Portræt
Læsetid: 7 min.

Redelig, rødhåret og renfærdig, taler Morten Nielsen stadig til os

Lyrikeren og frihedskæmperen Morten Nielsen overlevede 60’er-modernismens gennembrud og skånselsløse traditionsopgør
Kultur
7. januar 2022
Digteren og modstandsmanden Morten Nielsen alias Flammen beskriver sig i sin dagbog for 1940 som »hestepæreblond«. På de sorthvide fotografier bemærker man især hans kraftige læber og de store, alvorlige øjne.

Digteren og modstandsmanden Morten Nielsen alias Flammen beskriver sig i sin dagbog for 1940 som »hestepæreblond«. På de sorthvide fotografier bemærker man især hans kraftige læber og de store, alvorlige øjne.

Polfoto/Ritzau Scanpix

Hver sommer bliver der under den irske uge i den islandske fiskerby Akranes afholdt en kåring af den mest rødhårede. Førstepræmien var i 2021 en flybillet fra Icelandair, som prisvinderen forventedes at bruge på en rejse til Dublin.

Digteren og modstandsmanden Morten Nielsen, født i mandags for 100 år siden og faktisk døbt Bent Karl Lebrecht Nielsen, kunne være blevet en oplagt nummer ét. For han beskriver sig i sin dagbog for 1940 som »hestepæreblond«. På de sorthvide fotografier bemærker man især hans kraftige læber og de store, alvorlige øjne. Med disse har han betragtet os, siden han 29.8.1944 døde ved en pistolkugle i forbindelse med transport af en Mauser til Citronen alias Jørgen Haagen-Schmidt.

Men først og fremmest har han talt til os gennem de smukke digte, han skrev ud fra en basal tillid til sproget og til det poetiske sprogs mulighed for at gribe det ubegribelige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her