Ivan Drago er den ultimative dræbermaskine. Teknisk urørlig, maskinelt toptrænet, nådesløs og stor som ind i helvede udgør den russiske sværvægtsbokser den ultimative skurk i Sylvester Stallones boksedrama Rocky IV fra 1985. »I cannot be defeated. I defeat all men,« siger den primitive russiske kæmpe (spillet af svenske Dolph Lundgren) i to af sine i alt ni replikker uden at fortrække en mine. Han har lige slået den amerikanske tidligere mester Apollo Creed til så meget plukfisk i ringen, at det koster vores amerikanske helt livet. Selv ikke dét får Drago til at vise skyldfølelse.
Ivan Drago er typisk for det stereotype onde skræmmebillede, Vesten har tegnet af russere i populærkulturen siden Den Kolde Krig. Ikke mindst i Hollywood, der har tildelt russerne en fast skurkerolle i action-, krimi- og spiongenren – fra James Bond, Rambo og Millennium-trilogien til serier som 24 timer og Killing Eve.
Her optræder den vodkatyllende russer kynisk, beregnende, sadistisk og nådesløs. Listige russiske kvinder forfører med sex som våben, inden de slår den retskafne amerikanske helt ihjel, mens de mandlige karakterer enten er udspekulerede videnskabsmænd, beregnende og sofistikerede mafiabosser eller voldsparate muskelbundter med beskidte kneb. Fordi de er hjernevasket til at følge den kommunistiske stat blindt og er villige til at ofre sig selv for Moder Rusland, er de hævet over enhver god skik og moral.
»Din krop tilhører staten,« belærer den strenge forstanderinde (Charlotte Rampling) på den russiske efterretningstjenestes lokkedueskole eksballerinaen Dominika, spillet af Jennifer Lawrence, i Francis Lawrences amerikanske spionthriller Red Sparrow fra 2018.
Koldkrigsfortællingen hænger stadig fast i kulturen her 30 år efter Berlinmurens og Sovjetunionens fald. Måske af vane, måske fordi Vesten stadig er bange for og mystificeret af den stærke russiske bjørn.
Geopolitisk giver fjendebilledet mening igen med de russiske internettrolde og hackeres indtog i Vesten og ikke mindst den aktuelle, højspændte konflikt mellem Rusland og NATO over Ruslands mulige invasion i Ukraine, der tegner truslen om krig over Europa. Ikke desto mindre er det påfaldende, hvor lidt skildringen af russere med enkelte undtagelser har ændret sig i mainstreamkulturen, og man kan med rette spørge, om portrætteringen af russerne som ualmindeligt dumme svin bidrager til den kølige luft mellem Øst og Vest.
Vi har i den anledning sat en række russiske karakterer under lup for at lede efter ældre og nyere skildringer, der både bekræfter og nuancerer stereotyperne. Kigger man efter, specielt i nyere amerikanske tv-serier som The Americans, Orange Is the New Black og Dronninggambit, er billedet nemlig knap så sort/hvidt.
Ældgammelt fjendebillede
Sprækkerne i fjendebilledet har ellers flere hundrede års tradition at kæmpe mod. I litteraturen blev russerne allerede i 1800-tallet – med Storbritanniens og Ruslands magtkamp om Asien som bagtæppe – optegnet som mystiske og beregnende skurke. Den franske forfatter Jules Vernes lagde med spændingsromanen Zarens Kurér fra 1876 grunden til Ronald Reagans beskrivelse af Rusland som ’Ondskabens Imperium’ med historien om den stærke sibirer Michael Strogoffs farefulde færd gennem det store, gådefulde, blodsudgydende og magtfulde rige. Efterfølgende figurerede russere som kyniske og kalkulerende hemmelige agenter i blandt andet Rudyard Kiplings Kim fra 1901 og Joseph Conrads Den hemmelige agent fra 1907, mens Agatha Christie i flere Hercule Poirot-romaner fra 1920’erne portrætterer den russiske Grevinde Vera Rossakoff som en attraktiv, flamboyant og snu juveltyv og dobbeltagent, der snor selv mesterdetektiven Poirot om sin lillefinger.
Skurketypen eskalerede under Den Kolde Krig, blandt andet i John le Carrés spionthrillere og Ian Flemings bøger om James Bond, der blev overført til film. Sidstnævnte har kæmpet mod dødsensfarlige russiske skurke m/k i stort set alle film, særligt mindeværdigt i From Russia with Love (1963) og GoldenEye (1995). Så sent som i efterårets biografbasker No Time to Die (2021) udgjorde danske David Dencik som videnskabsmand og Rami Malek som manieret og diabolsk terroristleder de to russiske hovedskurke.

Den russiske skurk lever således i bedste velgående. Både i kriminallitteraturen som skruppelløse modstandere til politifolk og agenter som Kurt Wallander, Martin Beck og Carl Hamilton, såvel som i moderne spionfilm som Salt (2010), Jack Ryan: Shadow Recruit (2014), Atomic Blonde (2017), tv-serier som Homeland (2011-20), Ray Donovan (2013-20), The Blacklist (2013-), Stranger Things (2016-) og McMafia (2018-) og krigsspillene Call of Duty og Battlefield.
En menneskelig mafiadronning
Den mest markante udvikling i samtidsskildringer efter afslutningen på Den Kolde Krig er, at skurken er gået fra at repræsentere den sovjetiske stat som for eksempel KGB-agent til at være et løst missil med tilknytning til den stærke russiske mafia.
Og man skal ikke undervurdere den russiske mafiahåndlanger. I den nervepirrende episode »Pine Barrens« i David Chases mafiaserie The Sopranos (1999-2007) viser russiske Valery sig som en overraskende udfordrende modstander, der formår at overmande og flygte fra Soprano-klanens Paulie og Christopher, mens han er ved at grave sin egen grav. Russeren er en af de få karakterer i serien, der slipper væk med livet i behold.
I Jenji Cohans fængselskomediedrama Orange Is the New Black (2013-19) kommer fængslets barske russiske køkkenchef, Red (Kate Mulgrew), også i problemer med den russiske mafia. I et flashback i seriens andet afsnit ser vi Red og hendes mand, der for nylig er immigreret til New York og har åbnet en restaurant, prøve at ynde sig ind hos mafiabosserne og deres nyrige trofæhustruer – en anden stereotyp inden for russiske karakterer. Konerne bryder sig dog ikke om Reds grove humor og manerer og fryser hende ud.
Da Red konfronterer dem, kommer hun i vrede til at punktere mafiabossens kones ene bryst. Episoden sætter Red og hendes mand i gæld til mafiaen, hvilket bliver starten på Reds kriminelle løbebane. I fængslet bruger hun sine mafiaforbindelser til at smugle forbudte varer ind med madleverancerne og skaber sit eget lille mafiaimperium. Da hovedpersonen Piper kommer ind i fængslet, styrer Red køkkenet, ja, hele fængslet med hård hånd og er altid et træk foran alle andre. En gruppe loyale medfanger, som hun kalder sine døtre, udfører hendes beskidte arbejde. Da Piper på sin første dag kommer til at fornærme Reds madlavning, får hun russerens vrede at mærke: Red beslutter simpelthen at sulte hende, og ingen i fængslet tør give Piper mad i flere dage. Red er på den ene side en stereotyp, men serien viser samtidig hendes sårbare og omsorgsfulde sider, hendes stolthed og følelse af at stå uden for fællesskabet som ressourcesvag immigrant; den identitet, der formede hende som kriminel.
Der er til gengæld ikke megen menneskelighed at spore hos den russiske lejemorder Villanelle (Jodie Comer), der leger katten efter musen gennem hele Europa med M15-agenten Eve Polastri i Phoebe Waller-Bridges spionthriller Killing Eve (2018-2022). Villanelle arbejder for den kriminelle organisation The Twelve og sætter ikke spørgsmålstegn ved, hvem hun slå ihjel. Hun dræber med koldt blod, kreativ udførelse og en psykopatisk glæde ved at se lyset slukke i sine ofres øjne. Og så nyder hun at bruge pengene på at købe elegant designertøj. Hun er ung, smuk og glamourøs og udnytter, at hendes ofre ikke ser kvinder som en trussel. I forhold til den stereotype sexede russiske skurkinde er det til gengæld forfriskende, at Villanelle ikke forfører sine ofre.
Hepper på spionerne
Forførelsens kunst er til gengæld et af de mange benyttede tricks, som det russiske spionpar Elizabeth og Phillip Jennings (Keri Russell og Matthew Rhys) benytter for at samle oplysninger til KGB i Joe Weisbergs spiondramaserie The Americans (2013-18). Bortset fra parrets mange fjollede parykker er serien dog blottet for klicheer, men udvikler sig gennem seks sæsoner til et stadigt mere nuanceret og moralsk tvetydigt karakterdrama.

Parret udgiver sig for at være en ærkeamerikansk kernefamilie med to børn og et rejsebureau i en forstad til Washington, D.C., og på trods af, at de bedrager og myrder i stor stil, formår de at fastholde publikums identifikation og sympati. Vi håber til det sidste, at de vil slippe afsted med deres ugerninger – og ikke vække mistanke hos deres rare nabo Stan, der tilfældigvis er FBI-agent.
Trods parrets utallige løgne, forklædninger og identiteter handler serien om loyalitet. Over for hinanden, over for landet, over for familien og over for det, de tror på. Mens Elizabeth er idealist og går vidt for at tjene moderlandet og beskytte parrets identitet, er Phillip forholdets tvivler. Han bliver konsekvent ramt af dårlig samvittighed over at vildlede kilder, han indleder romantiske relationer med. Serien brillerer også som familiedrama, da den følger parrets teenagedatter Paiges spirende mistanke om forældrenes hemmeligheder og parrets dilemma omkring at leve et dobbeltliv, de ikke kan dele med deres børn. Skal de inddrage datteren og dermed gøre hende medskyldig?
Dissidenterne hyldes
Særligt i den sidste del af Den Kolde Krig har Hollywood åbnet sig for, at russere også kan være sympatiske mennesker. I film som Mord i Gorky Park (1983), Jagten på Røde Oktober (1990) og Det russiske hus (1990) er der dog tale om enkeltstående fornuftige individer: afhoppere, der sætter spørgsmålstegn ved det sovjetiske styre og ideologi. De bliver portrætteret som gode, fordi de forråder deres land.
Craig Mazins miniserie Chernobyl (2019) er et nyere eksempel på at hylde de autoritetsskeptiske russere. Da reaktoren i atomkraftværket eksploderer og forårsager en massiv ulykke, tror værkets chefingeniør først ikke på, at der er sket en fejl, fordi de ’gjorde alting rigtigt’. Da han indser ulykkens omfang, møder han en direktør i fornægtelse, ligesom en politiker i byrådet skyder spørgsmål ned med en tale om, at tiltro til sovjetsocialismen altid kan betale sig, og at borgerne skal overlade statsanliggender til staten. Det bliver i løbet af serien de to konfrontatoriske forskere Valery Legasov og Ulyana Khomyuks fortjeneste, at sandheden kommer frem.
I Scott Franks miniserie Dronninggambit (2020), der er baseret på Walter Tevis’ roman af samme navn fra 1983 og også foregår under Den Kolde Krig, fremstår de russiske skakspilleres regelrethed ligeledes som deres akilleshæl. Det unge amerikanske skakgeni Beth Harmon frygter for at møde de urørlige russere. Særligt den kontrollerede mesterstrateg Borgov, som aldrig afslører en følelse og spiller hurtigt og indøvet – hvorimod Beths styrke er hendes intuition.
»Alle hans træk var så indlysende, fantasiløse, bureaukratiske. Og hele tiden, når jeg så ham ind i ansigtet, var der ingen tvivl. Ingen svaghed,« beklager Beth sig til sin mor efter sit første nederlag til russeren.
Både Borgov og de andre russiske spillere viser sig dog som positive bekendtskaber og høflige gentlemen, der tager deres nederlag med et smil og hylder Beths evner. Selv Borgov gratulerer og omfavner hende, da hun endelig slår ham – bemærkelsesværdigt ved at bruge hans kollektive tilgang: Mens Beth er alene i Moskva, ser hun Borgov forberede sig til kampen sammen med sine russiske kolleger. Det får hende til at ringe til sine skakvenner i USA, der hele natten hjælper hende med at lægge en strategi.
Selv om Beth og hendes amerikanske individualistiske og fantasifulde spillestil ender med at sejre, er Dronninggambit ikke desto mindre et sjældent eksempel på en populærkulturel fremstilling af en vellykket kulturel udveksling mellem russere og amerikanere.
Den netop afsluttede fremragende VIGIL på DR1 bør da også medtages her.
Men vi bliver jo stadig ikke klogere på russerne, deres autoritære samfundstænkning, deres antagonistiske holdning til deres omverden - og hvordan er det lige med russisk film og tv? Har vi overhovedet fået noget af det siden Tarkovskij?
Tak for en god artikel! Da jeg var dreng, fortalte man både hjemme og i skolen, at i Rusland ”hjernevaskede” man folk. Jeg kunne ikke forstå, hvordan det skete – og spekulerede på hvilket rengøringsmiddel, der blev anvendt, og hvordan der kunne ”skures rent” inde i hovedet. Særligt husker jeg, da USA-piloten, Powers, blev nedskudt på en spionflyvning over Rusland. Da han efter en fængselsstraf vendte tilbage til USA, fortalte han, at russerne havde været gode ved ham, at russerne var gode mennesker, og at han nu var imod spionage mod dem. Dette forklarede den vestlige presse med, at han var blevet hjernevasket. Jeg blev reserveofficer og lærte at frygte russerne – men som årene er gået, mener jeg, at såfremt begrebet ”hjernevask” overhovedet kan bruges, er det, hvad der er sket med den vestlige befolknings opfattelse af Rusland. Som Gliese er inde på, får vi intet at vide om deres kultur – der ellers er rig, dyb og omfattende. Kun hører vi lidt, når en russisk kunstner er imod noget i Rusland. Så kan ”vi” bruge dem – ellers ikke. I stedet bombarderes vi med amerikansk og engelsk sødsuppe, krimi- og action-film. Der tales om MIMAC (det militær-industrielle-medie-akademiske kompleks) – og den amerikanske kulturs dæmonisering af russere (men også den pacificerende sødsuppe) mener jeg godt kan ses som en del af dette kompleks, hvis formål i sidste ende er at acceptere oprustning og i sidste ende en krig.
Først en kommentar til Zarens Kurer. Den er ikke antirussisk, men nærmere det modsatte.
Dernæst nogle bemærkninger omkring skakken. Et betydeligt antal af de stærkeste sovjetiske skakspillere var ikke etniske russere. Paul Keres, for eksempel, var estlænder. Verdensmesteren Tigran Petrosjan var armenier.
Kommer den nye russiske film Chempion Mira (Verdensmester) på et tidspunkt i danske biografer? Den handler om VM-matchen i 1978 mellem Karpov og Korchnoi. Trailerne gør et lovende indtryk.
Steffen Gliese 23. januar, 2022 - 10:24
Ingen folk på denne jord er ens alle sammen, og ingen er, som dit postulat om russere: ”deres autoritære samfundstænkning, deres antagonistiske holdning til deres omverden”. Hvorfor du har denne trang til at dehumanisere dine medmennesker, er svært at forstå, men jeg kan se du har proselytter. Var jeg dem, ville jeg skamme mig. Her er et lille klip af dine fjender, dem som skal dræbes, i krigen I alle sammen brænder for:
https://www.facebook.com/mila.jovovic.3133/videos/656639328718051
Claus Oreskov, det er jo en stråmand, det er jo ikke 'russerne', men derimod dem, der står i spidsen for landet. der er bimse i bøtten i deres overmodige tro på en storhed, landet desværre aldrig politisk har formået at give sine indbyggere. Fordi der i endnu højere grad end de trods alt mådeligt borgerligt-revolutionære stater, altid etablerer sig en suveræn elite, der er sk-ligeglad med den brede russiske befolkning.
Artiklen omtaler ikke filmen Doctor Zhivago fra 1965. Den var i 2016 den ottende mest solgte film i USA og Canada, og samtidig blandt de ti mest solgte film på verdensplan. Jeg synes ikke, at filmen dyrker nationale stereotyper, og den bygger på en roman skrevet af en russer (Boris Pasternak).
Derfor synes jeg, at man ikke bør overvurdere stereotypernes indflydelse i opfattelsen af Rusland. Stereotyperne er en væsentlig faktor, men de har aldrig været enerådende i filmens verden, og derfor nok heller ikke udenfor.
Steffen Gliese 24. januar, 2022 - 03:47. Skal jeg forstå det sådan, at du ikke vedkender dig hvad du selv skrev. Du skrev: ”Men vi bliver jo stadig ikke klogere på russerne, deres autoritære samfundstænkning, deres antagonistiske holdning til deres omverden” altså russerne! Det er selvfølgelig en ualmindelig grov racistisk udtagelse, og det er netop også derfor jeg reagerer på den.
Derfor må jeg bede dig om at præsidere og afgrænse hvem det er du mener, skal stigmatiseres med dine stereotyper for, som dine to indlæg nu står overfor hinanden bliver det kun vrøvl og fjendebilleder tilbage. Hvad kan vi andre bruge det til?