Dansk ballerina hitter i Hamburg, og Folketinget vil portrættere 30 markante kvinder

Her mellem jul og nytår har kulturgangen på Information været optaget af en filmpioners død, en balletdansers succes i udlandet, et maleri af 30 markante kvindelige politikere, og hvordan Belgiens højesteret er kommet trængte biografer til undsætning
Den danske solodanser Ida Praetorius fik stormende bifald, da hun søndag inden jul sprang ind i John Neumeiers nyopsætning af Tornerose for Hamborgballetten.

Den danske solodanser Ida Praetorius fik stormende bifald, da hun søndag inden jul sprang ind i John Neumeiers nyopsætning af Tornerose for Hamborgballetten.

Georg Wendt

Kultur
31. december 2021

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Farvel til en pioner inden for dansk filmforskning

Hele 102 år blev det til for en af pionererne inden for dansk filmforskning, Marguerite Engberg, som sov stille ind her i slutningen af 2021. Hun var i 1967 med til at etablere Filmvidenskab ved Københavns Universitet, hvor hun den første tid egenhændigt kørte forelæsningerne, fik sat visninger op i Filmmuseets biograf og tacklede administrationen af de 75 studerende fra dagligstuen. Engbergs passion for film blev grundlagt, da hun i 1940’erne boede i Frankrig med sin mand. Det førte efter hjemkomsten til filmstudiekredse og et kursus i filmhistorie ved Teatervidenskab, inden Filmvidenskab blev en selvstændig disciplin.

Sideløbende med undervisningen arbejdede hun flittigt med at restaurere film og lavede banebrydende forskning i dansk stumfilm, blandt andet udgivet som doktordisputatsen Dansk stumfilm og fembindsværket Registrant over dansk film 1896-1930. Engberg modtog en Æres-Bodil i 2008 og er også hædret med Women in Film and TV’s gyldne havfrue og Jean Mitry-prisen på stumfilmfestivalen i Pordenone. Filmentusiaster herhjemme har meget at takke hende for, og man kan for eksempel ære hendes minde og sende hende en tanke, når den tredje udgave af Københavns stumfilmfestival løber af stablen i Cinemateket fra den 19.-23. januar.

Eva Novrup Redvall

Dansk stjerneballerina hitter som Tornerose i Hamburg

Georg Wendt
Den danske solodanser Ida Praetorius fik stormende bifald, da hun søndag inden jul sprang ind i John Neumeiers nyopsætning af Tornerose for Hamborgballetten.

»Strålende!« skriver Annette Stiekele fra Hamburger Abendblatt og roser hendes »gratie, akkuratesse og mange piruetter«.

Ralf Wegner fra klassik-begeistert.de beskriver, hvordan hun »sart og fjerlet dansede Aurora med perfekte drejninger, fantastisk standhaftighed i Rosenadagioen og overbevisende skildring af den unge kvinde, der vækkes til live – og til kærlighed«.

Ida Praetorius har orlov i halvandet år fra Den Kongelige Ballet for at danse hos John Neumeier. Det lover godt for den danske stjerneballerina.

Anne Middelboe Christensen

Manden inden i Mr. Big anklaget for voldtægt

Det er ikke længere alfahannernes tid. Det gælder både den amerikanske skuespiller Chris Noth – og Mr. Big, som Noth er berømt for at portrættere i tv-serien Sex and the City.

Først døde den selvoptagede machomand, som Carrie kaster sin kærlighed efter, på en træningscykel i den aktuelle reboot af serien med titlen And Just Like That ... I virkelighedens verden anklages Chris Noth for seksuelle overgreb. I midten af december fortalte to kvinder uafhængigt af hinanden til magasinet Hollywood Reporter om voldtægter angiveligt begået af Noth i henholdsvis 2004 og 2015. Siden da er tre andre kvinder trådt frem med vidnesbyrd om seksuelt grænseoverskridende adfærd – blandt andet om Noths angivelige opførsel ved optagelser af det originale Sex and the City.

De tre kvindelige stjerner And Just Like That ... har taget afstand til Noth og udtrykt støtte til kvinderne. Selv kalder Noth anklagerne for »kategorisk usande«. Måske meget heldigt for tv-serien, at de nåede at få skrevet Mr. Big ud, lige før skuespillerens #MeToo-sag begyndte at rulle.

Bodil Skovgaard Nielsen

Folketinget bestiller portræt af 30 markante kvindelige politikere

Samtaleværelset er et fornemt lokale på Christiansborg, der bruges til højtidelige arrangementer. Dets vægge prydes af malerier af vigtige begivenheder og personer i dansk parlamentaristisk historie. Indtil videre er det småt med kvinder på dem, men nu vil Folketingets Præsidium have malet et gruppeportræt af 30 kvinder, som har haft betydning for kvinders demokratiske virke siden 1915.

Jacob Aban Kjerumgaard

Billedet bliver et modstykke til Herman Vedels gruppeportræt »Fra Forhandlingerne om Grundloven af 5. juni 1915« fra 1917, der fylder den ene endevæg med sine 3,67 x 5,88 meter. Det forestiller 30 sortklædte mænd, der stående og siddende grubler sig frem til den grundlovsændring, der gav danske kvinder stemmeret i 1915. Et historikerudvalg med Bo Lidegaard i spidsen har udvalgt 30 kvindelige politikere, hvoraf mange udmærker sig ved at være de første kvinder på deres poster. Udvalget skulle være repræsentativt, men man har dog korrigeret lidt for det forhold, at højrefløjen gennem tiden har haft færre kvindelige politikere end venstrefløjen.

Tre kunstnere vil nu blive inviteret til at komme med et bud på, hvordan portrættet af de 30 kvinder skal se ud. Kravene er, at det skal ligne og være lige så stort som Herman Vedels maleri.

Lone Nikolajsen

Saudi-Arabien vil være filmcentrum

Hilary Swank til The Red Sea Film Festival i Jeddah i Saudi-Arabien den 6. december i år

Hilary Swank til The Red Sea Film Festival i Jeddah i Saudi-Arabien den 6. december i år

Balkis Press
Indtil for få år siden var biografer ulovlige i Saudi-Arabien. Nu vil landet være Mellemøstens kulturhovedstad og særligt satse stort på filmbranchen. Det skriver The New York Times. Denne måned får hele 27 saudiarabiske film premiere på filmfestivalen Jeddah, og derudover har regeringen landet en aftale om, at tre store Hollywood-film skal optages i landet. 

Byer som Kairo, Beirut, Damaskus og Bagdad har i mange år været Mellemøstens førende filmhovedstæder, men krige og finanskriser har i høj grad ødelagt produktionen, og nu ser Saudi-Arabien altså sit snit til at udfylde rollen. Det kan virke paradoksalt, når det indtil for ganske kort tid siden blev anskuet som et risikofyldt erhverv at være filmproducent i det mellemøstlige diktatur.

Rebekka Bundgaard

Den belgiske højesteret hjælper landets biografer

Danmark er ikke det eneste land i Europa, hvor biograferne er blevet lukket af den lokale regering på grund af corona, mens barer, cafeer og restauranter har fået lov til at forblive åbne. Det er også sket i Belgien, men som vi forleden kunne fortælle, havde cirka 80 belgiske biografer besluttet sig for alligevel at holde åbent i protest mod beslutningen. Som i Danmark har de forgæves henvist til undersøgelser, som viser, at biografen er det mindst farlige sted at opholde sig under en pandemi. Nu er den belgiske højesteret ifølge branchebladet Variety kommet biografejerne til undsætning ved at omgøre regeringens beslutning og erklære, at biograferne er ufarlige. Og efterfølgende har den belgiske regering valgt at følge højesterets beslutning og genåbne biografer og teatre. Mon noget lignende kunne ske i Danmark?

Christian Monggaard

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Dorte Bennedsen - Bodil Kochs datter - er med blandt de 30 udvalgte kvinder er godt og et signal til de nuværende politiske ledelser om at menneskeret, lighed for loven osv er en værdi der skal tages vare på og værnes om.