Kommentar
Læsetid: 2 min.

Det er et problem, når de danske skriveskoler reproducerer de skel, vi allerede ser i samfundet

Den prisnominerede debutforfatter Glenn Bech vil ikke længere undervise på dyre skriveskoler. Han har fat i den lange ende
Den prisnominerede debutforfatter Glenn Bech vil ikke længere undervise på dyre skriveskoler. Han har fat i den lange ende

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
28. januar 2022

I sidste uge kom forfatter Glenn Bech med en officiel udmelding på Instagram om, at han ikke længere vil undervise på skriveskoler, hvor det koster »i omegnen af 10.000 kr.« at deltage. Det skyldes, at repræsentationen og diversiteten på de dyre kurser er mangelfuld, skriver han. Han anerkender, at problemstillingen er kompliceret, men noget skal der gøres, så litteraturen fremadrettet kan rumme flere minoriteter og socialklasser.

Glenn Bech har fat i den lange ende. For vi befinder os midt i et skriveskoleboom, hvor mange højskoler har oprettet en skrivelinje, ligesom der oprettes flere uafhængige skriveskoler. Heldigvis kommer der også flere og flere offentlige tilbud, som mindre bemidlede kan deltage i. 

Men hvis man søger ind på en skriveskole med en forhåbning om, at det kan blive en adgangsbillet til Forfatterskolen eller en forlagskontrakt, så er det næppe hip som hap, om du modtager undervisning på et kommunalt udbudt skrivekursus, eller om du går på skrivelinjen på eksempelvis Testrup Højskole, hvor du modtager undervisning af en række kendte forfattere. Der findes eksempler på Forfatterskoleårgange, hvor omkring halvdelen af eleverne har gået på Testrup Højskole. Et sådant højskoleforløb koster cirka 42.000 kr., og selv om man i få tilfælde kan blive berettiget til tilskud, er det ikke noget, der er flertallet forundt.

Andre tilbud tæller daghøjskoler som Skrivekunstskolen i Århus, hvor et forløb koster mindst 10.800 kr. Dagbladet Information udbyder også selv forskellige skrivekurser, hvor tre moduler koster 5.950 kr. Forlaget Gladiator har også en forfatterskole. Her skal man også sende en ansøgning, og desuden betale 8.995 kr. for et kort kursus (40 timer) og 35.000 kr. for et langt (otte weekender fordelt på et år). 

Mindre velkendte skriveskoler

Der findes også gratis tilbud, som ikke kræver ansøgninger, men de befinder sig i en helt anden kategori. Ofte er de enten arrangeret af eksempelvis folkebibliotekerne, og de er hverken så lange og intensive, eller så stjernespækkede, som de dyrere skriveskoler er. En anden mulighed er at deltage i de skriveskoler, der fungerer som en art terapi; skrivning for pårørende, syge og socialt udsatte. Talentskolen, der er finansieret af Næstved Kommune, er et godt eksempel på en gratis skriveskole, der formår at måle sig med dyrere tilbud, hvis man klarer cuttet i ansøgningsprocessen.

Så når Glenn Bech melder sig ud af det dyre skriveskoleræs, for i stedet at undervise børn af misbrugere gennem foreningen Tuba, sender han et vigtigt signal om, at de danske skriveskoler kan være med til at reproducere det skel, der allerede findes i samfundet, hvis de ikke er tilgængelige for alle. Og selvfølgelig findes der talent uden for de skoler, hvor man kan købe sig til god undervisning og nyttige forbindelser. Det handler ikke om at angribe de mest populære skriveskoler, men om at øge kvaliteten på mindre velkendte, men lige så vigtige tilbud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det var rigtigt pænt af Glenn Bech at tænke socialt. Han kunne jo nok ellers have fået fyldt lommerne ved at undervise de "mestbemidlede", men valgte altså respekten for egne principper. Hatten af for det.

Sidsel Eriksen, ingemaje lange, Tina Peirano, Susanne Kaspersen og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
Ida Signe Koefoed Nielsen

Lige en rettelse: Talentskolen er ikke gratis, den koster ca 450 kr om måneden (stadig en fantastisk god pris i forhold til al den undervisning man får for pengene).

Steffen Gliese

Min skepsis over undervisning i skrivekunst er på 30 år ikke blegnet. Og jeg har det ærligt svært med den form for personlig boblelitteratur, ofte ret humorforladt, den har kastet af sig.