Klumme
Læsetid: 3 min.

For en expat er det at fejre jul i Danmark som at deltage i ’Squid Game’

December i nisselandet Danmark er et labyrintisk, gådefuldt dronningebal spækket med etikette og tusind små rituelle handlinger. Julen er hårdt arbejde, ikke mindst for udlændinge, der skal forsøge at gennemskue kodesproget for julehyggen ude fra, skriver forfatter Ida Marie Hede i denne juleklumme
December i nisselandet Danmark er et labyrintisk, gådefuldt dronningebal spækket med etikette og tusind små rituelle handlinger. Julen er hårdt arbejde, ikke mindst for udlændinge, der skal forsøge at gennemskue kodesproget for julehyggen ude fra, skriver forfatter Ida Marie Hede i denne juleklumme
Kultur
20. december 2021

Når jeg prøver at udvælge et juleminde, begynder Händels smukke Messias straks at dundre i min hjerne; helt på højde med min mors julestress. Jeg ser drillenissen titte op fra mine børns tasker. Og så: mælk med blå frugtfarve, stuer pakket ind i toiletpapir, underbukser på juletræet, pebernøddestier klokken lort om morgenen for jublende at finde den gemte chokolade.

Det hele flyder lyksaligt sammen, år efter år af børnelykke, julefredsskrig, men harmonisk er det jo ikke. Julen er hårdt arbejde.

Efter Mette Frederiksens opdrag om, at vi skal arbejde uden lyst, er den såkaldte antiwork-bevægelse blevet mere synlig herhjemme. Overvejelser over, om vi kan kræve mere i vore prekære arbejdsliv, om vi kan sige nej og finde værdi i andet end vores arbejdsidentitet, og hvordan det i så fald vil gå både os og samfundet. Er julen, denne astronomiske pligtfejring, ikke også interessant her? Jeg har prøvet at takke nej til job, men har jeg egentlig nogensinde prøvet at takke nej til julen? 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Helene Thorup Hayes

Julediktatur - Skønt ord! Konformismens tyranni!! Heldigvis er der mange religioner og lige så mange forskellige måder at fejre jul - eller lysets tilbagevenden - på her hvor jeg bor. Juletræet er dog pyntet og står smukt i stuen.

Jeg har været expat i 40 år og boede for det meste i troperne. Jul i Danmark var anderledes når vi en sjælden gang havde tid / mulighed for at tage dertil og derfor nåede traditionerne aldrig at blive trælse.
Nu er vi pensionerede og bosiddende i Danmark hvilket måske er årsagen til at jeg skriver denne kommentar fra min datters hjem i Abidjan hvor julen byder på gode trope cocktails, grillede languster og dovne dage ved poolen………

Mikkel Bonde Stouby

Nårh, det er hårdt at blive voksen. Hvor synd at du nu skal videregive de gode minder, og at det er så hårdt for dig. Tag dig et stykke frihedslasagne og tør øjnene.

Birgitte Johansen

Hvis ikke en hel masse pengeakkumulerende foretagender startede julen en gang i november, ville jeg nok ikke være så træt af den, når vi når den 24' december.
Egentlig kan jeg meget godt lide klassisk jul, men har aldrig rigtig formået at nå ris-á-l'amande, pakkekalender, smukt pyntet træ osv. i tide. Gaverne når jeg dog som regel, og det synes omgivelserne helt tilfredse med.
Strengt taget behøver man jo ikke at tage det så tungt; jeg er endnu ikke blevet anholdt af julepolitiet, fordi jeg bare plukker af traditionerne i det omfang, som jeg nu orker. Man bør altid være forsigtig med at pålægge sig selv for mange frustrationer....

Nu skal det være langt fra mig at være sprogpoliti - men er "expat" egentlig ikke bare et ord som britterne har fundet på, fordi det er uforegentligt med deres ophøjede selvforståelse at de er migrantarbejdere?
Og som ikke har anden betydning end at man er migrantarbejder, der ikke identificerer sig som migrantarbejder?