Interview
Læsetid: 6 min.

Den nye nedlukning splitter kulturlivet: »Vi føler simpelthen, at vi er mindre værd«

Mens biograferne er hårdt ramt af den nye nedlukning af kulturlivet, der falder sammen med biografernes højsæson, er der omvendt lettelse at spore hos landets teatre, fordi sygdom og svigtende publikum har gjort de seneste uger svære
Den pludselige nedlukning af kulturlivet har gjort særligt ondt hos biograferne, fordi nedlukningen rammer lige ned i den periode, hvor der sælges flest billetter.

Den pludselige nedlukning af kulturlivet har gjort særligt ondt hos biograferne, fordi nedlukningen rammer lige ned i den periode, hvor der sælges flest billetter.

Ritzau/Scanpix

Kultur
22. december 2021

Da statsminister Mette Frederiksen (S) fredag endnu en gang trådte frem foran de fremmødte journalister i Spejlsalen på Christiansborg, var det kulturlivet, der stod for skud.

Coronavirussen og særligt omikronvarianten har fået så godt fat i vores samfund, at store dele af kulturlivet måtte lukke ned i en måned, lød det. Restriktionerne gælder blandt andet landets spillesteder, teatre, biografer, museer og kulturhuse og trådte i kraft søndag morgen, mindre end 48 timer efter pressemødet.

Samtidig trådte en række af de tidligere kompensationsordninger i kraft igen, men også nye ordninger er kommet til. Eksempelvis behøver arrangører ikke længere opsige kontrakter med kunstnere for at modtage kompensation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg forstår frustrationen over at skulle lukke ned igen. På den anden siden, så er en pandemi jo ikke noget, der tager højde for, at det er synd for nogen. Det vigtigste må være vi passer på de svageste i samfundet og på vores sundhedssystem.

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, uffe hellum og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Nedlukningen skyldes jo tværtimod kunstens popularitet. Hvis der sad fem ludere og en lommetyv, var der ingen grund til at lukke.

Problemet er jo prioriteter og sene tiltag. Regeringen er igen, igen i panik over en situation de vidste ville komme (øget smitte til vinter).

Mette Frederiksen håndtering af hele forløbet er problematisk og burde ærligt talt blive gransket.

Ete Forchhammer

Som om nedlukning var eneste mulighed! Når nu det siges at afstand, at ha’ næsen vendt samme vej, i øvrigt med en maske på (ikke kun på hagen eller munden!) og kontrol med ad- og udgangsvejene samt udluftning og afspritning er det der betyder noget, hvorfor kunne restriktionerne så ikke ha’ været baseret på den viden? Selvfølgelig med kompensation for påbudte tomme sæder!

Ete Forchhammer, det kunne lade sig gøre for 1½ måned siden, men nu er der altså en ny mutation på spil, der ikke nær så let lader sig bekæmpe, så derfor må man igen ty til isolation og afstand.

Brian W. Andersen

@ Søren Bro

Nej, Abraham Maslow's behovspyramide og teorier, der styrer nedlukningsprioriteterne, men økonomisk politik og markedsliberalisme. Vi har brød nok og de fleste i Danmark har mere end det.

Til gengæld er det normalt at menneskers behov for underholdning og adspredelse vokser under og i forlængelse af store samfundskriser som f.eks. pandemier og krige. Hvis dette behov ikke dækkes af det etablerede kultur og natteliv, så finder det andre udledninger, hvilket er et forhold, som har styret en pæn del af den mere smittespredende adfærd i befolkningen henover det seneste 1½ år. Dette betyder også at medmindre at teatre, biografer, koncertsteder og natklubber mv. er blevet lukket ned eller udkonkurreret af andre underholdningstilbud under krisen, så ligger der et boom foran dem når krisen er overstået.

Brian W. Andersen

@ Søren Bro

(Ordet "ikke" forsvandt ud af min første posting, så her er samme ordlyd med ordet sat ind på rette plads)

Nej, Abraham Maslow’s behovspyramide og teorier, der styrer ikke nedlukningsprioriteterne, men økonomisk politik og markedsliberalisme. Vi har brød nok og de fleste i Danmark har mere end det.

Til gengæld er det normalt at menneskers behov for underholdning og adspredelse vokser under og i forlængelse af store samfundskriser som f.eks. pandemier og krige. Hvis dette behov ikke dækkes af det etablerede kultur og natteliv, så finder det andre udledninger, hvilket er et forhold, som har styret en pæn del af den mere smittespredende adfærd i befolkningen henover det seneste 1½ år. Dette betyder også at medmindre at teatre, biografer, koncertsteder og natklubber mv. er blevet lukket ned eller udkonkurreret af andre underholdningstilbud under krisen, så ligger der et boom foran dem når krisen er overstået.

Brian W. Andersen

Det går da helt galt for mig i dag. hvad jeg mente var:

Nej, det er ikke Abraham Maslow’s behovspyramide og teorier, der styrer nedlukningsprioriteterne, men økonomisk politik og markedsliberalisme. Vi har brød nok og de fleste i Danmark har mere end det.

Brian W. Andersen

@ Søren Bro

Det har du ret i, men samfundsbeslutningerne ligger i hænderne på raske, privilegerede og ofte ret så pengegrådige mennesker, som ikke føler sig og for det meste heller ikke er i risiko for død eller alvorlige mén fra et CoViD-19-forløb. Hvis vi skulle sætte Maslow ind i denne kontekst, så er det disse personers ikke realiserede behov, som styrer beslutningerne, hvilket sender det hele op i toppen af behovspyramiden og efterlader en del borgere i problemer med at få opfyldt basale overlevelsesbehov.

Jakob Ulrich.
"Problemet er jo prioriteter og sene tiltag. "
Selvfølgelig prioriteres der, og nogen vil altid blive ramt. Med smitsom corona kan vi ikke fortsætte med store forsamlinger og ikke alt kan være på basis af evidens.
Ikke alle tiltag kan ikke med fornuft gøres i god tid, f.eks. i sommers, men man (de kolde hænder) har forberedt et beredskab.
For ½ år siden hylede alle efter flere vacciner, nu har de kolde hænder skaffet vacciner i god tid, og de forkæledes utlfredshed/brokkeri ulmer statig nogle steder

Det ændrer jo ikke på at hun kunne have udvist rettidig omhu og indført restriktioner tættere på vinter. Hun er konsekvent to måneder bagud i alt hun gør. Undtagelsen er selvfølgelig sletning af sns-beskeder. Her er hun virkeligt hurtigt ude.

Jakob Ulrich, stigningen i tilfælde kom jo 1½ til 2 måneder tidligere i år.

Som forholdene er nu, skal alle restiktioner gennem folketinget, hvor et flertal i epidemiudvalget skal godkende alle restriktioner før de bliver til virkelighed. Det er ikke MF der alene bestemmer, men jeg tror da ikke er regeringen foreslår skærpede restriktioner de ikke tror der kan skaffes flertal for, og de blå partier hænger altid lidt i bremsen.

Inge Lehmann, Steffen Gliese og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar