Essay
Læsetid: 8 min.

Abdulrazak Gurnah: Jeg er overbevist om, at litteratur også kan vise, hvordan tingene kunne være anderledes

Litteraturen kan gøre, at mennesker, der måske forekommer små i deres fremtræden, kan føle sig sikre på sig selv, uanfægtet af andres foragt. Her er Abdulrazak Gurnahs tale i forbindelse med modtagelsen af årets Nobelpris i litteratur
Abdulrazak Gurnah er født 1948 i Tanzania. Han er i dag bosat i Storbritannien og skriver på engelsk.

Abdulrazak Gurnah er født 1948 i Tanzania. Han er i dag bosat i Storbritannien og skriver på engelsk.

Adrian Dennis/Ritzau Scanpix

Kultur
17. december 2021

Det har altid været en nydelse at skrive. Selv som skoledreng så jeg frem til de timer, hvor vi skulle skrive historier, eller hvad vores lærere troede ville interessere os, mere end til nogen andre timer på skemaet. Stilheden ville sænke sig over os alle, som vi lænede os ind over bordet for at grave noget frem fra minder og fantasi, der var værd at skrive om.

I disse ungdommelige bestræbelser var der intet begær efter at sige noget bestemt, at genkalde sig nogen særligt mindeværdige erfaringer, at udtrykke en dybfølt holdning eller lufte en utilfredshed. Ej heller kaldte disse bestræbelser på andre læsere end den lærer, som havde udstukket øvelsen for at træne vores evner til at formulere os.

Jeg skrev, fordi jeg havde fået besked på at gøre det, og fordi jeg fandt så stor nydelse i denne øvelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her