#metoo
Læsetid: 12 min.

TV 2 var det perfekte arnested for krænkelser og sexchikane. Det kan ske igen

Flere faktorer gjorde, at TV 2 især i sin opstart var det perfekte #MeToo-arnested. Pionerånd, flydende grænser, masser af alkohol og marginaliserede kvindelig ansatte over for mandlige rockstjerner. »Det var en anden tid,« siger vi til hinanden, men ifølge eksperter er det ikke givet, at det ikke kan ske igen
Flere faktorer gjorde, at TV 2 især i sin opstart var det perfekte #MeToo-arnested. Pionerånd, flydende grænser, masser af alkohol og marginaliserede kvindelig ansatte over for mandlige rockstjerner. »Det var en anden tid,« siger vi til hinanden, men ifølge eksperter er det ikke givet, at det ikke kan ske igen

Jesse Jacob

Kultur
3. december 2021

I en scene i den nye dokumentarfilm i tre afsnit, MeToo: Sexisme bag skærmen, fortæller den kendte tv-vært Janni Pedersen om en episode, hun oplevede, da hun omkring årtusindskiftet var ny i branchen og endnu ikke fastansat på TV 2.

»Han sagde konkret til mig, at jeg ville blive fastansat, inden der var gået en måned eller to. Men at inden den måned eller to var gået, havde vi også haft sex,« fortæller hun om en af sine nye chefer, som på et arbejdsrelateret møde overrumplede hende med bemærkningen. Hun ville gerne fortsætte en god arbejdsrelation til ham og forsøgte derfor at tale udenom. Kort efter tog hun hjem, og hun imødekom aldrig hans kommentar.

Hun glemte den heller aldrig.

»Jeg skulle jo have den der fastansættelse for at være fuldstændig sikker på at få lov til at blive ved med at arbejde der. Der er ingen tvivl om, at når man bliver udsat for sådan en linje om, at hvis du skal fastansættes, så skal vi have sex, så sker der noget oppe i bøtten på en. Hvad betyder det her for min ansættelse? Hvad betyder det for, hvordan jeg bliver anset på arbejdspladsen?«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frederikke Nielsen

Selvfølgelig kan det ske igen. Det her handler om magt, det seksuelle overgreb/chikanen er magtdemonstrationen. En ydmygende, ødelæggende og underkastende handling mod dem, der står svagest, hovedsaglig de unge (kvinder).

Det er selvfølgelig nemmere (convenient) at påstå, at det var noget, der skete i gamle dage, så kan man give tiden skylden, en måske uddød kultur, og ikke en skæv kønsmæssig magtfordeling på arbejdsmarkedet og på de tunge indflydelsesrige poster.

Marginaliserede kvinder giver plads til flere mænd, og sådan holdes magtfordelingen ved lige.

Birgit Froh, Kurt Nielsen, Jan Fritsbøger, Mogens Kjær, Torben Arendal, Christel Gruner-Olesen, Anne Søgaard, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det sker.
Igen og igen.
Hele tiden.

Vilhelm Borg, Ph.d., cand.psych, og Seniorforsker emeritus ved det Nationale Forskningscenter for arbejdsmiljø, skriver i Forskerzonen:

"Hvert år oplever mellem 10 og 15 procent af danske lønmodtagere at blive udsat for mobning eller seksuelle krænkelser på deres arbejdsplads. I runde tal svarer det til 280.000-420.000 danskere – hvert år.    

Takket være Sofie Lindes modige fortælling er adskillige andre kvinder trådt frem og har bidraget med deres egne MeToo-beskrivelser.

Før denne ’mediestorm’ troede mange, at seksuelle krænkelser enten ikke fandtes eller var en sjældenhed på det danske arbejdsmarked. Hvis man stadig har den opfattelse, har man ikke hørt efter. 

Det er vigtigt, at så mange kvinder har fundet modet til at stå frem. Men de krænkelser, de har beskrevet, forsvinder ikke ved deres fortællinger alene. Der er nemlig – med få undtagelser – ikke for alvor gjort noget for at forhindre, at de fortsætter."

https://videnskab.dk/forskerzonen/kultur-samfund/forskning-saadan-kommer...

Seksuelle krænkelser, overgreb, chikane og mobning hidhører ikke blot "en anden tid", som oldtiden eller middelalderen eller oplysningstiden eller reformationen, men er hændt lige for et øjeblik siden, i begyndelsen af dette århundrede, som der berettes om i dokumentaren, og disse ting sker til stadighed.

Hver dag.
Både ude og inde, på arbejdspladsen og i hjemmet, på gaden og i bussen, på nyhedsredaktioner og på fabrikker.
Alle vegne.

Og der bliver hele tiden talt om 'fænomenet', som var det sidste tilfælde, sidste gang.

Men det er kun slutningen på begyndelsen.
Medmindre det endnu engang fejes ind under gulvtæppet..

Det er ligesom sket før.

Tommy Christensen, Hanne Ribens, David Zennaro, Steen K Petersen, Ole Olesen, Kurt Nielsen, Jan Fritsbøger, Mogens Kjær, Anne Søgaard, Frederikke Nielsen, Estermarie Mandelquist og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Ja, og så må vi bare huske på, at sexisme ikke "kun" er seksuelt grænseoverskridende handlinger, men også alle andre former for handlinger, der sætter kvinder (og mænd) i en dårlig position alene med baggrund i deres køn.

Det findes der meget af, og det taler vi ikke om. Jeg har oplevet det mange gange i mit fag. I særdeleshed da jeg var yngre, men stadig er det sådan, at jeg oplever mandeklubberne på arbejdspladsen lukke sig om sig selv. Den bevidste eksklusion af det køn, der kun lige tåles inden for visse rammer.

Hanne Ribens, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Sker igen og igen", - tja, mon ikke det snarere er sådan, at det fortsætter på TV2 siden man ikke vil afsløre de andre mandlige "tyrehoveder" som var "med på vognen" med seksuelle krænkelser.

Udsagnet fra ledelsen(Ulla Pors mm.) om det vil skade deres "karriere / omdømme" var jo noget de selv skullehave forvaltet bedre, - end hele tiden af være på jagt med pikken i hånden.

Andre lavere i mediehusets hierarki ville man næppe have holdt hånden sådan over i samme forbindelse.

Torben Lindegaard, Hanne Ribens, David Zennaro, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Michael Dyrby, der er ansvarshavende chefredaktør på B.T. og tidligere nyhedschef og nyhedsdirektør på TV 2, holder nu fri.

Fri for hvad?

Jamen, den nye tid indtraf med ledelseskulten omkring årtusindskiftet. Hvad Possing oplevede i 90erne var en reelt gennemførte ligestilling, hvor man håndterede de faktiske forhold ved at sabotere et seksuelt magtmisbrug.
Bedre havde det dog været, hvis man havde saboteret egentlige ledelsesprivilegier og hierarkisering.

@ Eva Schwanenflügel
Kære Eva. Kan du ikke prøve at uddybe din argumentation. Jeg er lidt i vildrede med, hvad det er du mener jeg skal passe på. Så please, så vi kan komme videre.

Steen K Petersen

Citat @Torben Lindegaard

"Ok Ja - alt er som det plejer med Michael Dyrby på BT.

- 8 praktikanter klagede over sexisme fra en redaktørs side
- der blev holdt et møde med ledelsen
- ingenting skete
- redaktøren fortsatte blot i sit job og gav praktikanterne den kolde skulder
- men 3 måneder senere blev alle 8 praktikanter fyret fra BT.

https://journalisten.dk/metoo-paa-b-t-anne-louise-og-syv-kolleger-klaged...

Sådan gør man det.

Adm. direktør Anders Krab-Johansen udtaler, at han er godt tilfreds med Michael Dyrby på BT, hvor han har skabt en åben og sund kultur !!"

https://www.bt.dk/samfund/koncernchef-for-berlingske-media-jeg-har-tilli...

Skal man le eller græde ?????

Torben Lindegaard og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lis Kyllikki Turunen Pedersen

fra opslag på fb: TAK til MIN AVIS og journalisten ( og de medvirkende/ interwiede i artiklen ) for nedenstående:

LÆS for HEL ve de; det klogeste jeg har læst i kvindes - minde om emnet: DET er ordentlig:

K U L T U R

Man må ønske B.T. til lykke med valget af Michael Dyrby som chefredaktør, og med de klare holdninger han trods alt har om sexisme, - gad vist om ikke ordsproget "nissen flytter med" gælder også i denne sag.

Trump var jo alt for sent ude med sit "pussy grapping", en sport som allerede havde været dyrket i mange år på TV2 redaktion med de ledende chefer i front.

Ulla Pors er ikke den rigtige leder af TV2, siden hun ikke vil tage opgøret med de andre der er nævnt i advokatrapporten, - tavsheden vidner klart om man ønsker at fastholde sexismekulturen som husets mærkesag.

Historien om det vil få svære følger for disse hvis deres navn bliver nævnt, - det betyder blot at de krænkede kvinder må leve med bevidstheden om at nogle ikke skal stå til ansvar for de seksuelle krænkelser som de har begået overfor disse kvinder.

TV2 med dens ledelse vil med andre ord ikke tage et opgør med sexisme kulturen i institutionen, men lade den fortsætte, og lukke øjnene som man har gjort tidligere, og så er vi tilbage til de 3 aber - ikke se, ikke høre ikke tale(om det)!

Er det mon sådan, at een af de omtale hvis navn ikke må komme frem, skyldes at Ulla Pors har et særlig godt forhold til vedkommende?

Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Ja, det er med et gammelt kinesisk udtryk, tegn på, at vi lever i interessante tider, mange vil nok mene, at alting var bedre i gamle dage.

Men prøv engang at lægge mærke til følgende fælles træk, i denne aktuelle MeToo debat:

Mange af de ting, som er sket, er dukket frem af pigernes hukommelse efter 10, 15 eller 20 års forløb.
Nu står alting lige pludseligt helt klart og tydeligt, - selv oplevelser som er sket umiddelbart efter en julefrokost.

På den anden side, kan de deltagende drenge, ikke huske ret meget af de omtalte begivenheder.
Til daglig er det ikke min erfaring, at der er så stor forskel på hukommelsen hos henholdsvis drenge og piger.

Og i denne aktuelle debat fortæller Anna Thygesen da også at hun har fået hjælp til hukommelsen af en tidligere kollega, se her: https://ekstrabladet.dk/underholdning/filmogtv/thygesen-smider-bombe-det....

Havde dette fundet sted i en retssal, ville dommeren have konkluderet, at her har vidnerne afstemt deres forklaring med hinanden, og henstiller til nævningene, at de ser bort fra vidnets forklaring.

Vi oplever også, at folkedomstolen ikke kræver beviser, men er tilfreds med påstande!!

Frederikke Nielsen

Niels Erlinger, der er nok nogle "drenge", der foretrækker at fortiden belejligt glemmes.

Ja, alting var bedre i gamle dage. Også på andre områder.

I gamle dage skulle man køre efter forholdene, der var ikke altid skilte, der fortalte hvor hurtigt du måtte køre.
Så fik vi faste hastighedsgrænser på 60 km i byerne.
Og der var selvfølgelig også nogen som kørte lige til grænsen.

Men nu har vi rykket hastighedsgrænsen ned til 50 km i byerne.

Skal alle dem, som i gamle dage kørte op til grænsen på 60 km i byerne, nu straffes fordi grænsen er sat ned??