Vi er vilde med ...
Læsetid: 5 min.

Ugens anbefalinger: Britisk ubådsdrama, konspirationspodcast om psykologer og spas med Indien

Britisk tv-drama tager os med om bord på en atomubåd, Line Knutzon finder et gammelt kassettebånd i ny podcast, den indiske standupkomiker Vir Das laver sjov med Indien, og så får nyt mediemagasin sveden frem på journaliststandens pande
’Vigil – døden i dybet’ kan ses på dr.dk/tv.

’Vigil – døden i dybet’ kan ses på dr.dk/tv.

Fra DR

Kultur
26. november 2021

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Stoffer og storpolitik på atomubåden

Thrillerserie: Vigil – døden i dybet. Kan ses på dr.dk/tv 

Her gik du måske og troede, at Den Kolde Krig var slut. 

Men uden for Skotlands kyst cirkulerer stadig såkaldt nukleare afskrækkede. Det er ubåde med atomvåben, og på netop sådan en fætter foregår en stor del af den britiske dramaserie Vigil. Da et af besætningsmedlemmerne omkommer, fires politikvinden Amy Silva ned i dybet. På land har hun en lige så gæv makker, der ene kvinde står fast mod magtmisbrug og coverups blandt flådens autokrater.

Fra DR

Castet består af utroligt mange hårdføre damer og ikkehvide skuespillere, hvilket jeg først kom til at tænke over helt henne i afsnit fire. For på ubåden HMS Vigil får alle lov at spille magtbegærlige skiderikker, og det føles faktisk som en repræsentationsmæssig sejr.

En googlesøgning afslører, at der i Storbritanniens virkelige atomforsvar findes en ubåd ved navn HMS Vigilante, som i tabloidpressen er blevet døbt »HMS Sex and Cocaine«. Ni besætningsmedlemmer blev i 2017 testet positive for kokain, der har været forbudte affærer på kryds og tværs, og så sent som i efteråret 2020 brød besætningen ved landgang i et coronaramt USA karantænen – og tog på stripklub. En fjerdedel af mandskabet blev coronasmittede, heriblandt ubådens læge og næstkommanderende.

Måske ikke ligefrem typerne, der skal styre min atomubåd. Men rigtig godt tv-drama!

Bodil Skovgaard Nielsen

Line Knutzon på sporet af psykolog-komplot

Konspirationsdramapodcast: ’Søborggruppen’. Af Line Knutzon, David Pepe Birch og Elisa Kragerup. De to afsnit kan høres på diverse podcastplatforme og på Betty Nansen Teatrets hjemmeside under ’forestillinger’.

Jeg hader hverken psykologer, psykologi eller det forhold, at det er blevet mere almindeligt at gå i forskellige former for terapi. Men det gør Betty Nansen Teatrets husdramatiker Line Knutzon i en ny podcast, og hendes had elsker jeg at høre på og om, perlende og festligt som det er.

I Søborggruppen, som podcasten hedder, finder Line Knutzon et gammelt kassettebånd i en walkman på et loppemarked og kommer dermed på sporet af en konspiration, der har ændret det samfund, vi lever i. På båndet er der nemlig en optagelse af et læsegruppemøde i 1984, hvor en gruppe psykologistuderende får den snedige idé at vippe pædagogerne af pinden som den faggruppe, der skal få det hele til at fungere. Ud med rundkredse og pædagogiske bestræbelser på at få fællesskaber til at fungere, ind med individuel terapi til alle og troen på, at det er ens egen psyke, den er gal med.

Daniel Bødker Sørensen

Resolut sætter Line Knutzon sig for at efterforske og afsløre gruppens komplot på bedste true crime-vis med journalisten David Pepe Birch som makker. Undervejs taler hun blandt andet med skribenten bag en psykologikritisk kronik bragt i Information, som har nogle interessante pointer. Det eneste ved Søborggruppen, der ikke er vidunderligt, er, at Line Knutzon er kommet til at skrive en cliffhanger i stedet for en slutning, men det problem kan jo løses ved at lave nogle flere afsnit.

Lone Nikolajsen

Gravalvorlig spas med Indien

Comedy: Vir Das med ’I Come from Indias’. Kan ses på YouTube.

Der sker noget helt særligt, når det, der skulle have været sjovt, pludselig bliver meget alvorligt. Det er, som om latteren åbner kroppen op, så effekten bliver så meget større. Sådan virkede det på salen og denne youtubekigger, da den indiske standupkomiker Vir Das den 12. november opførte den seks minutter lange monolog »I come from two Indias« i John F. Kennedy Center i Washington.

Efter en relativt blid start, hvor han opremser de indbyggede modsætninger i det moderne Indien, siger han: 

»Jeg kommer fra et Indien, der tilbeder kvinder om dagen og gruppevoldtager dem om natten«.

Han fortsætter, nu med henvisning til de otte mennesker, der døde, efter at en delstatsminister i sidste måned påkørte en gruppe protesterende bønder:

»Jeg kommer fra et Indien, hvor vi er stolte af at være vegetarer, men kører de landmænd ned, der dyrker vores grøntsager.«

Han slutter opremsningen med at forudse reaktionen på, at han tillader sig at lufte moderlandets beskidte undertøj på den internationale scene.

»De vil sige: Det er ikke standupkomik! Hvor er joken! Men alle ved, at der er en kæmpe joke. Den er bare ikke sjov.«

Som forudsagt eksploderede indisk Twitter, hvor en række prominente kulturpersonligheder kræver Das retsforfulgt, og Ashutosh Dubey, juridisk rådgiver for regeringspartiet BJP, anmeldte Das til politiet for »opildnende« tale.

For i Narendra Modis Indien er der ikke plads til satire. I januar blev komikeren Munawar Faruqui arresteret for at have lavet ’uanstændig’ spas med hinduguderne. Der findes et Indien, der promoverer sig som et højteknologisk investeringsparadis, men som fængsler sine komikere. Det er ikke sjovt. Men det er Vir Das.

Ingen journalister er trygge i P1’s nye mediemagasin

Medieradio: ’Tabloid’. Mediemagasin. Kan høres som podcast på DR Lyd og søndage klokken 12.15 på P1.

Det var sært og akavet, da den nu tidligere kanalchef på P1 Nicolai Thyssen i den nu tidligere mediepodcast på B.T., Q&Co, i februar begrundede opsigelsen af en forundret og lyttertalsopbakket Kurt Strand som vært på Mennesker & Medier ved at sammenligne med sin egen nylige skilsmisse: Det var hustruens – ikke hans – beslutning, men på afstand kunne han godt se, at det var en god idé at stoppe efter mange gode år.

Længe har vi – også i fraværet af Q&Co, der lukkede, da vært Henrik Qvortrup blev gift med Ekstra Bladet – ventet på P1-chefens ’rebound’, der kunne retfærdiggøre det rodede forløb: et nyt bud på et dansk mediemagasin.

Fra DR

Og i søndags fik vi det så: Tidligere kriminalreporter på blandt andet Radio24syv, Marie-Louise Toksvig, debuterede med Tabloid, hvor hun – helt lig Q&Co – diskuterer ugens mediedækning med blandt andet journalister samt en medvært.

Hvor særligt Q&Co var præget af kollegialt høfligt-kritiske spørgsmål, så er Toksvig ren ’don’t give a fuck’-attitude og udpræget skepsis over for sine branchekolleger. Det kræver, at medværten spiller rollen som ’good cop’ – og det ville den første, Joakim B. Olesen, da også gerne i emner som DR’s nærgående dækning af kommunalvalget og den ivrige mediedækning af Minkkommissionen.

Derfor: Optur over damen med den garvet-ru stemme, der får sveden frem på journaliststandens pande. Lidt færre afbrydelser og et par egenhændigt opgravede mediekritiske historier, og så er denne lytter klar på et nyt og frisk forhold.

Katrine Hornstrup Yde

Serie

Vi er vilde med ...

Der findes så mange spændende kulturoplevelser derude. Hver uge anbefaler Informations kulturskribenter noget af det, som de synes, flere burde kende til.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her