Analyse
Læsetid: 5 min.

Den enorme fiskefilet i Aabenraa punkterer vores romantiske kunstopfattelse

Siden den seneste uge er medierne gået i selvsving over en fiskefilet på en husgavl i Aabenraa – for er det nu kunst? Kunstredaktør Maria Kjær Themsen sætter fileten i kunsthistorisk perspektiv fra de hollandske malere over avantgarden til den amerikanske popkunst
Det er dette kunstværk af en 3 meter lang fiskefilet af Torben Ribe, der har delt vandene den seneste uge.

Det er dette kunstværk af en 3 meter lang fiskefilet af Torben Ribe, der har delt vandene den seneste uge.

Torben Ribe

Kultur
24. januar 2022

Siden midten af den seneste uge har en stor naturtro fiskefilet i Aabenraa fået en tur i mediemøllen. Det begyndte med en forsideartikel i JydskeVestkysten, og siden gik det i selvsving – fra Se og Hør til Kulturen på P1. Alle ville de høre: Er det nu også kunst? Torben Ribe, kunstneren bag værket, har hver gang bekræftende svaret på spørgsmålet, at ja, det er det skam.

Fileten er en del af et ambitiøst projekt i Aabenraa, hvor en række samtidskunstnere laver permanente værker til det offentlige rum, og her skal fiskefileten fra foråret hænge på en af byens husgavle. Den endnu urealiserede fiskefilet bliver 3 meter lang, 3D-scannet og siden støbt i epoxy. Her på redaktionen spår vi, at den bliver et veritabelt tilløbsstykke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Jespersen

"Værket forholder sig tilmed stedsspecifikt til åstedet. Aabenraa var i middelalderen kendt for sit store sildefiskeri og for sit gode rugbrød." Ja, men hvad har det med en fiskefilet at gøre? De er da lavet af fladfisk, helst rødspætte.

Jens Thaarup Nyberg, Rolf Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

nej, Henrik Jespersen, faktisk bedst af skrubber.

Margit Johansen

Jamen, tilskuerne bestemmer kunsten på væggen. De der bor i Ribe, de gider ikke se på fileten hver evige eneste dag de bevæger sig rundt i deres egen dagligstue by. De vænner sig nok til det og kommer nok til at værdsætter turiststrømmen der vil se fileten og som lægger de hundrede kroner den varme udgave koster på den lokale. Lidt mere på Hvids Vinstue og Dagmarhus.

Bent Nørgaard

Kunst? Det afgøres af hvor god kunstneren er til retorik.

Steffen Gliese

Margit Johansen, det er i Åbenrå, kunstneren hedder Ribe.

Rolf Andersen

Husker i al balleden, da Holstebro satte Giacomettis skulptur, "Kvinde på kærre" eller "Maren å æ woun" op på byens torv ?

Borgerne i Holstebro kunne først ikke lide den, men da de blev gjort opmærksom på, at omverdenen vurderede den som meget værdifuld - også kunstnerisk - skiftede folkestemningen.

Interessant diskussion, og forbavsende at ingen ind til nu har sat den i perspektiv af to tomme billedrammer og tyveri af millioner.

Morten Balling

Duchamp får ofte "æren" for overgangen til noget nyt i kunsten, fordi han var så banebrydende, men var han nu det?

Som barn boede jeg nærmest på Glyppen og Statens Museum, og jeg var ret vild med de hollandske stillebens. Nogle af dem var så realistiske at man næsten kunne tage en vindrue ud af klasen. Sådan tilstræbte jeg at lære at male, fordi jeg havde set hvordan store kunstnere som Gogh og Munch startede med noget mindre ekspressionistisk. F.eks. at male mere naturalistisk, og de gamle hollændere mestrede det med fotorealismen, langt før kameraet var opfundet.

Dog var der et af de hollandske malerier i afdelingen med stillebens, som var "underligt". Det lignede at en eller anden havde hængt billedet forkert op, så det man nu så, i stedet var bagsiden af lærredet. Det var det bare ikke. Det var et maleri af bagsiden af et andet maleri. Jeg ved ikke hvem maleren var, men vedkommende var klart foran sin tid.

Mette Johansson, søren ploug, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Morten Balling
Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg er vild med Trompe l’oeil.

Tak for synet, Morten Balling :)

Christian Mondrup, Morten Balling og søren ploug anbefalede denne kommentar

Er personligt ret vild med den gigantiske fiskefilet. Men ville dog samtidig virkelig, virkelig ønske, at man i stedet havde brugt pengene på, at min gamle mormor måtte komme lidt oftere i bad.

En fiskefilet UDEN remoulade og citron ... gad vide, hvad Morten Messerschmidt & Co siger til noget SÅ udansk ?
;-)

Christian Mondrup, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Flemming Kjeldstrup

Man får også lidt dårlig samvittighed når man får smasket sådan en trist brødkrummedækket filet lige i synet.
I et land omgivet af hav, er det eneste man kan købe i Rema, frosne fiskefileter, fars af en ubestemmelig oprindelse, opdrætslaks og lidt andet sørgeligt.
I Sverige, Norge og Tyskland er udvalget helt fantastisk.
Jeg glemmer aldrig da jeg så en Grønlandsk mand stå og kigge fortvivlet ned i en dansk køledisk.
Han var på grådens rand!

Gad vide hvornår nogen finder på at sprøjte remoulade på den?

Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Dan Jensen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ah, Flemming Kjeldstrup, her gør du dem uret - Rema1000 har ofte et pænt udvalg af frisk fisk, i denne uge f.eks. torskefileter og hele skrubber.

Niels Makholm

Havde aldrig forestillet mig, at denne kommentar tråd ville komme til at handle for, eller imod remoulade og om en fladfisk filet er bedst hvis den kommer fra en skrubbe. ? Men det er et godt billede på, hvor elendig, og usammenhængende der kan argumenteres. Hvor mange, af jer, bor i Aabenraa.? Hvad så med, at lade dem som bor i byen Aabenraa, tage stilling. ? Hvis de ellers har en holdning, i Aabenraa, hvad angår, 3 meter epoxy, på gavlen.? Hvad nu hvis fileten ikke er lysægte, og falmer i solen, efter at være kommet op på gavlen at hænge.? Så det ikke bliver ligesom det er med de radikale, der er at sammenligne med: “at sømme en budding op på vægen.”

Ete Forchhammer

Samtidskunstner… har vi levende fortidskunstnere blandt os?
Vi har gode og mindre gode kunstnere gående rundt (de dårlige har måske svært ved at blive anerkendt som kunstnere?) - samtidigt, i nutiden, samtiden.

En falsk forestilling at billedkunst nødvendigvis skulle vække noget skønt i og omkring os. Er Picassos Guernica skønt at skue? Er alle Goyas billeder "skønne"? Etc… Hvorfor har nogle brug for denne falske forestilling som modsætning til det de selv producerer eller det de ser på, evt. investerer i?

Et staffeli som man stiller et lærred på har tre ben. De kaldes for stilleben. N

Søren Kristensen

For det første er den pænt malet, på en pæn hvid mur og for det andet gør den mig sulten, hvad den sikkert ikke ville have gjort hvis der var citron og remo til. Ikke fordi jeg har noget imod tilbehøret - overhovedet, men det kan hurtigt blive lidt for in your face. Det her er æstetisk vellykket, måske ligefrem elegant. What´s not to like.

Søren Rehhoff

@Poul Wissing

"Et staffeli som man stiller et lærred på har tre ben. De kaldes for stilleben."

Jeg mener ordet stilleben kommer fra tysk "stil leben", direkte oversat "stille liv". De her billeder forestiller jo også typisk ubevægelige objekter, som en flot blomsteropsats, frugtkurve eller mad der er dekorativt anrettet.

Eva Schwanenflügel

Det sidste er korrekt.

Stilleben udtales STIL leben, ej STILLE ben.

Morten Balling

@Søren Rehhoff og Eva Schwanenflügel

Det tror jeg Poul er bevidst om ;)

Eva Schwanenflügel

Okay, Morten Balling, det er af og til bare svært at opfatte, om et indlæg er sarkastisk/ironisk/humoristisk med mindre der tilføjes en lille kommentar eller emoji..

En anden grund til at pointere hvordan stilleben skal forstås og udtales er, at jeg faktisk flere gange har oplevet folk, der mente det Poul Wissing åbenbart spøgte med, gravalvorligt ;)

Flemming Kjeldstrup

Steffen Gliese.
Det er stadig et elendigt udvalg.
Der findes altså mange flere slags god mad i havet end det.