Kommentar
Læsetid: 2 min.

Overlever Golden Globes-prisen sit lange livs hidtil værste krise?

Stjernerne boykotter Golden Globes, og NBC vil ikke tv-transmittere den. Fortidens synder har indhentet prisuddelingen og organisationen bag. Hvis den ikke overlever krisen, så er det, fordi den ikke har fortjent det
Der var ikke meget glamour over dette års uddeling af Golden Globe Awards.

Der var ikke meget glamour over dette års uddeling af Golden Globe Awards.

Emma McIntyre

Kultur
14. januar 2022

Da årets Golden Globes-uddeling, den 79. af slagsen, fandt sted natten til mandag, foregik det under usædvanlige omstændigheder. Der var ikke noget publikum til stede, kun medlemmer af Hollywood Foreign Press Association, HFPA, der står bag prisen, og resultaterne blev annonceret via sociale medier og prisens hjemmeside.

Det var et bevidst valg fra HFPA’s side at afvikle den ellers så livlige prisuddeling således, men også et valg, den var blevet tvunget til at tage. Hvor HFPA indtil for blot et par år siden var en feteret organisation og prisuddelingen den tredjestørste i USA – efter Oscar og Grammy – har begge dele nu mistet al troværdighed og magt. Det skyldes helt aktuelt en voldsom kritik af manglende diversitet i den cirka 90 mennesker store medlemsskare, anklager om sexistisk opførsel og manglende vilje til forandring blandt de gamle hvide mænd, der traditionelt har tegnet HFPA.

Det er dog også organisationens problematiske fortid med korruption og kartellignende virksomhed, der har indhentet den, og som resulterede i, at NBC trak sig om mediepartner, og at samtlige talentagenturer i Hollywood boykottede prisuddelingen, som derfor stod uden vært og stjerner til den røde løber.

Beskidt spil

HFPA blev for år tilbage stiftet af udenlandske underholdningsjournalister i Hollywood, der havde svært ved at få adgang til stjernerne. Det virkede, og med årene og en voksende mediebevågenhed har HFPA og dens medlemmer opnået stor indflydelse i den amerikanske underholdningsindustri. Den tv-transmitterede prisuddeling indbringer organisationen millioner af dollar og er placeret i januar, hvor den såkaldte prissæson begynder, og medlemmer af oscarakademiet overvejer, hvem de skal stemme på.

Vinder man en Golden Globe, er der god sandsynlighed for, at oscarmedlemmerne får øje på og måske stemmer på ens film eller præstation, og det har gjort Golden Globes uomgængelig. HFPA-medlemmerne overøses med dyre gaver, inviteres på luksusrejser verden rundt og får eksklusive interview med selv de største stjerner. Og det på trods af at prisen i sig selv aldrig har været respekteret – det er obskure, ofte inaktive journalister, der uddeler den, og både vært og stjerner har uden blusel gjort grin med den og HFPA til selve prisfesten.

Alle har holdt gode miner til dette beskidte, hykleriske spil – stjernerne, pr-bureauerne, verdenspressen – men da Black Lives Matter og #MeToo ramte Hollywood, ramte det også HFPA og Golden Globes, og alle de gamle skeletter raslede ud af skabet. Kan Golden Globes overleve krisen? Det er svært at sige og vil ikke ligefrem være fortjent. Det afhænger af HFPA’s vilje til forandring. Indtil videre er det ikke gået for godt, hvilket førte til årets stjerne- og tv-boykot. Omvendt er Hollywood kendt for at tilgive selv de værste syndere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her