Nekrolog
Læsetid: 6 min.

Lotte Kærså var en af reformpædagogikkens store skikkelser

Med pædagogen og komponisten Lotte Kærsås død siger vi farvel til en filosofisk pædagog – og en pædagogisk filosof – der mente, at børn er kreative og selvstændige væsener med behov for at udtrykke sig. Og at en skoles fineste opgave er at finde frem til barnets indre potentiale
Lotte Kærså optrådte som vidunderbarn på klaver rundt om i Danmark og Europa, men valgte til sine forældres skuffelse – men til mange børns glæde – at blive pædagog.

Lotte Kærså optrådte som vidunderbarn på klaver rundt om i Danmark og Europa, men valgte til sine forældres skuffelse – men til mange børns glæde – at blive pædagog.

Privat/Bergenavisen

Kultur
15. januar 2022

Hør dit hjerte slår
som et ur der går
vi skal ikke danse
danse mer’ i dag

Den enkle iørefaldende melodi og de sprøde børnestemmer rammer mine ører og forplanter sig i min krop. Jeg ligger og sveder med lukkede øjne på det 1970’er-brune linoleumsgulv i en børnehave et sted i det københavnske opland. Jeg er netop ved at have overstået det, man dengang kaldte ’rytmik’.

Det var dengang, man måtte ryge i frokoststuen, og pædagogerne havde navne som Kim, Jette og Marianne. Normeringerne var virkelig gode, og børn skulle have det bedste, velfærdsstaten kunne tilbyde. Året var 1980, og sangen, jeg lyttede til, hedder »Det var sidste stop«, et fast afslutningsnummer til rytmik, eller det, man bedst kan beskrive som sanglege efterfulgt af liggende meditation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Schilling

Tak for nekrologen.
Jeg havde fornøjelsen af et årskursus med Lotte omkring 1990. Hun står som et meget dejligt og varmt menneske, med en fantastisk energi, begejstring og gavmildhed.
Sidste gang jeg mødte hende var til en klassisk koncert, hvor også en af anden af mine musikpædagogiske inspirationer Mark Schneider var til tilstede.
Nogen synes der var en stor modsætning mellem den mere klassiske tilgang til musikpædagogik på DKDM og omegn og den danske "jazzpædagogik", som nogen kaldte den musikpædagogiske tilgang som Lotte var en del af.
For mig var og er det bare så skønt med mange måder at arbejde på. Så kan der være noget til alle, og netop denne mangfoldighed, er en af de vigtigste forudsætninger for at nå ud til flest mulige børn og voksne.
Jeg har gået mine veje, og jeg er taknemmelig for også at have mødt Lotte Kærså på den vej.
Tusinder børn og sikkert flere hundrede pædagoger og lærere har haft glæde af Lottes livskraftige tag på musikpædagogikken.
Hun lignede en der kunne blive ved i en uendelighed, det sluttede så nu, men hun lever videre i dansk musikpædagogik ligesom Mark og andre der har bidraget til det rige og forskeligartede musikpædagogiske miljø vi har i Danmark.

jens christian jacobsen, Mogens Hammershøj, anne lindegaard, Christian Bruun, Per Almar Johnson, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Viggo Okholm, Vivi Hemmingsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tak for den varme nekrolog.

Man kan med rette spørge sig selv om, hvor pokker pædagogikken er blevet af idag..

jens christian jacobsen, anne lindegaard og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar