Skak
Læsetid: 3 min.

Den norske verdensmester Magnus Carlsen vil til toppen af skakspillets Mount Everest

Den 31-årige nordmand er den stærkeste skakspiller nogensinde, og nu sætter han sig nye mål: Han vil opnå et ratingtal på magiske 2900. Det begynder i årets første turnering, den traditionelle Tata Steel i hollandske Wijk aan Zee. Peter Dürrfeld har skrevet midtvejsrapport
Magnus Carlsen har sat sig et nyt mål om et ratingtal på 2900, noget som ingen nogensinde har opnået før.

Magnus Carlsen har sat sig et nyt mål om et ratingtal på 2900, noget som ingen nogensinde har opnået før.

OLAF KRAAK/Ritzau Scanpix

Kultur
25. januar 2022

Han er verdens stærkeste skakspiller og har lige siden begyndelsen af 2010 uafbrudt ligget nummer 1 på det internationale skakforbund FIDE’s styrkeliste. Det er helt uhørt, og jeg skanner hastigt mine godt brugte hjernevindinger for at finde en passende parallel i sportens verden: den amerikanske svømmer Michael Phelps, det svenske tennisfænomen Björn Borg, den danske sejlerlegende Paul Elvstrøm, den brasilianske fodboldspiller Pélé?

Den 31-årige nordmand Magnus Carlsen har spillet VM-matcher i 2013 – i november det år sikrede han sig VM-titlen efter en klar sejr over inderen Anand – 2014, 2016, 2018 og 2021, og han har vundet dem alle. Vel er der kommet talrige remiser med i statistikken, men de er ubetydelige ridser i lakken, for tallenes tydelige tale giver belæg for påstanden om, at Carlsen er den stærkeste skakspiller nogensinde. Og nu sætter han sig nye mål, da der tilsyneladende heller ikke er nogen kvalificeret modstander at finde ude i verdensrummet. Han vil nå op på et ratingtal på magiske 2900 – man er velkommen til at associere til fjernsynsserien 2900 Happiness om lykken ved at bo i den velbjærgede københavnerforstad Hellerup.

Mission impossible?

Ratingsystemet kræver måske en forklaring. Det blev opfundet i 1960’erne i USA af en professor ved navn Arpad Elo og går i store træk ud på, at en spiller tjener ratingpoints ved at score mere end sin forventede score, udregnet på basis af modstanderens og spillerens egen rating. Modsat taber man rating ved at score under det forventede. Almindelige klub- og hyggespillere ligger mellem 1.000 og 1.900 i rating, mesterspillere har mere, og fra 2.400 og opefter begynder vi at nærme os dansk landsholdsstyrke. Internationale stormestre har oftest 2.500+.

Pr. 1. januar 2022 ser tallene således ud for top-fem på den lange liste: 1. Carlsen, Norge, 2865 2. Firouzja, Frankrig, 2804 3. Ding Liren, Kina, 2799 4. Caruana, USA, 2792 5. Nepomniachtchi, Rusland, 2773. Der er ingen danske spillere i top-100, men vores stærkeste stormester Peter Heine Nielsen, til daglig bosat i Litauen, er Magnus Carlses vigtigste coach og sparringspartner.

Carlsens forspring til den 18-årige Alireza Firouzja, der stammer fra Iran og på sigt er en trussel mod nordmandens dominans, er så markant, at det kan forekomme naturligt, at han kikker opad mod den tinde, der hedder 2.900 og er sammenlignelig med, hvor højt bjergbestigernes ypperste mål rager op. Mount Everest rager 8.848 meter op over jordens overflade – eller 29.000 fod, som den engelske avis The Guardian underfundigt gør opmærksom på. Men også i skak indebærer det sidste stykke mod toppen de alvorligste udfordringer, og det skyldes, at jo højere op man kommer, des større er ens forventede score – og dermed risikoen for at miste ratingpoints i stedet for at lægge flere oven i stakken. Det kan ligne en mission impossible.

På vej mod bjergtinden

Magnus Carlsen deltager for tiden i den traditionelle Tata Steel-turnering i den forblæste hollandske kystby Wijk aan Zee, en begivenhed, der har fået status som skakspillets Wimbledon. Her er 14 deltagere, og nordmanden skal i de 13 runder score hele ni points blot for at leve op til sin forventede score. Det kan han eksempelvis gøre ved at sikre sig otte remiser og fem gevinster, idet man må gå ud fra, at tabspartier ikke indgår i Carlsens kalkule.

De første fire runder indbragte ham tre remiser og en enkelt gevinst, der kom mod den lokale helt, Anish Giri – meget kærkomment, da Carlsen har et anspændt eller i det mindste drilsk forhold til ham. Hollænderen anser angiveligt sig selv som en kronprins, men hvor gemmer han kronen med en beskeden syvendeplads på ratinglisten? I femte runde havde Carlsen sort mod den svenske bundprop Nils Grandelius, der indtil da kun havde opnået et sølle halvt point. Carlsen havde fordel og pressede, men kunne ikke nedbryde den skanse, svenskeren havde fået tømret sammen. Facit: en ny remis. Dermed var han et halvt point efter – både de førende spillere og sin forventede score. Sjette runde bød på et topopgør, da han med de hvide brikker skulle møde den førende ungarer, Richard Rapport. Det lykkedes Carlsen at skabe en farlig fribonde, og han konverterede på instruktiv vis fordelen til gevinst.

Med en tredelt førsteplads halvvejs i turneringen – de to andre er inderen Vidit og Mamedyarov fra Aserbajdsjan – er verdensmesteren på rette kurs, både til at sejre i skakkens Wimbledon og til at score et par ratingpoints mere på sin vej op mod bjergtinden.

Serie

Kampen om skaktronen

I 2018 forsvarede den norske stormester Magnus Carlsen sin verdensmestertitel mod amerikaneren Fabiano Caruana. Siden har han kæmpet for at cementere sin status som verdens og verdenshistoriens største skakspiller. Følg Informations dækning.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Som skakinteresseret ser jeg gerne en højere frekvens i Information om skak.

Steffen Ernø, Torben Bruhn Andersen, William Mannicke og Gunnar Gjelstrup anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Mere skak stof i Information. Gerne ugentligt.
Og jeg håber Peter Dürrfeld får mulighed for at bruge sine små grå til sidste træk

Steffen Ernø og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Jonas Littauer

Verdens stærkeste spiller NOGENSINDE - det er MEGET lang tid.
Måske mener P. Dürrfeld : siden rating-systemet blev taget i anvendelse ???

Anders Thornvig Sørensen

Jonas Littauer, 24. januar, 2022 - 18:25

Det er den almindelige opfattelse, at hver ny generation af topskakspillere er stærkere end forgængeren. Det gjaldt i hvert fald, indtil skakcomputerne ændrede billedet. Det er muligt, som nogen har anført, at skakcomputerne, ved at overtage en stor del af analysearbejdet, har reduceret topspillernes beregningsevne.

Udviklingen henimod voksende spillestyrke gælder ikke kun toppen, men også bredden. Det begyndte længe før ratingsystemets opfindelse. De skakpartier, som er bevaret for eftertiden ved nedskrivning af de spillede træk, viser mønstret med støt stigende kvalitet siden 1700-tallet.

Det teoretiske grundprincip om skakstillingens konstante balance ved korrekt spil fra begge sider blev formuleret i 1870'erne. Men de bevarede partier viser, at topspillerne siden omkring 1840'erne i stigende grad kalkulerede ud fra dette princip, selv om de ikke formulerede det eksplicit eller bevidst. Det var en erkendelse, som blev drevet frem af voksende praktisk spillestyrke generelt.