Feature
Læsetid: 11 min.

Den store papirkrise kan få betydning for den fysiske bogs fremtid

De fleste fra bog- og papirbranchen, der har penge og forstand, indkøber lige nu store mængder papir, så de ikke står med skægget i postkassen, når den litterære sensation opstår. Der er nemlig papirkrise, men ifølge en forfatter, der selv er ramt, kan den måske også få os til at stoppe op og tænke lidt over klodens ressourcer

Hos trykkeriet Johansen Grafisk taler de »stort set ikke om andet« end manglen på papir

Tobias Nicolai

Kultur
12. november 2021

På trykkeriet Johansen Grafisk i Holstebro er det hverken coronakrisen, forsyningskrisen eller klimakrisen, de har talt om de seneste måneder. Det er papirkrisen. Der er mangel på papir i det meste af verden, og som en kulmination på flere kriser – en perfect paper storm – er branchen i knæ.

»Om vi mærker det?« spørger Uffe Krarup Jensen, der er daglig leder på Johansen Grafisk, som om spørgsmålet er tåbeligt. »Vi taler stort set ikke om andet. Vi har endda indrettet et slags panic room med papir, hvis det skulle gå helt galt.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Det er så herligt at betragte overgangen fra papirbog til e-bog. De stridslystne fortalere for, at papir skulle gøre læseoplevelsen større. Jeg forestiller mig, at da man i gamle dage gik fra hulemalerier til at male på kanvas, var stridslysten den samme. Fordi alle vidste, at rigtige malerier blev malet på hulevæg.

HVAD? Vil det så sige at vi ikke bare kan skrive og læse/analysere/anmelde f.eks. klimaproblemerne væk?!? Dét er da nedern-2000, eller hva? Kan vi ikke bare konstruere en ny virkelighed i vores tanker, så den rigtige virkelighed går væk?

Anders Sørensen

Åh nej, e-bog!!

Sagde hulemennesket.

William Mannicke

Så brænder det snart på lokummet!

Papir mangel!
Oh, shit! her dur e-bogen ikke!

I en hel del bøger er der efterhånden mange overflødige ord. Det må kunne spare en del papir, hvis der blev luget flittigere.