Julekalenderen 2021
Læsetid: 3 min.

Hjemmelavet julepynt under tvang og børnemishandling

At flette julehjerter, eller bare lime kræmmerhuse var for fummelfingrede børn synonymt med lidelse i kronisk nedværdigelse, skriver Georg Metz i denne juleklumme
At flette julehjerter, eller bare lime kræmmerhuse var for fummelfingrede børn synonymt med lidelse i kronisk nedværdigelse, skriver Georg Metz i denne juleklumme
Kultur
6. december 2021

Skribenten er fingernem og kan tegne og klippe og klistre uden at komme til skade og få tingene til at ligne. Det har skribenten altid haft glæde af. Mindre i julemåneden.

Dansk jul, som alment praktiseret fra midten af 1800-tallet, blev hurtigt præget af forberedelserne, til julen kulminerede i et fældet grantræ slæbt ind i stuen og dekoreret fra top til fod.

Noget af pynten købes: små flag i guirlander, diminutive trommer og trompeter og julestjernen i toppen, oprindeligt en julenisse af klude og strå. Siden blev kommerciel julepynt mere sofistikeret designet og kostbar: lysholdere i halv- og helædle metaller, ægte glimmer fra Harrods i London, amerikanske indfarvede glaskugler leveret i den fine æske. Den var nu overflødig, når de krystaltynde, sarte kugler gik i tusinde stykker den dag træet, uafrysteligt fortalt af H.C. Andersen, blev ribbet for pynt, og den lille ædelgrans håb om et liv i lys og varme så hjerteskærende brast.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

06/dec/2021

Hej Georg Metz,
har du nogensinde overvejet at
mene og skrive noget positivt ?

Med hilsen
Claus

PS: Jeg har læst papir-avisen Infor-
mation dagligt siden januar 1967 :-) ...

Kære Georg
I hopla!
Hvor er det dejligt, især i denne tid hvor jesubarnets fødsel forberedes, at høre en, der rent faktisk kunne klistre, ikke hoverer over de, der ikke kunne.
Altid har du en oplivende kommentar til tidens spørgsmål!
Bliv ved. Du er et positivt indspark i min Information.
Tiden fortsætter heldigvis, og der bliver næppe mindre at kommentere.