Baggrund
Læsetid: 9 min.

Teatret i 2021 havde kurs mod katastrofen

Coronaen og klimaet, kønskampen og canceren prægede scenekunsten i 2021 – sammen med et bankende hjerte. Her er teateranmelderens bud på 21 stærke teaterglimt fra 2021
Oplevelsen af Madame Nielsen i ’Verdensfrelserinden’ i Christian Lollikes iscenesættelse på Sort/Hvid blev et afgørende vendepunkt for teaterredaktøren i dette års apokalyptiske stemning

Oplevelsen af Madame Nielsen i ’Verdensfrelserinden’ i Christian Lollikes iscenesættelse på Sort/Hvid blev et afgørende vendepunkt for teaterredaktøren i dette års apokalyptiske stemning

Emilia Therese

Kultur
30. december 2021

Coronaens katastrofe lukkede teatrene i 2021. I hvert fald fra januar til april. Undervejs udviklede opfindsomme instruktører godt nok alle mulige digitale teaterformer, enten som præindspillede videoer eller som livestreaminger. Så sad vi der og klikkede os ind i digitale venterum og smilede til andre tilskuere, der havde været så høflige at deltage med kamerabilledet tændt – lidt med samme følelse, som når man ankommer til et teater og nikker til andre, mens man famler efter billetten eller bestiller kaffe til pausen.

Alligevel føltes scenekunstens nærvær temmelig langt væk på skærmen. For teaterfolkene har det været voldsomt belastende at arbejde i smittebobler og lave alle planer om – igen og igen. For de optrædende har det været et hækkeløb at lære replikker eller bevægelser, kun for så at gemme dem væk igen i månedsvis – og så pludselig genindstudere det hele.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gunnar Gjelstrup

Savner en 22. kategori "Årets storhedsbedrift" (formulering fra AMC anmeldelsen sidst på foråret): Opførelsen af John Neumeiers mesterværk Mahlers tredje på det Kgl i maj, ganske vist med kapellet spillende fra kælderen i Operaen og uden kor på scenen på grund af restriktioner, men med helt enestående og uforglemmelig dans. Gid den kommer igen med kor og kapel på plads.