil blive udgivet som hardcover og i et mere luksuriøst udstyr end vanligt.

I slutningen af oktober talte den franske industriminister, Bruno Le Maire, til en forsamling af erhvervsledere og sagde følgende (formodentlig med et skælmsk blik): »Jeg er gode venner med en forfatter, som I alle kender til. Jeg ønsker ikke at komme med store afsløringer her, men et af temaerne i bogen er et forsvar for industrien.«

Javel ja. Houellebecq har ikke været set offentligt i to år, det vil sige siden udgivelsen af den seneste roman, Serotonin. Denne uge har han dog optrådt med oplæsning af egne digte på det parisiske technosted Rex Club. Et instagramopslag fra oktober 2020 antydede også, at han har en lille birolle i filmen Rumba la vie af Franck Dubosc (premiere den 26. januar 2022), tilsyneladende som læge: På billedet er han iført kittel med et stetoskop om halsen.

Den nye roman ventes at udkomme på dansk på Vinter Forlag i 2022, sandsynligvis til august.

Booker til Damon Galgut

Årets engelsksprogede Bookerpris blev uddelt onsdag den 3. november ved en højtidelighed i London. Modtageren blev den sydafrikanske romanforfatter og dramatiker Damon Galgut (født 1963) for romanen The Promise. Det er tredje gang, at han er på den korte liste (i 2003 med The Good Doctor og i 2010 med In a Strange Room). Denne gang var altså lykkens gang.

The Promise beskrives som en familiesaga fra Pretoria fortalt gennem fire begravelser. Juryens forperson, den nordamerikanske akademiker Maya Jasanoff, beskriver bogen som en »dybdegående og utroligt velkonstrueret fortælling om en hvid sydafrikansk familie i tiden omkring apartheidregimets opløsning«.

Bogen blev valgt ud fra en longlist på 158 bøger udgivet på engelsk i 2020/21. De øvrige titler på den korte liste var A Passage North af Anuk Arudpragasam, No One Is Talking About This af Patricia Lockwood, The Fortune Men af Nadifa Mohamed, Bewilderment af Richard Powers og Maggie Shipsteads Great Circle. Damon Galgut er endnu ikke oversat til dansk.

At stække en pingvin

Det amerikanske justitsministerium har nu anlagt sag for at standse det tyske mediekonglomerat Bertelsmann, som ejer verdens største forlag, Penguin Random House, i dets forsøg på at købe forlaget Simon & Schuster af et andet konglomerat ved navn Viacom CBS. Købspris: 2,18 milliarder dollar eller 14 milliarder kroner.

Penguin ejer allerede over 300 såkaldte imprints verden over, men det er åbenbart ikke nok. Simon & Schuster blev sat til salg i oktober 2020, og dengang skrev en af forlagets executives til en af dets forfattere: »Jeg er ret sikker på, at justitsministeriet ikke vil tillade, at Penguin køber os, men det er selvfølgelig forudsat, at vi stadig har et justitsministerium.«

Salget blev annonceret i november. Nu, et år senere, er det så tid til showdown i retssalen.

Forstyr ikke Kagame

Danmark har som bekendt indgået en asylaftale med Rwanda. Et land, der tilsyneladende støt og roligt er ved at skride ud i totalitarismen. Dissidenter og kritikere af landets regering og præsident har det i hvert fald med at forlade jordelivet under mistænkelige omstændigheder. I september, for eksempel, døde rapperen Jay Polly, mens han var i politiets varetægt.

Journalisten Michela Wrong har for nylig udgivet bogen Do Not Disturb: The Story of a Political Murder and an African Regime Gone Bad. Præsident Paul Kagame har udtrykt sin vrede i et interview på den statslige tv-kanal.

Godt nyt fra Utopia (psst, det er fiktion)

Som trold af en æske er den kinesiske diktator Xi Jinping dukket op i Glasgow for at deltage i COP26. Og han har gaver med: For det første skal al brug af kul og andre fossile brændstoffer udfases. For det andet lover han, at Kina skal være 100 procent klimaneutralt. For det tredje (og som den største overraskelse for de delegerede i Glasgow og resten af verden) skal der oprettes en såkaldt ’naturbro’ parallelt med den nye silkevej (det såkaldte Belt & Road Initiative), der forbinder Kina med Europa, Afrika og Asien med forskellige former for transportforbindelser.

Den nye naturbro skal være en bræmme af urørt natur på mellem fem og 50 kilometers bredde langs alle jernbanespor og motorveje. Jinping udtalte i forbindelse med afsløringen af initiativet:

»Klimakrisen er noget bæ, og den skal stoppes. Men endnu værre er biodiversitetskrisen. Hver eneste uddød plante- og dyreart er en ufattelig tragedie. Som det kinesiske ordsprog siger: ’Også i fluelarven bor en udødelig sjæl’. Desværre er naturens kroppe ikke usårlige. De forsvinder i skræmmende hast. Og vi mennesker er de skyldige. Vi må humme røven og lade naturen slippe forbi.«

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her