Interview
Læsetid: 16 min.

Édouard Louis: »Der er ikke den store forskel på en stor social bevægelse som De Gule Veste og et stort litterært værk«

Han har skrevet om homofobi i det fattige Udkantsfrankrig, hudløst beskrevet sin egen voldtægt og anklaget navngivne politikere for at være skyld i sin fars død. Nu er turen kommet til moren. Information har mødt stjerneforfatteren Édouard Louis til en samtale om alt fra Yahya Hassan til De Gule Veste i Paris
I Édouard Louis’ barndomshjem læste man ikke bøger. Men forfatteren nægter at finde sig godt til rette i den kulturelite, der nu omfavner ham.

I Édouard Louis’ barndomshjem læste man ikke bøger. Men forfatteren nægter at finde sig godt til rette i den kulturelite, der nu omfavner ham.

Sophie Voisin

Kultur
14. januar 2022

»Vi er de fattige. Os er der ingen, der gider tale om«

Det var en sætning, som Édouard Louis’ mor gentog gennem hans barndom. I dag indkapsler den kernen af den franske stjerneforfatters politiske og litterære projekt. »Jeg kæmper mod den glemsel. At ignorere de fattige er også at lade dem dø,« forklarer han en regnvåd mandag i Paris, hvor han nu bor – langt fra landsbyen i Nordfrankrig, hvor han voksede op.

Skal man vide en ting om Édouard Louis, så er det, at han ikke længere er Eddy Belleguele.

Eddy Belleguele var det navn, der klæbede til den spinkle, pigede dreng i arbejderlandsbyen, hvor mænd og kvinder sled kroppene ned på fabrikken og bag kasseapparaterne. Her stemte man Front National og drak dagens rester væk i pastis. 

Eddy var homoseksuel, de råbte »pædofil« efter ham på gaden, skammen var og er enorm. S0m han selv beskriver det i debutromanen Færdig med Eddy Belleguele fra 2014, må han flygte for rent ud sagt at overleve. Bogen slutter med, at han tager navneforandring til Édouard Louis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Åh, det var en god nyhed, at der er en ny bog. - Det er jo forfærdelig interessant, at vi ser en besindelse på fællesskaberne igen og får forfattere, der gerne vil katalysere deres kampgejst.

Anders Hüttel

Hvor er de befriede at læse om endnu menneske som har vundet i lotto!
Han deler nok ikke gratis kondomer ud til vennerne at den grund.
Og hans bud på udsigten til forandring: er summeret "det kommer til at gøre ondt og at der går "lang" tid".

Kapitalen ser ud til at have sejret noget så nederdrægtigt. Nye Borgelige burde komme i deres kjoler og bukser over forsættelsen af denne gyserfilm.

Mens flipper ligger og basker efter vejret, busplanen er uforandret og smilene er anstregte og falske. Danses der videre omkring den skamredne ged. Den må snart være skildøjet og hjulbenet. Det er søndag så tjek jeres aktier og gå en tur!